Συστάσεις του Υπουργείου Παιδείας για διαφάνεια στο πρόγραμμα Erasmus

Με έγγραφό του το Υπουργείο Παιδείας κάνει συστάσεις στα Ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ για την διαφάνεια της εφαρμογής του προγράμματος Erasmus στα Ιδρύματα.

Διαβάστε το έγγραφο που έστειλε το Υπ. Παιδείας στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ:

Θέμα:
"Πρόγραμμα Erasmus - Προβλήματα και συστάσεις για τη βελτίωση της υλοποίησής του"
Σχετικά Έγγραφα: υπ' αριθμ. 27676/ΙΑ/9-3-2011 έγγραφο.
Σε συνέχεια του ως άνω σχετικού εγγράφου μας καθώς συνεχίζουν να ανακύπτουν ζητήματα στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus από τα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης αναφορικά με τη διαδικασία επιλογής φοιτητών, καθηγητών και προσωπικού, υπενθυμίζουμε τα κάτωθι:

Η διαδικασία χορήγησης υποτροφιών Erasmus πρέπει να χαρακτηρίζεται από διαφάνεια, αμεροληψία, συνέπεια, πλήρη τεκμηρίωση και ίση μεταχείριση όλων των υποψηφίων.

Όλα τα κριτήρια που αφορούν στην επιλογή φοιτητών, καθηγητών ή προσωπικού Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης θα πρέπει να είναι διαφανή, τεκμηριωμένα και προσβάσιμα σε όσους εμπλέκονται στη διαδικασία επιλογής.

Η διαδικασία για την επιλογή του υποψηφίου στον οποίον θα χορηγηθεί η υποτροφία δημοσιοποιείται (πλην των προσωπικών δεδομένων), περιλαμβάνοντας σαφείς αναφορές στα κριτήρια επιλεξιμότητας, απόρριψης ή επιλογής του υποψηφίου.

Τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται πρέπει να ιεραρχούνται ώστε να τεκμηριώνεται στο έπακρο η διαδικασία επιλογής και να διασφαλίζεται η αμεροληψία και η διαφάνειά της. Επίσης τα κριτήρια επιλογής πρέπει να αναφέρονται γραπτώς στην πρόσκληση υποβολής αιτήσεων, η οποία αναρτάται στους πίνακες ανακοινώσεων των Ιδρυμάτων και δημοσιεύεται στον ιστότοπο του Ιδρύματος.

Πρέπει να τηρείται κατάλογος των αιτήσεων των υποψήφιων εξερχόμενων φοιτητών, καθηγητών και μελών του διοικητικού προσωπικού, κατάλογος των απορριφθέντων αιτήσεων με αναφορά των αιτιών απόρριψης και σε όλες τις αιτήσεις να αναγράφεται σύντομος σχολιασμός μετά την αξιολόγηση. Η επιλογή κάθε δικαιούχου πρέπει να δικαιολογείται εγγράφως και να υπάρχει σχετική τεκμηρίωση, ανάλογα με τα κριτήρια που έχουν τεθεί, ώστε να προκύπτει με σαφήνεια ο λόγος για τον οποίον προκρίθηκε ένας δικαιούχος έναντι άλλων υποψηφίων. Η αιτιολόγηση αυτή και η σχετική τεκμηρίωση πρέπει να τηρείται και στο Γραφείο Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Επιπλέον, πρέπει, να τηρείται κατάλογος επιλαχόντων (εφόσον είναι δυνατό), οποίος μπορεί αργότερα να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση ακύρωσης μιας συμμετοχής ή πρόσθετης επιχορήγησης.

Παρακαλούμε, με στόχο τη βέλτιστη εφαρμογή του προγράμματος Eramsus σε εθνικό επίπεδο, να υιοθετήσετε τις ανωτέρω περιγραφόμενες απαιτήσεις της διαδικασίας επιλογής των δικαιούχων, έτσι ώστε αυτή να παρέχει τα απαιτούμενα από το πρόγραμμα εχέγγυα διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης.
Keywords
Τυχαία Θέματα