Βίκτωρας Τροκούδης (Plum): O άνθρωπος που θέλει να μας κάνει πλούσιους
Του Γιώργου Κουρκουτά
Η Plum, μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες Fintech Startups στην Ευρώπη, ιδρύθηκε το 2016 από τον Βίκτωρα Τροκούδη, ο οποίος άφησε μια καλή καριέρα στα χρηματο-οικονομικά, αλλά και μια υψηλόβαθμη θέση στην μεγάλη ευρωπαϊκή Fintech Wise, για να δώσει στο ευρύ κοινό άμεση και εύκολη πρόσβαση στην αποταμίευση και τις επενδύσεις.
Οραματιζόμενος έναν κόσμο όπου η διαχείριση χρημάτων γίνεται εύκολη, διαφανής και προσιτή για όλους, ο γεννημένος στην Κύπρο Τροκούδης δημιούργησε μια καινοτόμο πλατφόρμα
Με περισσότερους από 2 εκατομμύρια χρήστες σε 10 χώρες, κεφάλαια άνω των 1 δισ. ευρώ υπό διαχείριση, χρηματοδότηση στα 20 εκατ. ευρώ, πάνω από 200 άτομα προσωπικό, ένα μεγάλο γραφείο στην Αθήνα, και σημαντικές συνεργασίες με κορυφαίους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, η Plum αναδεικνύεται σε έναν από τους ισχυρότερους παίκτες της ευρωπαϊκής Fintech σκηνής και ειδικά στην δημιουργία πλούτου.
Στη συνέντευξή του στο Startupper Mag, ο Βίκτωρας Τροκούδης, CEO της Plum, μίλησε για το ταξίδι της Plum, τις προκλήσεις, και τα μελλοντικά του σχέδια.
Η Αφετηρία: Από ένα Chatbot σε μια πλήρη πλατφόρμαΗ Plum ξεκίνησε ως chatbot στο Facebook Messenger, επιτρέποντας στους χρήστες να αποταμιεύουν αυτόματα με βάση τις συνήθειες δαπανών τους. «Η ιδέα προέκυψε όταν συνειδητοποίησα ότι, παρά τα ικανοποιητικά μου έσοδα, δεν είχα χρόνο για να διαχειριστώ τα χρήματά μου», δηλώνει ο Τροκούδης.
«Ήταν προφανές ότι κάτι πήγαινε λάθος, και αυτό το κενό προσπάθησε να καλύψει η Plum».
Σήμερα, η εφαρμογή συνδυάζει αποταμιευτικά προϊόντα, επενδύσεις, και εργαλεία για χρηματοοικονομική διαχείριση, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία στους χρήστες της. Στην Αγγλία, η Plum προσφέρει επίσης χρεωστική κάρτα και συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς, ενώ πρόσφατα εισήγαγε νέες επιλογές επενδυτικών προϊόντων.
«Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να κτίσουν πλούτο μακροπρόθεσμα και να εξαλείψουμε την οικονομική αδράνεια. Θέλουμε να κάνουμε την αποταμίευση και τις επενδύσεις τόσο απλές όσο η χρήση μιας εφαρμογής», εξηγεί.
Η ανάπτυξη και οι προκλήσειςΗ επέκταση της Plum σε 10 ευρωπαϊκές χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) απαιτούσε βαθιά κατανόηση των τοπικών αγορών και των πολιτισμικών διαφορών στη διαχείριση χρημάτων.
«Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να αλλάξουμε τη νοοτροπία των χρηστών», αναφέρει ο Τροκούδης.
«Ειδικά στον Νότο της Ευρώπης, η αποταμίευση θεωρείται δύσκολη ή ακατόρθωτη, ενώ οι παραδοσιακές τράπεζες παραμένουν πρώτη επιλογή του κοινού», σημειώνει.
Η εταιρεία επικεντρώθηκε στην εκπαίδευση των χρηστών για τα πλεονεκτήματα της αυτοματοποίησης. Μέσω αλγορίθμων που βασίζονται σε δεδομένα των τραπεζικών συναλλαγών των χρηστών, η Plum βοηθά τους χρήστες να αποταμιεύουν μικρά ποσά σε τακτική βάση, χωρίς να το αντιλαμβάνονται.
