Φωτογράφιση με ένα...πτώμα!

Κατά καιρούς, η ανθρωπότητα έχει περάσει από πολλά στάδια και φάσεις άλλες φορές με θετικό αποτέλεσμα (βλέπε επιστημονική περιέργεια, αλχημείες κτλ) και άλλες κατάφερε να οδηγήσει απλά πράγματα, καθημερινά στον σύγχρονο κόσμο, σε επίπεδα άνω του...creepy.
Συγκεκριμένα, τον 19ο αιώνα ξεκίνησε ένα νοσηρό και περίεργο έθιμο. Φωτογραφίσεις με..πτώματα!
Γύρω στο 1850 η βασίλισσα Βικτώρια της Αγγλίας έχασε ένα αγαπημένο της συγγενικό πρόσωπο και ζήτησε να φωτογραφίσουν τον νεκρό ώστε να κρατήσει την φωτογραφία για "σουβενίρ". Σύντομα το έθιμο εξαπλώθηκε, και όλοι ήθελαν να κρατήσουν κοντά τα
αγαπημένα τους πρόσωπα με αυτό τον τρόπο. Βέβαια, στην ραγδαία εξάπλωση σημαντικό ρόλο έπαιξε και η πρόσφατη, για την εποχή ανακάλυψη της φωτογραφίας. Οι φωτογραφίες ήταν ακόμη ακριβές και αυτή η συνήθεια ήταν το πρώτο και τελευταίο στιγμιότυπο που μπορούσε κανείς να αποθανατίσει. Πολλοί μάλιστα έφτασαν στα άκρα πιστεύοντας ότι η ψυχή του νεκρού έμενε εγκλωβισμένη μέσα στην φωτογραφία και ζούσε εκεί.
Το κόνσεπτ τη φωτογράφισης ήταν να βγάλουν φωτογραφία οι ζωντανοί (συνήθως κοντινοί συγγενής) με τον νεκρό, ενώ άλλες φορές, σε πιο δυστυχείς καταστάσεις η φωτογραφία αποτελούνταν μόνο από νεκρούς. Στήριζαν το σώμα με έναν ειδικό μηχανισμό ώστε να φαίνεται ότι στέκεται από μόνο του και το κάλυπταν με διάφορα αντικείμενα. Το αποτέλεσμα έπρεπε να είναι τόσο τέλειο που πολλές φορές φορούσαν φορέματα σε νεαρά αγόρια για να μην φαίνονται τα υποστυλώματα, ενώ άλλες οι φωτογράφοι ζωγράφιζαν μάτια πάνω στα κλειστά μάτια των νεκρών για να φαίνονται πιο ζωντανοί από ποτέ! Επιπλέον, ήταν σύνηθες, μετά την εκτύπωση της φωτογραφίας να ζωγραφίζονται επάνω λεπτομέρειες για ένα ακόμα πιο ζωντανό αποτέλεσμα! Οι φωτογραφίες αυτές ονομάστηκαν "Post Mortem". Η ονομασία προέρχεται από τα λατινικά και σημαίνει -τι άλλο;- "μετά θάνατον". Το αξιοπερίεργο όλης της υπόθεσης είναι ότι το έθιμο αυτό είναι ακόμη ζωντανό σε πολλές χώρες ενώ τέτοιου έιδους φωτογραφίες πωλούνται στο διαδίκτυο για αρκετά μεγάλα ποσά! Το αν θα ήθελε κανείς την φωτογραφία ενός ζωντανού-νεκρού στο σαλόνι του ή στα φωτογραφικά του άλμπουμ δεν το γνωρίζουμε αλλά πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι post mortem φωτογραφίες ανήκουν στα πιο ανατριχιαστικά έθιμα που έχει δει ο κόσμος!

O μηχανισμός με τον οποίο στήριζαν το σώμα

Μαντέψτε ποια από τις κυρίες είναι νεκρή…Όχι, αυτή με τη γυρισμένη πλάτη έχει πιθανόν αλλοιωθεί το πρόσωπο της. Ναι καλά το καταλάβατε, όλες είναι νεκρές…

Παρατηρήστε το χρώμα των χεριών της όρθιας κοπέλας..

Το παιδάκι δεν είναι φοβισμένο, απλά ο φωτογράφος έχει ζωγραφίσει μάτια πάνω στα βλέφαρα του.

Οι γονείς με την νεκρή κόρη, αν δείτε πιο καλά, τα χαρακτηριστικά της κοπέλας είναι πιο έντονα από ότι των γονέων που είναι πιο θωλά. Λογικά, παρέμβαση του φωτογράφου!

Αναστασία Νικηταρά fb.com/AnastasiaNikitara94
mail: anikitara12@hotmail.com Νάσια Κέκελου www.facebook.com/7atha
mail: kekelou@oultook.com
Keywords
Τυχαία Θέματα