Ο Δούρος της... Αγγλίας και οι αλλαγές της FIFA

H διεθνής ποδοσφαιρική ομοσπονδία (FIFA) εισάγει την τεχνολογία για να βάλει τέλος στους Δούρους και τους μόνιμους ευνοημένους των αποφάσεών τους...
Στον ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας ανάμεσα στην Τότεναμ και την Τσέλσι, όπου οι Μπλε επικράτησαν άνετα με 5-1, σημειώθηκε μια φάση που δεν αποκλείεται να αλλάξει ριζικά το ποδόσφαιρο. Αφορμή αποτελεί το δεύτερο γκολ της Τσέλσι, το οποίο ουδέποτε έπρεπε να μετρήσει καθώς η μπάλα δεν πέρασε ποτέ τη γραμμή, όπως
φαίνεται ξεκάθαρα από τις δεκάδες φωτογραφίες και τηλεοπτικές λήψεις από τις κάμερες που είναι τοποθετημένες στην τελική γραμμή του γηπέδου!

Είναι μια φάση πολύ πιο δύσκολη από εκείνη του ντέρμπι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον ΟΣΦΠ στο γήπεδο της «Απόστολος Νικολαΐδης» το 2004, όταν ο νυν επικεφαλής της κεντρικής επιτροπής διαιτησίας Γιώργος Δούρος είχε καταλογίσει γκολ υπέρ της μόνιμα ευνοημένης ομάδας του Πειραιά, σε μια φάση όπου όπως φαίνεται και στη φωτογραφία παίκτες του ΟΣΦΠ έχουν κάνει φάουλ στον Κώστα Χαλκιά και όπου η μπάλα ουδέποτε πέρασε τη γραμμή του τέρματος.

Είναι το ντέρμπι, όπου ο Δούρος ευνόησε προκλητικά την ομάδα του Πειραιά καθώς δεν απέβαλλε ως όφειλε ούτε τον Νέρι Καστίγιο για εγκληματικό φάουλ στον Αγγελο Μπασινά στο πρώτο 20λεπτο, ούτε τον Γρηγόρη Γεωργάτο στον οποίο χαρίζει επανειλημμένως στο α’ ημίχρονο την κίτρινη κάρτα. Τελικά ολοκληρώνει το πρώτο 45λεπτο με την καταμέτρηση του γκολ από την κεφαλιά του Στολτίδη, όπου η μπάλα ουδέποτε πέρασε τη γραμμή του τέρματος.

Επειδή τα κρούσματα τέτοιων γκολ – φαντασμάτων έχουν αυξηθεί, η διεθνής ποδοσφαιρική ομοσπονδία (FIFA) φαίνεται ότι θα προχωρήσει τάχιστα στη χρήση τεχνολογίας για τη διαλεύκανση τουλάχιστον αυτών των περιπτώσεων.

Ηδη έχουν εγκριθεί δύο ηλεκτρονικά συστήματα, από τα οκτώ που είχαν προκριθεί, και τα οποία θα δοκιμαστούν σκληρά προκειμένου να καταλήξει η FIFA στο πιο θα χρησιμοποιηθεί στα ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Το ένα σύστημα, το Hawk-eye (το μάτι του γερακιού) είναι το φαβορί, καθώς ήδη χρησιμοποιείται στο τένις και στο κρίκετ. Ανήκει στην εταιρία Sony και χρησιμοποιεί κάμερες υψηλής τεχνολογίας για να καταγράφει την πορεία της μπάλας και μπορεί ξεκάθαρα να επιβεβαιώσει αν η μπάλα πέρασε τη γραμμή του τέρματος. Το δεύτερο σύστημα λέγεται GoalRef, μιας εταιρείας από τη Δανία, και στηρίζεται σε ένα μαγνητικό πεδίο στο οποίο καταγράφεται κάθε «εισβολή».

Οπως ανακοίνωσε η FIFA στο τέλος Απριλίου θα ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος των δοκιμών, ο οποίος και θα διεξαχθεί καθόλη τη διάρκεια του Μαΐου.
Keywords
Τυχαία Θέματα