Παράλληλα, επενδύει σε απλά, κατανοητά προϊόντα, προσφέροντας αποδόσεις υψηλότερες από αυτές των παραδοσιακών καταθέσεων.
Η γλωσσική προσαρμογή και η κανονιστική συμμόρφωση αποτέλεσαν επίσης σημαντικές προκλήσεις. «Αντιμετωπίσαμε θέματα μετάφρασης, καθώς ορισμένες γλώσσες, όπως τα ελληνικά, έχουν μεγάλες λέξεις που δεν χωρούσαν στη διάταξη της εφαρμογής μας. Παράλληλα, έπρεπε να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες άδειες για κάθε αγορά», αναφέρει.
ΑΙ και η επόμενη μέρα για το FintechΗ βιομηχανία του Fintech βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με τα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Σύμφωνα με τον Βίκτωρα Τροκούδη, η AI θα είναι ο μεγαλύτερος καταλύτης αλλαγής για το Fintech τα επόμενα χρόνια.
«Το AI κλείνει οριστικά το θέμα ”τι θα κάνω με τα χρήματά μου”», δηλώνει χαρακτηριστικά. «Πλέον, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μην ξέρεις πώς να επενδύσεις».
Η Plum χρησιμοποιεί προηγμένους αλγορίθμους ΑΙ από τη γέννησή της σχεδόν, όπως και σε βάθος ανάλυση της οικονομικής συμπεριφοράς των χρηστών της «μπορεί να αναλύει τα οικονομικά δεδομένα σου, να κατανοεί τις ανάγκες σου και να σου παρέχει άμεσα τις καλύτερες επιλογές».
Η τεχνολογία αυτή έχει τη δυνατότητα να κάνει τη διαχείριση χρημάτων προσιτή σε όλους, ανεξαρτήτως γνώσεων ή εμπειρίας, αναφέρει ο Τροκούδης.
«Στο κοντινό μέλλον η Plum θα προσφέρει στους χρήστες της μια εμπειρία διαλογικής χρηματοοικονομικής διαχείρισης, μέσω chatbots και εξατομικευμένων συμβουλών που θα τους καθοδηγούν σε επενδυτικές και αποταμιευτικές επιλογές», εξηγεί.
Παράλληλα, η AI θα αλλάξει και τη λειτουργία των ίδιων των εταιρειών, μέσω της αυτοματοποίησης των λειτουργιών τους, όπως η εξυπηρέτηση πελατών, και της βελτιστοποίησης της εμπειρίας των χρηστών. «Η εποχή της τεχνητής νοημοσύνης στο Fintech θα είναι αυτή που θα γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και στους πελάτες τους, κάνοντάς τους πιο συνδεδεμένους από ποτέ», καταλήγει.
Consumer Fintech vs. B2B FintechΗ βιομηχανία του Fintech εξελίσσεται σε δύο βασικούς άξονες: το consumer Fintech, που απευθύνεται σε μεμονωμένους καταναλωτές, και το B2B Fintech, που στοχεύει στην παροχή υπηρεσιών προς επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον Βίκτωρα Τροκούδη, οι δύο αυτές κατηγορίες έχουν διαφορετική δυναμική, με το consumer Fintech να έχει φτάσει σε ένα σημείο ωριμότητας.
«Πιστεύω πως το consumer Fintech έχει κλείσει τον κύκλο του όσον αφορά τις μεγάλες νέες εισόδους. Οι εταιρείες που υπάρχουν τώρα, όπως η Plum, έχουν αποκτήσει σημαντικό προβάδισμα και καλύπτουν ήδη τις βασικές ανάγκες των καταναλωτών», εξηγεί.
Η Plum επικεντρώνεται στη διαχείριση εισοδήματος και επενδύσεων, παρέχοντας έναν εναλλακτικό τρόπο για αποταμίευση και επένδυση, ενώ ανταγωνιστές όπως η Revolut προσφέρουν κυρίως καθημερινές τραπεζικές υπηρεσίες.
Αντίθετα, ο τομέας του B2B Fintech φαίνεται να έχει ακόμη σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης. «Το B2B fintech εξακολουθεί να παρέχει λύσεις για επιχειρήσεις, όπως βελτιστοποίηση πληρωμών, εργαλεία διαχείρισης χρηματοοικονομικών κινδύνων, και πλατφόρμες ανάλυσης δεδομένων. Υπάρχει μεγάλο περιθώριο καινοτομίας εδώ, ειδικά με την ενσωμάτωση της AI και της αυτοματοποίησης», αναφέρει ο Τροκούδης.
