Καθηγητής σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο έπαιρνε «φακελάκι» για να περνάει τους φοιτητές

Έχεις χρήματα; Θα περάσεις το μάθημα! Αυτά ήταν τα λόγια ενός αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, καθώς έκοβε ταρίφα στους φοιτητές που ήθελαν να περάσουν το μάθημά του. Το ποσό που θα είχε μέσα το φακελάκι ήταν ανάλογο με τον βαθμό που ήθελαν να πάρουν οι φοιτητές.

Ο πανεπιστημιακός, τον οποίο οι συνάδελφοί του αποκαλούσαν «ψιλικατζή», ζητούσε μέσω συνεργάτη του 250 ευρω για το «6» και το ποσό έφτανε τα 400 ευρώ για το «10». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον «τιμοκατάλογο», ο φοιτητής που ήθελε να βαθμολογηθεί με «6»
θα έβαζε στο φακελάκι 250 ευρώ, όποιος ήθελε «7» θα έβαζε 280 ευρώ, για βαθμό «8» 300 ευρώ, για «9» το ποσό των 350 ευρώ και για «10», 400 ευρώ. Μάλιστα, οι τιμές του ήταν σταθερές και δεν έκανε «παζάρια» όταν οι φοιτητές του έλεγαν ότι δεν έχουν χρήματα.
Μετά τις αποκαλύψεις αυτές, ο καθηγητής απολύθηκε οριστικά από το πανεπιστήμιο. Είχε προηγηθεί η καταδίκη του από το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών για παθητική δωροδοκία κατ' εξακολούθηση, ποινή που επικυρώθηκε από τον Αρειο Πάγο, ενώ ο συνεργός διαμεσολαβητής του καθηγητή καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία κατ' εξακολούθηση.

Ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας αντιμετώπισε με τον πρέποντα τρόπο και τηρώντας τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες την προ ετών μεμονωμένη περίπτωση ενός μέλους του ΔΕΠ που είχε τότε προβεί σε πράξεις τις οποίες έκρινε με τελεσίδικες αποφάσεις της η ελληνική δικαιοσύνη, την οποία σέβεται πλήρως και ανεπιφύλακτα το ΠΑΜΑΚ.

Σχετικά, από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου υπογραμμίζονται τα εξής:
«Η απαρέγκλιτη τήρηση του νόμου, αλλά και ο σεβασμός προς την έννοια του υπηρεσιακού καθήκοντος και την αυτονόητη ηθική υποχρέωση της προσωπικής ακεραιότητας και αυτοπροστασίας του κύρους των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας αποτελούν αρχές απολύτως σεβαστές στο Πανεπιστήμιο. Παράλληλα, αποτελεί κανόνα η απόλυτη καταδίκη πράξεων εκτροπής από την ακαδημαϊκή δεοντολογία. Στο πλαίσιο αυτό, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, όταν ανέκυψε η μεμονωμένη περίπτωση καθηγητού -η οποία απασχολεί τα μέσα δημοσιότητας- την αντιμετώπισε με συναίσθηση ευθύνης και τηρώντας, σε όλο το χρονικό διάστημα της δικαστικής διαδρομής της, όλες τις εκ του νόμου απορρέουσες υποχρεώσεις του για τη διαχείριση παρόμοιων υποθέσεων. Η ελληνική δικαιοσύνη έκρινε τελεσίδικα την εν λόγω περίπτωση και από πλευράς του ΠΑΜΑΚ, στο πλαίσιο του πλήρους σεβασμού προς τις αποφάσεις της, ελήφθησαν στον κατάλληλο χρόνο τα εκ του νόμου και του Πειθαρχικού Δικαίου επιβαλλόμενα μέτρα».
Keywords
Τυχαία Θέματα