Βελτίωση του ΧΑ με καλά νέα από τον αμερικανικό πληθωρισμό

20:16 12/6/2024 - Πηγή: Emea.gr

Βελτιώθηκε σημαντικά το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) την Τετάρτη, όταν οι αμφισβητίες και οι φοβισμένοι, διαπίστωσαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ μειώνεται και τα εμπόδια σταδιακά παραμερίζονται, για να ξεκινήσουν μειώσεις επιτοκίων και από τη Fed μέχρι το Σεπτέμβριο. Βεβαίως τα σημάδια είχαν επισημανθεί από καιρό τώρα από το business voice.

Τα

νέα αναπτέρωσαν το ηθικό και στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με την ψύχραιμη διαπίστωση ότι σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου, οι λαϊκίστικες δυνάμεις δεν έχουν τα «κουκιά» για να περάσουν τις πολιτικές τους. Βεβαίως θα δίνονται καθημερινά μάχες και θα μπαίνουν εμπόδια, αλλά αυτά είναι στη φύση της πολιτικής.

Ο τζίρος αυξήθηκε 25% από τις τελευταίες συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο που επιχειρήθηκε συντονισμένα να αναχαιτισθεί στις δημοπρασίες της λήξης από σορτάκηδες με πωλήσεις στο καμπανάκι σε συγκεκριμένες μετοχές. Σε Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Ωστόσο παρά την επίθεση το πρόσημο διατηρήθηκε γιατί η ρηχή μας αγορά ήταν συγκριτικά πιο γεμάτη την Τετάρτη, ενώ και οι περισσότερες μετοχές έκλεισαν ανοδικά στη θερμότερη και έντονη μέρα του 2024.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.451.24 μονάδες με άνοδο 0,17%. Οι συναλλαγές αυξήθηκαν αισθητά αν και παραμένουν χαμηλά για αυτά τα επίπεδα τιμών στα 106,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11,7 σε προσυμφωνημένες συναλλαγές σε πακέτα (στη Eurobank έγιναν πακέτα αξίας 7,84 εκατ. στη Jumbo πακέτο 1,3 εκατ. ευρώ και στην Alpha Bank 1 εκατ. ευρώ).

Το νέο της ημέρας ήταν η μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Μειώθηκε σε 3,3% ο ρυθμός από 3,4% ενώ ακόμα μεγαλύτερη ήταν η μείωση του δομικού πληθωρισμού από 3,6% σε 3,4%. Μηδενική ήταν η αύξηση σε μηνιαίο επίπεδο. Δεν αναμένονται μειώσεις επιτοκίων από τη Fed το βράδυ της Τετάρτης, αλλά με τον πληθωρισμό να μειώνεται, τις εκλογές να πλησιάζουν και το Ηνωμένο Βασίλειο να παίρνει σειρά για μείωση επιτοκίων (αυξήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2021 η ανεργία στο 4,4% ενόψει εκλογών) η Fed θα έχει ραντεβού τον Σεπτέμβριο και θα δώσει πίσω τη σκυτάλη στην ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) 

Η Eurobank, που επιχείρησαν να φρενάρουν οι «σορτάκηδες» χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, η Πειραιώς και η Alpha Bank, ήταν οι ηγέτες της συνεδρίασης. Η ΔΕΗ δέχθηκε επίδοση κι έκλεισε με οριακή άνοδο, ενώ η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μπήκε στις 10 μετοχές με το μεγαλύτερο τζίρο και στήριξε με άνοδο. Ανοδικά επίσης έκλεισαν ΤΙΤΑΝ, Metlen/Mytilineos, Aegean, Coca- Cola, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Πτώση σημείωσαν ΕΤΕ, Jumbo, Motor Oil, ΔΑΑ, Optima Bank, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Ο δείκτης FTSE σημείωσε άνοδο 0,23% στις 3.527,09 μονάδες, ο δείκτης FTSEM έκλεισε στις 2.311.06 μονάδες με άνοδο 0,08%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 1.301,57 μονάδες με άνοδο 0,32%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 1.301.57 μονάδες με άνοδο 0,32%, μεγαλύτερη του Γενικού Δείκτη, παρά τη στοχευμένη επίθεση στη μετοχή της Εθνικής. Συνολικά 54 μετοχές σημείωσαν άνοδο και 52 μετοχές υποχώρησαν.

Keywords
Αναζητήσεις
veltiosi-tou-cha-me-kala-nea-apo-ton-amerikaniko-plithorismo.htm
Τυχαία Θέματα