Ο ίδιος προβλέπει πως το μέλλον του Fintech θα εστιάσει στη μεγαλύτερη ενοποίηση και συνεργασία μεταξύ των δύο τομέων. «Η τεχνολογία επιτρέπει πλέον στις B2B λύσεις να προσφέρουν αξία και στους καταναλωτές, καθώς οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν Fintech μπορούν να παρέχουν πιο εξατομικευμένες υπηρεσίες στους πελάτες τους», προσθέτει.
Συνεργασία με την EurobankΈνα από τα σημαντικότερα ορόσημα στην πορεία της Plum ήταν η στρατηγική συνεργασία με την Eurobank. Η τράπεζα επένδυσε μειοψηφικά στην εταιρεία με 10 εκατ. ευρώ και προωθεί την εφαρμογή στους πελάτες της, στοχεύοντας στη νεανική γενιά.
«Η Eurobank κατάλαβε ότι οι νέες γενιές απαιτούν ευελιξία και καινοτομία στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Η συνεργασία μας ενισχύει το οικοσύστημα fintech στην Ελλάδα και ανοίγει τον δρόμο για κοινά προϊόντα που θα απευθύνονται στο ελληνικό κοινό», σχολιάζει ο Τροκούδης.
Το οικοσύστημα Startups στην ΕλλάδαΟ Τροκούδης θεωρεί ότι το ελληνικό οικοσύστημα Startups βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, αλλά υπάρχουν ακόμη σημαντικές ελλείψεις.
«Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι άνθρωποι με εμπειρία από μεγάλα projects και αναπτυσσόμενες εταιρείες. Πρέπει να προσελκύσουμε Scaleups και να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη και την καινοτομία αλλά και την δημιουργία σημαντικών εμπειριών στα στελέχη που θα δουλέψουν εκεί», υπογραμμίζει.
Η Ελλάδα διαθέτει τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε σημαντικό κόμβο καινοτομίας, αλλά σύμφωνα με τον Βίκτωρα Τροκούδη, υπάρχουν ακόμη σημαντικές προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν. Ένα από τα βασικότερα εμπόδια είναι το υψηλό μισθολογικό κόστος και το φορολογικό περιβάλλον, τα οποία περιορίζουν τις δυνατότητες ανάπτυξης.
«Το μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα είναι μεγάλο θέμα. Ένας φίλος μου που εργάζεται εκτός του tech τομέα μου είπε πρόσφατα: ”Αν παίρνω 2.000 ευρώ μισθό και ζητήσω 2.200, ο εργοδότης μου πρέπει να πληρώσει σχεδόν τα διπλάσια λόγω φόρων. Γιατί να το κάνει;”. Αυτό μειώνει τη φιλοδοξία και τους στόχους τόσο των εργαζομένων όσο και των εργοδοτών», τονίζει ο CEO της Plum.
Η κατάσταση αυτή λειτουργεί σαν «κόφτης» για την ανάπτυξη, καθώς εμποδίζει τις Startups να προσελκύσουν ταλαντούχους εργαζομένους και να ανταγωνιστούν σε διεθνές επίπεδο.
«Οι περιορισμοί αυτοί βάζουν φρένο στις δυνατότητες εξέλιξης, ενώ η έλλειψη κινήτρων δυσκολεύει την προσέλκυση Ελλήνων που εργάζονται στο εξωτερικό και έχουν εμπειρία σε μεγάλα projects», εξηγεί.
Σε κάθε περίπτωση για τον Βίκτωρα Τροκούδη, το όραμα είναι το παν. «Σκεφτείτε μεγάλα. Ένα μεγάλο όραμα προσελκύει επενδυτές και δημιουργεί προοπτικές. Οι μικροί στόχοι οδηγούν σε μικρές επιτυχίες».
Το μέλλον της PlumΗ Plum βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία και φιλοδοξία. Η εταιρεία σχεδιάζει να επεκταθεί σε περισσότερες χώρες και αγορές, ακόμα και εκτός Ευρώπης, να προσθέσει νέα χρηματοοικονομικά προϊόντα, ενώ θα εξετάσει και την πιθανότητα εισόδου στο χρηματιστήριο μέσω IPO.
