Βασιλογιαννακόπουλος στο BV: «Γνωστός ο μεταπνευμονοϊός, αλλά με την Κίνα έχουμε κακό παρελθόν, ας περιμένουμε»

20:04 8/1/2025 - Πηγή: Emea.gr

Η σημερινή μέρα, Τετάρτη 8 Ιανουαρίου έφερε μια ανησυχία που θύμιζε λίγο τις αρχές του 2020, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωνε ότι ένας κορονοιός που τον βλέπαμε να σκοτώνει ανθρώπους στην Κίνα είχε φτάσει και στη χώρα μας. Κι αυτό γιατί ένας άλλος ιός ο μεταπνευμονοϊός, που πλήττει τον τελευταίο καιρό την ίδια μακρινή χώρα και από της οποίας τα νοσοκομεία είδαμε εικόνες με πολλούς ανθρώπους να νοσηλεύονται με αναπνευστικά προβλήματα, μάθαμε ότι και πάλι έχει ταξιδέψει ως εδώ.

Το πρώτο κρούσμα hMPV εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη

σε ένα ζευγάρι που επέστρεψε από την Κίνα, νόσησε και τον μετέδωσε σε συγγενικά τους πρόσωπα.  Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως ο συγκεκριμένος ιός δεν είναι νέος για την Ελλάδα.

Προς το παρόν τουλάχιστον το επίπεδο υγειονομικού συναγερμού παραμένει χαμηλό γιατί ο μεταπνευμονοϊός (hMPV) είναι ένας γνωστός ιός εδώ και δεκαετίες που υπάρχει και στην Ελλάδα και που δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να έχει αποκτήσει διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά που η επιστημονική κοινότητα ήδη γνώριζε

Ο λοιμωξιολόγος Αντώνης Βασιλογιαννακόπουλος και διευθυντής της Β’ Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν είπε στο BusinessVoice ότι ο ιός αυτός είναι παλιός, γνωστός και ίσως υπερτιμημένος. «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε, αλλά επειδή με την Κίνα έχουμε ”βρώμικο” παρελθόν, θα έλεγα να είμαστε προσεκτικοί. Προσοχή! Δεν λέω πανικόβλητοι, αλλά προσεκτικοί.  Δεν αφήνουμε δηλαδή συμπτώματα όπως δέκατα, βήχα και καταρροή, να μας ταλαιπωρούν χωρίς να πάμε στον γιατρό. Τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της γρίπης και η διάγνωση γίνεται μόνο με μοριακό τεστ.

Αυτό που θέλουμε από την Κίνα είναι να μοιράζεται τα δεδομένα που έχει με τον υπόλοιπο κόσμο. 

Τον ιό θα τον δούμε παντού, αυτό δεν σημαίνει ότι επέστρεψε ο κορονοιός ή ότι θα ζήσουμε μια νέα πανδημία. Ο ιός αυτός μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, αλλά δεν προκαλεί εύκολα θανάτους. Ψυχραιμία λοιπόν, αλλά ακολουθώντας τα γνωστά πια μέτρα πρόληψης: αποστάσεις, πλύσιμο χεριών και απομόνωση όταν έχουμε συμπτώματα, ειδικά αν στο περιβάλλον μας υπάρχουν άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες», μάς λέει ο κ. Βασιλογιαννακόπουλος

Ο ΕΟΔΥ λέει ότι «είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός δεν είναι νέος ιός για τη χώρα μας  και ότι με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα μέχρι σήμερα, δε συντρέχει λόγος ανησυχίας για τον πληθυσμό». Σύμφωνα πάντα με τα δεδομένα του Οργανισμού η κυκλοφορία του ιού ήταν υψηλή στην κοινότητα τον Φεβρουάριο 2024, με κορύφωση στις αρχές Απριλίου, και μειώθηκε αισθητά από τα τέλη Ιουνίου 2024. Την τρέχουσα περίοδο, η κυκλοφορία του ιού παραμένει πολύ χαμηλή.

Ο ΕΟΔΥ επιτηρεί συστηματικά τον HMPV σε συνδυασμό και με άλλα παθογόνα του αναπνευστικού σε ασθενείς που επισκέπτονται 15 νοσοκομεία ανά την επικράτεια.

