Τρέχουν οι εξελίξεις (και) για προσυμπληρωμένες δηλώσεις Πόθεν Έσχες το 2025!

08:19 20/8/2024 - Πηγή: Emea.gr

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έχει θέσει μια σειρά από προτεραιότητες στην ατζέντα της καθημερινότητάς του, με το ζήτημα της ψηφιοποίησης ολοένα και περισσότερων πτυχών της καθημερινής φορολογικής και εν γένει οικονομικής δραστηριότητας να βρίσκεται αρκούντως ψηλά.

Υπό αυτό το πρίσμα, έφτασε η στιγμή να «τρέξουν» οι εξελίξεις αναφορικά με την επικαιροποίηση του συστήματος Πόθεν-Έσχες στην ισχύουσα νομοθεσία. Διαδικασία που θα λάβει μέριμνα και για την υλοποίηση της διαλειτουργικότητας του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος Πόθεν Έσχες με χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς,

πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και πλήθος από έτερους φορείς.

Η νέα εφαρμογή προβλέπεται να τεθεί σε παραγωγική λειτουργία εντός του 2024 με ταυτόχρονη τεχνική εξυπηρέτηση των φορέων και υπόχρεων κατά την έναρξη συσσωρευμένων υποβολών Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης (για τα έτη 2023 και 2024), ενώ η σταδιακή ένταξη φορέων αναμένεται να συνεχιστεί εντός του 2025.

Σε αυτό το πλαίσιο προκρίθηκε η σύσταση δύο θεματικών ομάδων εργασίας στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων & Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Γ.Γ.Π.Σ.&Ψ.Δ.) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με εστίαση αφενός στη διαχείριση των φορέων και αφετέρου στην τεχνική υλοποίηση των εφαρμογών.

Αντικείμενο του έργου είναι η επικαιροποίηση του λογισμικού σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και η διεύρυνση της αξιοποίησης της διαλειτουργικότητας στις δηλώσεις Πόθεν Έσχες, με σκοπό την κατά το δυνατό αυτόματη (προ)συμπλήρωση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, ως αναδυόμενη προτεραιότητα για την προετοιμασία έναρξης των αντίστοιχων υποβολών εντός του 2024 και τη σταδιακή διασύνδεση χρηματοπιστωτικών οργανισμών, αλλά και πιστωτικών ιδρυμάτων με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Πόθεν Έσχες (ΟΠΣ Πόθεν Έσχες) μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας εντός του 2025 υπό ενιαίο συντονισμό.

Η εν λόγω επικαιροποίηση του λογισμικού και διεύρυνση και ένταξη φορέων στο ΟΠΣ Πόθεν Έσχες μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας, προϋποθέτει την εντατικοποίηση της επικοινωνίας με τους εποπτευόμενους από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, τις ενώσεις τους, καθώς και με άλλους φορείς, όπως λ.χ. το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), το Υπουργείο Δικαιοσύνης, την Επιτροπή Ελέγχου και τα όργανα ελέγχου. Επιπρόσθετα, περιλαμβάνει την προσαρμογή των τεχνικών εφαρμογών του ΟΠΣ Πόθεν Έσχες που λειτουργεί παραγωγικά στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την αντίστοιχη διασύνδεση με σκοπό τη διαλειτουργικότητα, με τα πληροφοριακά συστήματα των φορέων.

Η Klarna… εισβάλει στον τραπεζικό κλάδο!

Η σουηδική εταιρεία Buy Now Pay Later (BNPL) φαίνεται πως προχωρά στην επόμενη φάση ωρίμανσης και διεύρυνσης του αποτυπώματος των διαθέσιμων υπηρεσιών προς τους πελάτες της σε διεθνές επίπεδο, καθώς -πλέον- επιτρέπει στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν λογαριασμούς ταμιευτηρίου προκειμένου να πραγματοποιούν πληρωμές, να λαμβάνουν επιστροφές χρημάτων και να κερδίζουν ανταμοιβές μετρητών από συγκεκριμένους retailers με τους οποίους και συνεργάζεται.

Μάλιστα, η Σουηδική εταιρεία BNPL έχει αρχίσει να προσφέρει λογαριασμούς ταμιευτηρίου στους πελάτες της τόσο στις ΗΠΑ, όσο και σε 12 ευρωπαϊκές χώρες, με αποτέλεσμα αυτοί να μπορούν να χρησιμοποιήσουν χρήματα από τους λογαριασμούς τους έτσι ώστε να πληρώσουν για την απόκτηση αντικειμένων και προϊόντων, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή πληρωμής δόσεων της Klarna.

Παράλληλα, οι πελάτες θα λάβουν ανταμοιβές επιστροφής μετρητών για τη χρήση της εφαρμογής της τελευταίας, όταν ξοδεύουν σε συγκεκριμένους λιανοπωλητές. Οι πελάτες μπορούν να λάβουν έως και 10% σε μετρητά από λιανοπωλητές που συμμετέχουν στο νέο πρόγραμμα της Klarna.

Μέσω των προαναφερθέντων κινήσεων γίνεται ξεκάθαρο πως η Σουηδική εταιρεία ρίχνει… ευθείες βολές προς τον τραπεζικό κλάδο, σε μια προσπάθεια αφενός μεν να διαταράξει τη λιανική τραπεζική και αφετέρου δε να μετατραπεί σε έναν καθημερινό συνεργάτη δαπανών για τους καταναλωτές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Revolut: Στα $45 δισεκατομμύρια… σκαρφάλωσε η χρηματιστηριακή της αξία

Στα 45 δισεκατομμύρια δολάρια αποτιμάται η βρετανική fintech Revolut, έπειτα από την ολοκλήρωση μιας δευτερεύουσας πώλησης μετοχών σε νέους, μα και υφιστάμενους επενδυτές προκειμένου να παρέχει ρευστότητα στους εργαζομένους της. Έπειτα από αυτή την εξέλιξη, η Revolut αποτελεί την

πολυτιμότερη ιδιωτική τεχνολογική εταιρεία στην Ευρώπη, καθώς η αποτίμησή της είναι κατά 36% μεγαλύτερη εν συγκρίσει με την αντίστοιχη του 2021, όταν η αξία της έφτανε στα 33 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μάλιστα, η Βρετανική fintech ανέφερε έσοδα της τάξεως των 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, ενώ τα προ φόρων της κέρδη ανήλθαν σε 545 εκατομμύρια δολάρια.

Θα πρέπει να τονιστεί πως μόλις τον περασμένο μήνα, η Revolut εξασφάλισε τραπεζική άδεια στο Ηνωμένο Βασίλειο, έπειτα από τριετή αναμονή, ενώ τον Ιούνιο εξασφάλισε και τραπεζική άδεια στο Μεξικό. Έπειτα από αυτές τις εξελίξεις, η εταιρεία είναι σε θέση να λάβει καταθέσεις πελατών και να προσφέρει μια σειρά από τραπεζικής φύσεως προϊόντα, όπως λ.χ. δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

Keywords
Αναζητήσεις
trechoun-oi-exelixeis-kai-gia-prosybliromenes-diloseis-pothen-esches-to-2025.htm
Τυχαία Θέματα