Υπουργός Παιδείας | «Το μηχανογραφικό δεν θα έχει σχολές που οδηγούν στην ανεργία»

Διαβάστε την συνέντευξη του Υπουργού Παιδειας, κ. Αρβανιτόπουλου, στη Καθημερινή της Κυριακής για το σχέδιο «Αθηνά».
«Τα κακώς κείμενα πρέπει να διορθωθούν. Οι αναβολές δεν έχουν κανένα νόημα» τονίζει, στη συνέντευξή του στην «Κ», ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ενόψει των αποφάσεων για το σχέδιο καταργήσεων και συγχωνεύσεων τμημάτων, σχολών και ιδρυμάτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο υπουργός ξεκαθαρίζει ότι οι
αλλαγές θα εφαρμοστούν από το 2013-2014, και άρα θα αφορούν τους υποψηφίους των επόμενων πανελλαδικών εξετάσεων. «Θα έχουν στη διάθεσή τους ένα μηχανογραφικό δελτίο που δεν θα περιλαμβάνει Τμήματα που οδηγούν a priori στην ανεργία» υπογραμμίζει, και συμπληρώνει: «Όλοι έχουν να κερδίσουν. Πρωτίστως, οι φοιτητές θα αποκτήσουν ισχυρότερα πτυχία. Οι οικογένειες θα ωφεληθούν γιατί οι θυσίες τους θα έχουν πραγματικό αντίκρισμα. Τα ΑΕΙ θα αναβαθμιστούν διεθνώς».
Όμως, παρά τη συρρίκνωση του αριθμού των Τμημάτων - από τα 500 σήμερα υπολογίζεται ότι θα μείνουν 350 - ο αριθμός των εισακτέων θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα - ενδεικτικά από τις εξετάσεις του περασμένου Μαΐου εισήχθησαν στα ΑΕΙ 81.000 υποψήφιοι. Ο Υπουργός Παιδείας ξεκαθαρίζει, επίσης, ότι δεν υπάρχει «περίπτωση απόλυσης προσωπικού» από τα Τμήματα που θα συγχωνευθούν. Τα κριτήρια του σχεδίου «Αθηνά», όπως ονομάζεται ο σχεδιασμός για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, για τον οποίο ο κ. Αρβανιτόπουλος θα έχει από αύριο συναντήσεις με τις Συνόδους Πρυτάνεων και Προέδρων ΤΕΙ, θα κινηθούν σε πέντε άξονες. Έτσι, στο μικροσκόπιο θα βρεθούν Τμήματα με υπερεξειδικευμένο αντικείμενο, Τμήματα με παρεμφερή αντικείμενα, οι αναλογίες διδακτικού και διοικητικού προσωπικού με τους φοιτητές, καθώς και η απορροφητικότητα των αποφοίτων από την αγορά εργασίας.
Ερώτηση: Οι πρυτάνεις ζητούν η εφαρμογή του σχεδίου να μετατεθεί για το 2014-15. Εσείς επιμένετε να αποφασιστούν όλα μέχρι τον Φεβρουάριο και η εφαρμογή να αρχίσει το 2013-14. Ποιος ο λόγος της επιλογής σας;Απάντηση: Η χώρα δεν έχει άλλα περιθώρια. Τα κακώς κείμενα πρέπει να διορθωθούν. Οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, που πρέπει να αποτελούν τα πρότυπα της κοινωνίας, πρέπει να δώσουν το βροντερό παράδειγμα. Οφείλουν να είναι οι μπροστάρηδες της αλλαγής. Πρέπει να κάνουν το πρώτο βήμα της ουσιαστικής αναβάθμισης του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου. Για να προσφέρει ουσιαστική γνώση, να επικαιροποιηθούν τα γνωστικά αντικείμενα όπου χρειάζεται, να συνδεθούν με την παραγωγική διαδικασία, να γίνουν τα πτυχία πιο ανταγωνιστικά, για να δημιουργήσουμε συνθήκες για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας. Εδώ δεν χωράνε καθυστερήσεις. Όλοι ξέρουμε τι πρέπει να γίνει και οι αναβολές δεν έχουν κανένα νόημα.
Ερ: Πανεπιστημιακοί αναφέρουν ότι η υλοποίηση ταυτόχρονα δύο μεγάλων μεταρρυθμίσεων είναι βαρύ φορτίο. Εννοούν την αλλαγή στον τρόπο της διοίκησης των Ιδρυμάτων στο πλαίσιο του νέου νόμου για τα ΑΕΙ και το σχέδιο «Αθηνά». Δεν φοβάστε τον κίνδυνο αντιδράσεων στα Ιδρύματα αλλά και των κοινωνιών σε πόλεις που τώρα έχουν Τμήματα που θα κατα
Keywords
Τυχαία Θέματα