Τι αναφέρει ο ΠΟΥ και το ECDC

Ο ΕΟΔΥ σημειώνει ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, πληροφορίες αναφέρονται σε αύξηση των αναπνευστικών λοιμώξεων στην Κίνα. Σύμφωνα με χθεσινή ενημέρωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) καθώς και σημερινή από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης & Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), τα επίπεδα των οξέων αναπνευστικών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπινου μεταπνευμονοϊού στην Κίνα, βρίσκονται με βάση τα δεδομένα των προηγούμενων ετών, εντός των αναμενόμενων ορίων για την εποχή και δεν έχουν αναφερθεί ασυνήθιστες εξάρσεις ή συρροές.

Προς το παρόν, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο ιός γρίπης τύπου Α παραμένει στην Κίνα το πιο συχνό παθογόνο που ανιχνεύεται σε άτομα με συμπτώματα αναπνευστικών λοιμώξεων. Επιπλέον, δεν έχουν ενεργοποιηθεί έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης των αναπνευστικών λοιμώξεων.

Σε εγρήγορση ο ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ παραμένει σε εγρήγορση για την παρακολούθηση και αντιμετώπιση της εποχικής έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων.

Υπενθυμίζεται η σημασία της τήρησης των βασικών προληπτικών μέτρων και κανόνων υγιεινής για την πρόληψη μετάδοσης των αναπνευστικών λοιμώξεων:

– Παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, συστήνεται η χρήση μάσκας.

– Παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, συστήνεται η αποφυγή επαφής με άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια νοσήματα και ανοσοκατασταλμένοι.

– Συστήνεται το συχνό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο.

«Η πρόληψη παραμένει το σημαντικότερο μέσο για τη μείωση της εξάπλωσης των αναπνευστικών λοιμώξεων».

Τέλος, συστήνεται αναζήτηση ιατρικής συμβουλής από άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, αν τυχόν εμφανίσουν συμπτώματα.

Είναι προετοιμασμένος ο κόσμος να αντιμετωπίσει την επόμενη πανδημία; Είναι πολύπλοκο

Πέντε χρόνια μετά την εμφάνιση της Covid-19, που άφησε πίσω του εκατομμύρια νεκρούς και καταρράκωσε την παγκόσμια οικονομία, ο κόσμος, αν και καλύτερα προετοιμασμένος, απέχει πολύ από το να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει μια άλλη πανδημία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Είναι καλύτερα προετοιμασμένος ο κόσμος; «Η απάντηση είναι ναι και όχι», δήλωσε πρόσφατα ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, του Οργανισμού που βρέθηκε στο επίκεντρο της μάχης κατά της πανδημίας της Covid-19.

«Αν η επόμενη πανδημία εμφανιζόταν σήμερα, ο κόσμος θα εξακολουθούσε να αντιμετωπίζει μερικές από τις ίδιες αδυναμίες», είπε.

«Όμως ο κόσμος έχει πάρει επίσης πολλά και οδυνηρά μαθήματα από την πανδημία και έχει κάνει σημαντικά βήματα για να ενισχύσει την άμυνά του», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Μαρία βαν Κερχόβε, την Αμερικανίδα επιδημιολόγο που διευθύνει το Τμήμα Πρόληψης και Ετοιμότητας για Επιδημίες και Πανδημίες του ΠΟΥ, «πολλά πράγματα έχουν βελτιωθεί χάρη στην πανδημία γρίπης του 2009 (Σ.τ.Σ: τον H1N1), αλλά και χάρη στον Covid».

«Αλλά νομίζω ότι ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος για άλλη πανδημία ή μαζική επιδημία», εξήγησε.

Η ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση της πανδημίας, που συστάθηκε από τον ΠΟΥ, το περιγράφει ξεκάθαρα: «Το 2025, ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος να καταπολεμήσει μια νέα πανδημική απειλή, λόγω των ανισοτήτων που εξακολουθούν να υπάρχουν στην πρόσβαση στη χρηματοδότηση και στα εργαλεία για την καταπολέμηση πανδημιών, όπως τα εμβόλια».

Η Ολλανδή ιολόγος Μάριον Κούπμανς εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η επιτυχία και η ταχύτητα παρασκευής εμβολίων που βασίζονται στην τεχνολογία του αγγελιοφόρου RNA (mRNA) θα μπορούσαν να επιφέρουν μεγάλη διαφορά κατά την επόμενη παγκόσμια κρίση υγείας.

Ωστόσο, ανησυχεί ότι η χρήση τους απέναντι σε μια μελλοντική απειλή θα αντιμετωπίσει «μεγάλα προβλήματα», κυρίως λόγω του «σοκαριστικά υψηλού» επιπέδου παραπληροφόρησης.

