Υπ. Υποδομών: Κανένας κίνδυνος στον Κηφισό όσον αφορά τις υπόγειες λίμνες
Την Πέμπτη, 9/1, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εργασίας, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός Νίκος Ταχιάος ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς και η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, με αφορμή το ζήτημα που έχει προκύψει με τα λιμνάζοντα υπόγεια ύδατα στον Κηφισό.
Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Ιανουαρίου ομάδα σπηλαιολόγων ανακάλυψε και μια τρίτη υπόγεια λίμνη, τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής, στο σημείο συνάντησης με το ρέμα της Εσχατιάς, εκφράζοντας την
Σύμφωνα με ενημέρωση, κατά τη σύσκεψη εργασίας διαπιστώθηκε απ’ όλα τα μέρη που συμμετείχαν ότι δεν υπάρχει κάποιος άμεσος κίνδυνος για το οδικό έργο του Κηφισού.
Επιπρόσθετα, συμφωνήθηκε η προοπτική συνεργασίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με την Περιφέρεια Αττικής για την αντιμετώπιση των όποιων σημειακών βλαβών.
Όπως έγινε γνωστό, περισσότερες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν προσεχώς από την Περιφέρεια, στην οποία εμπίπτει και η σχετική αρμοδιότητα για τη συντήρηση των έργων.
Ευθ. Λέκκας για Κηφισό: Χρειάζεται έλεγχος, αλλά δεν τίθεται θέμα στατικής επάρκειας
«Οι λίμνες είναι κάτι το συνηθισμένο σε πλακοσκεπείς αγωγούς ή εγκιβωτισμένα ποτάμια. Έλεγχοι θα πρέπει να γίνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα, δεν υπάρχει θέμα στατικής επάρκειας», ανέφερε ο καθηγητής, Ευθύμιος Λέκκας, είπε μιλώντας στο ΕΡΤ την επόμενη ημέρα
Χρειάζεται έλεγχος, αλλά δεν τίθεται θέμα στατικής επάρκειας, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, σχετικά με την τρίτη υπόγεια λίμνη που εντοπίστηκε στον Κηφισό.
Ανέφερε μεταξύ άλλων «[…] δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα στατικής επάρκειας στον Κηφισό και στην εθνική οδό κυρίως, που είναι πάνω από τον Κηφισό, αλλά σε κάθε περίπτωση όμως χρειάζεται ένας έλεγχος ο οποίος θα πρέπει να γίνει από ειδικούς πολιτικούς μηχανικούς, οι οποίοι θα εξακριβώσουν κατά πόσο υπάρχει φθορά στα τοιχώματα της κοίτης του, εγκιβωτισμένη κοίτης[…]».
Συγκεκριμένα είπε ότι «οι λίμνες είναι κάτι το συνηθισμένο σε πλακοσκεπείς αγωγούς ή εγκιβωτισμένα ποτάμια δεδομένου ότι η διαβρωτική ενέργεια του νερού που ρέει πρώτα διαβρώνει τον πυθμένα. Βεβαίως, στα τοιχώματα του εγκιβωτισμένου ποταμιού δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση είναι. Από ό, τι φαίνεται δεν έχουν μεγάλο πρόβλημα, δηλαδή δεν έχουν διαβρώσεις.
Δεν υπάρχει διάβρωση των οπλισμό. Συνεπώς, δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα στατικής επάρκειας στον Κηφισό και στην εθνική οδό κυρίως, που είναι πάνω από τον Κηφισό, αλλά σε κάθε περίπτωση όμως χρειάζεται ένας έλεγχος ο οποίος θα πρέπει να γίνει από ειδικούς πολιτικούς μηχανικούς, οι οποίοι θα εξακριβώσουν κατά πόσο υπάρχει φθορά στα τοιχώματα της εγκιβωτισμένη κοίτης για να δούμε ενδεχόμενες παρεμβάσεις οι οποίες θα πρέπει να γίνουν, εάν φυσικά υπάρχει κάποιο τέτοιο θέμα».
