"Συγνώμη ταλέντα. Δε μπορώ να σας αξιοποιήσω", λέει η Ελλάδα

Την αδυναμία της Ελλάδας να διαχειριστεί καλύτερα τα ταλέντα της, δείχνει η δεύτερη έκδοση του Παγκόσμιου Δείκτη Ανταγωνιστικότητας Ταλέντων GTCI, που μετρά την ανταγωνιστικότητα μιας χώρας με βάση την ποιότητα του ταλέντου που μπορεί αυτή να αναδείξει, να προσελκύσει και να διατηρήσει.

Παρότι το 2014 η Ελλάδα βρέθηκε έξι θέσεις πιο πάνω σε σύγκριση με τη θέση που κατείχε στον αντίστοιχο δείκτη του 2013 (56η θέση), παραμένει ακόμα
σχετικά χαμηλά στην κατάταξη, καταλαμβάνοντας τη 50ή θέση μεταξύ 93 χωρών.

Την πρώτη θέση αποτελεσματικής διαχείρισης και αξιοποίησης ταλέντων σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη κατέχει η Ελβετία, ενώ ακολουθούν η Σιγκαπούρη και το Λουξεμβούργο στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.
Πώς γίνονται οι μετρήσεις
Ο δείκτης GTCI αξιολογεί την κάθε χώρα σε έξι διαφορετικούς πυλώνες: ενεργοποίηση ταλέντου, προσέλκυση ταλέντου, ανάπτυξη ταλέντου, διατήρηση ταλέντου, επαγγελματικές και τεχνικές δεξιότητες και δεξιότητες που άπτονται της παγκόσμιας γνώσης. Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων προκύπτει ότι η αναντιστοιχία ταλέντων και επιχειρηματικών αναγκών παγκοσμίως αποτελεί πρόκληση για τις εταιρείες και για τις χώρες, οδηγώντας σε έλλειψη προοπτικών για ολόκληρες οικογένειες, έλλειψη καινοτομίας και ανάπτυξης.
ΣυμπεράσματαΌπως προκύπτει από τα συμπεράσματα, η εμπειρία από τις χώρες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις οδηγεί σε έναν αριθμό προτάσεων για βελτίωση των συνθηκών και στις υπόλοιπες χώρες, όσον αφορά στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητάς τους και στη διαχείριση του ταλέντου. Πιο συγκεκριμένα, η τυπική εκπαίδευση δεν αρκεί και θα πρέπει σε αυτήν να την πλαισιώσουν η δια βίου μάθηση και η προσφορά ευκαιριών. Οσόν αφορά στις στρατηγικές ανάπτυξης ταλέντου θα πρέπει αυτές να επικεντρώνονται στις δεξιότητες που αναζητά ο επιχειρηματικός κόσμος. Τέλος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα η ευελιξία σε ό,τι αφορά στο εμπόριο, στις επενδύσεις και στην κινητικότητα του εργατικού δυναμικού αποτελεί βασικό συστατικό της ανταγωνιστικότητας του ταλέντου.
Keywords
Τυχαία Θέματα