Από την πλευρά του ο Τομ Πίκοκ, ιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, θεωρεί ότι η πιθανότητα πανδημίας γρίπης των πτηνών H5N1 πρέπει να ληφθεί «πολύ στα σοβαρά». Προς το παρόν, ο ιός δεν μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων, αλλά κυκλοφορεί μαζικά σε πολλά είδη ζώων.

«Δεν νομίζω ότι είμαστε πιο προετοιμασμένοι από ό,τι ήμασταν με τον Covid», επισημαίνει στο AFP η Μεγκ Σέφερε, επιδημιολόγος στο αμερικανικό ινστιτούτο SAS. Εκτιμά ότι θα χρειαστούν άλλα τέσσερα έως πέντε χρόνια για να εντοπίσουν και να μοιραστούν πληροφορίες πιο γρήγορα οι αρχές δημόσιας υγείας.

Αλλά έχει «εμπιστοσύνη» στα μαθήματα που πήρε ο πληθυσμός κατά τη διάρκεια του Covid-19 για να προστατευθεί, όπως η κοινωνική απόσταση και η χρήση μάσκας.

Το νέο κέντρο του ΠΟΥ για την πρόληψη των πανδημιών, που εγκαινιάστηκε το 2021 στο Βερολίνο, είναι αφιερωμένο στη συλλογή πληροφοριών για τον καλύτερο εντοπισμό και τον περιορισμό των απειλών.

Το Ταμείο για την αντιμετώπιση των πανδημιών της Παγκόσμιας Τράπεζας, το οποίο συστάθηκε το 2022, έχει εγκρίνει μέχρι σήμερα χρηματοδότηση ύψους 885 εκατομμυρίων δολαρίων, που διατίθεται για σχεδόν 50 έργα σε 75 χώρες.

Ένα κέντρο μεταφοράς τεχνολογίας για εμβόλια mRNA εγκαινιάστηκε στη Νότια Αφρική το 2023 με την υποστήριξη κυρίως του ΠΟΥ, ενώ το 2022 συστάθηκε ένα παγκόσμιο κέντρο εκπαίδευσης για τη βιοκατασκευή στη Νότια Κορέα με στόχο την ενίσχυση της τοπικής φαρμακευτικής παραγωγής.

Στις 30 Ιανουαρίου 2020, ο ΠΟΥ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνούς ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία (PHEIC) σχετικά με τον Covid-19, αλλά με υπερβολικά γραφειοκρατικούς τόνους.

Και οι περισσότερες χώρες και το ευρύ κοινό αντέδρασαν μόνο όταν ο επικεφαλής του ΠΟΥ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον πολύ πιο σαφή όρο «πανδημία» στις 11 Μαρτίου 2020.

Για να ενεργοποιηθεί μια πιο αποτελεσματική διεθνής συνεργασία, οι χώρες μέλη του ΠΟΥ συμφώνησαν στην έννοια της «έκτακτης ανάγκης εξαιτίας πανδημίας», που τώρα είναι το υψηλότερο επίπεδο παγκόσμιου συναγερμού.

Τον Δεκέμβριο του 2021, οι χώρες μέλη του ΠΟΥ αποφάσισαν να καταλήξουν σε συμφωνία για την πρόληψη των πανδημιών και την ετοιμότητα αντιμετώπισής τους για την αποφυγή σοβαρών λαθών στη διαχείριση του Covid.

Ωστόσο, μείζονα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής στοιχείων σχετικά με τα αναδυόμενα παθογόνα και τα οφέλη που προκύπτουν από αυτό για να αποκτήσουμε πληροφορίες για συγκεκριμένα εμβόλια, τεστ και θεραπείες, αλλά και για την επιτήρηση των πανδημιών.

Οι διαπραγματευτές έθεσαν τον Μάιο του 2025 ως προθεσμία για την επίτευξη συναίνεσης.

Επιπλέον, περισσότεροι από 200 επιστήμονες από πάνω από 50 χώρες αξιολόγησαν στοιχεία για 1.652 παθογόνα – κυρίως ιούς – επιτρέποντας στον ΠΟΥ να καταρτίσει φέτος μια λίστα με περίπου 30 παθογόνα που ενδέχεται να προκαλέσουν μελλοντικές πανδημίες, όπως Covid-19, πυρετός Λάσα και οι ιοί Έμπολα, Ζίκα και Μάρμπουργκ.

Keywords
Αναζητήσεις
vasilogiannakopoulos-sto-bv-gnostos-o-metapnevmonoios-alla-me-tin-kina-echoume-kako-parelthon-as-perimenoume.htm
Τυχαία Θέματα