Πρόσθεσε «είναι άλλη η αντοχή της βάσης του εγκιβωτισμού και είναι άλλη αντοχή των τοιχωμάτων. Τα τοιχώματα φέρουν φορτία. Η βάση δε φέρει φορτία απλώς και μόνο μπορεί να διαβρωθεί από το νερό[…] τα τοιχώματα φέρουν φορτία και φαίνεται ότι δεν έχουμε εκεί ζημιές. Βεβαίως, αυτό δεν μας απαλλάσσει από τον έλεγχο, ο οποίος θα πρέπει να γίνεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα.
Φυσικά, και θα πρέπει να αντληθούν (σσ τα ύδατα) έτσι ώστε να αποκατασταθεί ουσιαστικά η διάβρωση[…] Εκεί βεβαίως θα πρέπει να γίνει πάλι επανατοποθέτηση όλων των οπλισμών που καταστράφηκαν αλλά και σκυροδέτηση έτσι ώστε το νερό να λέει πολύ πιο εύκολα προς τα κάτω[…]».
Σε άλλο σημείο είπε «[…] η διακινδύνευση η οποία υπάρχει είναι μεγάλη, δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλη κίνηση, είναι ο κεντρικός άξονας του λεκανοπεδίου. Από κει και πέρα όμως, εκείνο το οποίο ορθώς επισημάνατε πάλι, είναι το θέμα της κουλτούρας. Εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε την κουλτούρα της συντήρησης των έργων. Δεν υπάρχει έλεγχος των έργων μετά από την κατασκευή τους. Συνήθως αφήνονται στην τύχη τους[…]
Βεβαίως, υπάρχει από το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να καταγραφούν οι γέφυρες, να υπάρχουν συστήματα ελέγχου και παρακολούθησης των παραμορφώσεων και των άλλων δεδομένων που πρέπει να έχουμε σε κεντρικό επίπεδο για όλες τις γέφυρες της χώρας.
Συνεπώς, υπάρχει μία διαδικασία σε εξέλιξη έτσι ώστε να παρακολουθούνται όλα τα τεχνικά έργα, να παρακολουθούνται κυρίως οι γέφυρες, οι οποίες έχουν ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για τον Κηφισό αλλά για όλη την Ελλάδα. Θεωρώ ότι είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά πρέπει όμως να βελτιώσουμε το επίπεδο συντήρησης όλων των έργων σε όλο τον ελληνικό χώρο».
Για το αν υπάρχει περίπτωση αν δούμε εικόνες Βαλένθια ο κ. Λέκκας είπε «σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που είχαμε από την πρώτη στιγμή της μετάβασης στη Βαλένθια, είναι ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε τον σχεδιασμό μας σε παγκόσμιο επίπεδο, γιατί η κλιματική κρίση είναι σε εξέλιξη. Τα πράγματα δεν είναι όπως ήταν πριν 10 ή 30 και 40 και 50 χρόνια έχουν αλλάξει. Συνεπώς, ο σχεδιασμός μας θα πρέπει να αλλάξει» και πρόσθεσε:
«Δεν είναι μόνο αυτό όμως. Δεν έχουμε κατανοήσει σε επίπεδο επαρκές τις φυσικές διεργασίες ή τα φυσικά φαινόμενα. Εξελισσόταν και θα εξελίσσονται με ιδιαίτερη ένταση και το επόμενο χρονικό διάστημα, εξελισσόταν εκατομμύρια χρόνια πριν. Εμείς σχεδιάζαμε με βάση τις γνώσεις που θεωρούσαμε ότι είναι σωστές. Δυστυχώς, το παράδειγμα της Βαλένθια είναι ένα παράδειγμα που ανατρέπει τη φιλοσοφία μας σχεδιασμού των έργων, που μας λέει ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με νέα δεδομένα».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Πόσα δισεκατομμύρια δολάρια δίνει η Σουηδία για εξοπλιστικά
