Όταν έκλεισε τα μάτια ο «φτερωτός Ρένος»

Σαν σήμερα, την 1η Φεβρουαρίου του 1982 έφυγε από τη ζωή ο Ρένος Φραγκούδης, ένας από τους σημαντικότερους αθλητές του Παναθηναϊκού προπολεμικά...

Ο Κύπριος αθλητής Ρένος Φραγκούδης που δόξασε το Τριφύλλι από τα τέλη της δεκαετίας του '20, μέχρι και τον πόλεμο του 40', έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα την 1η Φεβρουαρίου του 1982.

Το GreenZone αναδημοσιεύει παλαιότερο κείμενο του για τον «φτερωτό» Ρένο...

Ο Φραγκούδης είναι ο αθλητής που κράτησε
όρθιο το αθλητικό τμήμα (όπως ονομαζόταν ο στίβος) του Παναθηναϊκού. Πανελληνιονίκης, βαλκανιονίκης, ρέκορντμαν. Ήταν η προσωπικότητα από τον κόσμο των σπορ που «έκλεβε» τακτικά χώρο στα μονόστηλα των αθλητικών και των πολιτικών εφημερίδων.

Ο πατέρας του ήταν ο Παγκυπριονίκης του 1896 και γνωστός αρθρογράφος της εποχής Μενέλαος Φραγκούδης.

Ο Ρένος γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1909. Το 1928 νίκησε στους Παγκύπριους αγώνες στη Λάρνακα στα 100μ. και στα 200μ. Συμμετείχε στους Ολυμπιακούς αγώνες του Άμστερνταμ, μετά από τους οποίους εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα και μετεγράφηκε στον Παναθηναϊκό.

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του αθλητή και την αξία των ρεκόρ του, σημειώνουμε απλώς πως έμειναν ακατάρριπτα για 24 χρόνια! (10΄΄6 στα 100μ. και 21΄΄6 στα 200μ).

Την τιμή του πανελληνιονίκη την γεύτηκε 7 φορές, ενώ 11 φορές κατέκτησε χρυσό μετάλλιο σε Βαλκανικούς αγώνες!

Εκτός από τον στίβο διακρίθηκε και στο χόκεϋ. Ήταν μάλιστα από τους ιδρυτές του τμήματος του Παναθηναϊκού και μόνιμος πρωταθλητής σε όλες τις διοργανώσεις που διεξήχθησαν.

Κατά τη γερμανική κατοχή, επανίδρυσε μαζί με τον Γρηγόρη Λαμπράκη την Ένωση Ελλήνων Αθλητών, το πάλαι ποτέ σωματείο που είχε περισσότερο ρόλο συνδικαλιστικού οργάνου των αθλητών. Ο Ρένος Φραγκούδης ανέλαβε πρόεδρος της Ένωσης το 1943. Η ΕΕΑ είχε ως σκοπό να διατηρήσει ζωντανό τον αθλητισμό της χώρας με τη διοργάνωση αγώνων, την περίθαλψη αθλητών και συγγενών τους και τη σίτιση πολιτών με όσα χρήματα μάζευε στα ταμεία της.
Keywords
Τυχαία Θέματα