ΑΠΘ | Κανονικά θα αναλάβει καθήκοντα ο νέος πρύτανης την 1η Σεπτέμβρη

Σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Ιδρύματος του ΑΠΘ αναφέρθηκε στην απόφαση του ΣτΕ για «μη νόμιμη τη διαδικασία με την οποία επελέγησαν οι υποψήφιοι για την εκλογή στο αξίωμα του πρύτανη». Η τελική εκδίκαση της υπόθεσης θα γίνει στις 16 Οκτωβρίου ενώ μέχρι τότε θα αναλάβει κανονικά τα καθήκοντά του ο Περικλής Μήτκας.
Tην Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2014, δημοσιεύθηκε σε δημόσια συνεδρίαση η απόφαση του Γ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) επί της αιτήσεως ακυρώσεως
του καθηγητή Ανδ. Γιαννακουδάκη, με την οποία ζητείτο η ακύρωση της αποφάσεως του Συμβουλίου Ιδρύματος (ΣΙ) σχετικά με την επιλογή τριών υποψηφίων Πρυτάνεων κατά παράλειψη του αιτούντος. Η απόφαση του ΣτΕ θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΣΙ μετά τη θεώρησή της. Τα μέλη του Δικαστηρίου έκριναν απορριπτέους τους προβαλλόμενους με την αίτηση λόγους ακυρώσεως που εξέτασαν, με την εξαίρεση της μη προσκλήσεως του Πρύτανη στις δύο συνεδριάσεις που αφορούσαν αποκλειστικά στην επιλογή από τα μέλη του ΣΙ τριών υποψηφίων Πρυτάνεων. Ως προς το σημείο αυτό, το Τμήμα διχάστηκε, με την πλειοψηφία δύο Συμβούλων και μιας Παρέδρου να δέχεται ότι επιβάλλεται η συμμετοχή του Πρύτανη σε όλες τις συνεδριάσεις του ΣΙ, ενώ κατά τη μειοψηφήσασα γνώμη του Προεδρεύοντος Συμβούλου και του εισηγητή της υποθέσεως Παρέδρου η τήρηση του ως άνω τύπου όχι μόνο δεν επιβάλλεται στην περίπτωση της συνεδριάσεως για την επιλογή των υποψηφίων Πρυτάνεων, αλλά θα μπορούσε να θέσει εν αμφιβόλω την αντικειμενικότητα της διαδικασίας επιλογής των υποψηφίων από το ΣΙ, όπως υποστήριξε και το ίδιο το ΣΙ. Η οριακή πλειοψηφία καταδεικνύει ακριβώς τη δυσκολία και την περιπλοκότητα του νομικού ζητήματος της ερμηνείας της οικείας διατάξεως. Λόγω της σπουδαιότητας των τιθεμένων ζητημάτων, το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ ανέβαλε την οριστική κρίση του, παρέπεμψε την υπόθεση στην επταμελή σύνθεσή του και όρισε δικάσιμο την 16.10.2014. Οι απόψεις του ΣΙ για το θέμα έχουν κατατεθεί στο Δικαστήριο και αναμένουμε την οριστική απόφασή του. Το ΣτΕ δεν ανέστειλε την εκτέλεση της προσβαλλομένης αποφάσεως του ΣΙ. Σε συνέχεια της διαδικασίας, το ΣΙ, στη συνεδρίασή του της 24ης Ιουνίου, προχώρησε στην επικύρωση του τελικού εκλογικού αποτελέσματος και απέστειλε την απόφασή του στο Υπουργείο Παιδείας. Ο καθηγητής Περικλής Μήτκας θα αναλάβει τα καθήκοντά του ως νέος Πρύτανης την 1η Σεπτεμβρίου 2014.
Keywords
Τυχαία Θέματα