Ο παράδεισος του Σιμάο και η κόλαση του Παναθηναϊκού

Αναδρομή στο πενταετές πέρασμα του Σιμάο Μάτε Τζούνιορ στον Παναθηναϊκό...
Σε μία από τις όμορφες, απογευματινές βόλτες στην Λεωφόρο του Παναθηναϊκού, έξω από τον Τάφο του Ινδού, στα «πράσινα» καφενεδάκια, πετύχαμε τον Σιμάο Μάτε Τζούνιορ παρέα με τον φίλο του Κουίνσι. Τα είπαμε για λίγα λεπτά, όταν ο Μοζαμβικανός έδειχνε περίσσιο ενδιαφέρον για όσα τον περιστοίχιζαν. Μπήκαμε στο κλειστό και χάζευε τα γκράφιτι και τα τρόπαια που πρόσφατα τοποθετήθηκαν
σε βιτρίνες και στολίζουν την είσοδο. Ρωτούσε τι σημαίνει «Εδώ είναι ο παράδεισος, και η κόλαση εδώ». Του εξηγήσαμε, χαμογέλασε, κούνησε το κεφάλι και απομακρύνθηκαν.

Πιθανότατα δεν κατάλαβε τι εννοεί το σύνθημα. Και πώς να καταλάβει όταν τη σεζόν που πάτησε το χόρτο της Λεωφόρου, ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού Γιάννης Βαρδινογιάννης είχε φροντίσει η κερκίδα να θυμίζει «εκκλησία». Ακόμα και στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ το ιστορικό γήπεδο ήταν «νεκρό», με τον κόσμο απογοητευμένο και εκδιωγμένο να απουσιάζει. Φέτος, είναι πολύ πιθανό να επιστρέψει το Τριφύλλι στο «Απόστολος Νικολαΐδης». Δυστυχώς για τους «πράσινους» δεν θα έχουν στη σύνθεσή τους τον Σιμάο Μάτε Τζούνιορ. Ευτυχώς, όμως, για τον ίδιο, θα βρίσκεται μακριά και δεν θα δει την θλιβερή ιστορία να επαναλαμβάνεται.

Ο Αφρικανός μέσος από το 2007 που ήρθε στην ομάδα έζησε πολλά. Είχε ταξιδέψει στην Αθήνα περισσότερο ως δοκιμαστικός. Ήταν μία φθηνή λύση και από τους παίχτες που λάτρευε ο Παναθηναϊκός του Τζίγγερ, δηλαδή αγωνιζόταν σε περισσότερες από μία θέσεις… Ίσως ήταν και η μοναδική φορά που το μάτι του Γιάσμικο Βέλιτς στόχευσε σε πραγματικά αξιόλογο ποδοσφαιριστή.

Ο Παναθηναϊκός με προπονητή τον Ζοσέ Πεσέιρο δεν είχε χώρο για τον Σιμάο στα χαφ. Τη μία θέση των αμυντικών μέσων είχε κερδίσει με το σπαθί του ο Μαρσέλο Μάτος, ενώ τη δεύτερη είχε «καπαρώσει» -με άγνωστα μέχρι σήμερα κριτήρια- ο Αλέξανδρος Τζιόλης. Ο Σιμάο αγωνίστηκε 7 μόλις 90λεπτα στο πρωτάθλημα. Συνήθως έμπαινε ως αλλαγή στα τελευταία λεπτά.

Οι διοικητικές εξελίξεις, με την είσοδο για πρώτη φορά νέου αίματος και νέων ιδεών στον Παναθηναϊκό, έφεραν τον Χενκ Τεν Κάτε στον πάγκο της ομάδας. Ο Ολλανδός που λατρεύτηκε και μισήθηκε όσο λίγοι προπονητές ήταν δίκαιος. Διέκρινε από την πρώτη στιγμή τις ικανότητες του Σιμάο και του «χάρισε» τη φανέλα του βασικού. Μόνο σε ματς πρωταθλήματος αγωνίστηκε 23 φορές από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό.

Η διαφθορά και ο πόλεμος (και από το παρασκήνιο αλλά και εκ των έσω) δεν επέτρεψαν στον Παναθηναϊκό του Τεν Κάτε να διεκδικήσει τον τίτλο. Ωστόσο, η ομάδα που «έχτιζε» έδειξε τα δόντια της στο Τσάμπιονς Λιγκ όταν και άφησε δεύτερη την Ίντερ του Μουρίνιο και απέκλεισε την Βέρντερ Βρέμης. Από τα 8 ματς που έδωσε ο Παναθηναϊκός στη διοργάνωση ο Σιμάο αγωνίστηκε (90 λεπτά) στα 7. Το μοναδικό παιχνίδι που έλειψε είναι η εκτός έδρας ήττα από την Ανόρθωση.

Η επόμενη σεζόν ήταν προβληματική για τον Μοζαμβικανό. Ο μέσος του Παναθηναϊκού αρχικά αντιμετώπισε προβλήματα μυϊκ
Keywords
Αναζητήσεις
χενκ τεν κάτε μαρσελο ματο
Τυχαία Θέματα