- Ουρουγουάη: Ο πρώην πρόεδρος Μουχίκα ανακοίνωσε ότι πεθαίνει από καρκίνο και σχεδιάζει την κηδεία του
- Κανένας κίνδυνος από τα υπόγεια λιμνάζοντα ύδατα του Κηφισού
- Διαμάχη Βελγίου και Σουηδίας για το αν τρώγονται τα χριστουγεννιάτικα έλατα
- Το δώρο του Ζούκερμπεργκ στον Τραμπ και η αμήχανη Ευρώπη
- Τζόρτζια Μελόνι: Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνομιλούμε για πολλά θέματα
- Ουκρανία: Ρωσικά στρατεύματα διέσχισαν τον ποταμό Οσκίλ στο Χάρκοβο
- Στα 1,88 δισ. ευρώ ο φετινός στόχος εσόδων από αποκρατικοποιήσεις
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικά στρατεύματα διέσχισαν τον ποταμό Οσκίλ στην περιφέρεια του Χαρκόβου
- Θετικό «γύρισμα» στις ευρωπαϊκές αγορές
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Emea.gr
- Τζόρτζια Μελόνι: Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνομιλούμε για πολλά θέματα
- Σε πρώην ανθρακωρυχείο το μεγαλύτερο έργο αποθήκευσης μπαταριών στην Ευρώπη
- Υπ. Υποδομών: Κανένας κίνδυνος στον Κηφισό όσον αφορά τις υπόγειες λίμνες
- Συρεγγέλα: Η πολιτική αντιπαράθεση σταματάει εκεί που ξεκινάει ο θεσμικός σεβασμός
- ΕΟΔΥ: Αυξάνεται η θετικότητα στις αναπνευστικές ιώσεις
- Στην Ελλάδα έφτασε το 24ο μαχητικό αεροσκάφος Rafale
- Eυρωπαϊκά χρηματιστήρια: Έκλεισαν με «χαμόγελα» – Ο DAX κινήθηκε στις 20,314.8 μονάδες
- Τελευταία Νέα Emea.gr
- Υπ. Υποδομών: Κανένας κίνδυνος στον Κηφισό όσον αφορά τις υπόγειες λίμνες
- Σε πρώην ανθρακωρυχείο το μεγαλύτερο έργο αποθήκευσης μπαταριών στην Ευρώπη
- Συρεγγέλα: Η πολιτική αντιπαράθεση σταματάει εκεί που ξεκινάει ο θεσμικός σεβασμός
- Τζόρτζια Μελόνι: Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνομιλούμε για πολλά θέματα
- Eυρωπαϊκά χρηματιστήρια: Έκλεισαν με «χαμόγελα» – Ο DAX κινήθηκε στις 20,314.8 μονάδες
- Στην Ελλάδα έφτασε το 24ο μαχητικό αεροσκάφος Rafale
- ΕΟΔΥ: Αυξάνεται η θετικότητα στις αναπνευστικές ιώσεις
- Τα τελευταία νέα για την υγεία του Αρχιεπίσκοπου Αλβανίας Αναστάσιου
- Αλλάζουν χέρια τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα;
- Παραμένει σε νέα υψηλά 14 ετών το ΧΑ με οδηγούς την Εθνική και τον ΟΤΕ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ο Μπάιντεν χαιρετίζει την εκλογή Αούν: «Σωστός ηγέτης» για τον Λίβανο
- Visa: Οι πέντε τάσεις που διαμορφώνουν τις πληρωμές το 2025 – Από την Τεχνητή Νοημοσύνη στις πληρωμές σε πραγματικό χρόνο
- Κανένας αμέσος κίνδυνος στον Κηφισό όσον αφορά τα υπόγεια λιμνάζοντα ύδατα
- «Κανείς δεν το αξίζει περισσότερο»: Βρετανίδα ζητά να απονεμηθεί στη Ζιζέλ Πελικό το Νόμπελ Ειρήνης
- Χρηματιστήριο – Μετοχές: Ποιες κάνουν το… τέλειο ξεκίνημα στο 2025
- Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκε η σορός άνδρα που εντοπίστηκε κοντά στο ΚΤΕΛ «Μακεδονία»
- Σε υψηλό τεσσάρων εβδομάδων ο χρυσός
- Ουρουγουάη: Ο πρώην πρόεδρος Μουχίκα ανακοίνωσε ότι πεθαίνει από καρκίνο και σχεδιάζει την κηδεία του
- Πολεμική Αεροπορία: Προσγειώθηκε στην Τανάγρα και το 24ο μαχητικό Rafale