Μέχρι το 2025, στοχεύει να εξυπηρετεί 15 εκατομμύρια χρήστες σε όλη την Ευρώπη, εστιάζοντας στην ανεξαρτησία και την καινοτομία. Παράλληλα, η Plum σχεδιάζει να αξιοποιήσει την AI για να προσφέρει πιο εξατομικευμένες υπηρεσίες και να δημιουργήσει μια πλατφόρμα που θα αποτελεί σημείο αναφοράς στη διαχείριση χρημάτων.
Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper MAG #56
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Βίκτωρας Τροκούδης (Plum): O άνθρωπος που θέλει να μας κάνει πλούσιους
- Νέα εγκύκλιος του e-ΕΦΚΑ για έξοδα κηδείας και επιδόματα ασθενείας και μητρότητας – Τι αλλάζει με τα ποσά
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 29 Δεκεμβρίου
- Τουρκία: Ισόβια στη μητέρα, τον αδελφό και τον θείο της 8χρονης Ναρίν που δολοφονήθηκε τον Αύγουστο στο Ντιγιάρμπακιρ
- Ανοιχτά μαγαζιά την Κυριακή, 29/12: Το ωράριο των καταστημάτων και σούπερ μάρκετ
- Γερουλάνος: Ας ξαναδιαβάσουν στη ΝΔ τι είπα για τη φορολόγηση των τραπεζών
- Γαλλία: Απεβίωσε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ολιβιέ Τοντ
- Γερμανία: Αρθρο γνώμης του Ιλον Μασκ υπέρ της ακροδεξιάς AfD στην Welt am Sonntag
- Τζιτζικώστας: Άμεση και ανεξάρτητη διερεύνηση της τραγωδίας της Azerbaijan Airlines
- Gazprom: Αναστέλλει την προμήθεια φυσικού αερίου στη Μολδαβία λόγω χρεών
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Emea.gr
- Τελευταία Νέα Emea.gr
- Βίκτωρας Τροκούδης (Plum): O άνθρωπος που θέλει να μας κάνει πλούσιους
- OpenAI: Στόχος να γίνει κερδοσκοπική εταιρεία
- Home Alone: Βρέθηκε αγοραστής για την έπαυλη αξίας 5,2 εκατ. δολαρίων
- Ο «Νονός της AI» προειδοποιεί ότι «μπορεί να καταστρέψει την ανθρωπότητα τα επόμενα 30 χρόνια»
- Τέλος στο χάος με τα καλώδια – Υποχρεωτικός ο φορτιστής usb type c σε όλες τις συσκευές
- Ο Πούτιν ζήτησε συγγνώμη για τη συντριβή του αεροσκάφους της Azerbaijan Airlines
- «Ερμής»: Ο μαθητικός διαγωνισμός για την οικονομία
- ΔΥΠΑ: «Τρέχουν» οι αιτήσεις στο νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης για ανέργους
- Κακοκαιρία: Σε 24ωρη επιφυλακή ο Δήμος Αθηναίων
- ΗΠΑ: Πουλήθηκε λαχνός που αποτελεί το πέμπτο μεγαλύτερο τζακπότ στην ιστορία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ανοιχτά μαγαζιά την Κυριακή, 29/12: Το ωράριο των καταστημάτων και σούπερ μάρκετ
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 29 Δεκεμβρίου
- Γερμανία: Αρθρο γνώμης του Ιλον Μασκ υπέρ της ακροδεξιάς AfD στην Welt am Sonntag
- Νίκος Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ πετυχαίνει νίκες για τον λαό»
- Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες για την κακοκαιρία
- Άκης Σκέρτσος: Το 2025 θα είναι χρονιά ορόσημο για τη δεύτερη κυβερνητική θητεία της ΝΔ
- Ο Ντόναλντ Τραμπ ζητά από το Ανώτατο Δικαστήριο να αναστείλει τον νόμο που απαγορεύει το TikTok
- Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 3 Ιανουαρίου
- Σε εξέλιξη το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την Εύβοια
- Ο αριθμός των αστέγων στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 18% μέσα σ’ έναν χρόνο