Όταν ο Ολυμπιακός την «κοπάνησε» από τη... Θύρα 13!'

Δεύτερος ακόμα και στην επιλογή της θύρας των οργανωμένων ο Ολυμπιακός! Θύρα 13: Η αποτυχημένη κόκκινη αντιγραφή και η «κοπάνα» προς την απέναντι Θύρα 7!Η Ομάδα Έρευνας του GreenZone συνεχίζει τις... ανασκαφές στο πλούσιο αρχείο της, ανοίγει νέες πληγές και φέρνει στην επιφάνεια στοιχεία που αποσιωπήθηκαν τεχνηέντως για πολλά χρόνια...

Το ημερολόγιο έγραφε 19 Νοεμβρίου 1966, όταν για πρώτη φορά στεγάστηκε στην οδό Κολωνού 68, στο Μεταξουργείο, ο Σύνδεσμος Φίλων Παναθηναϊκού
«Θύρα 13». Παρόλα αυτά η Θύρα 13 ήταν ήδη ο τόπος συνάντησης των φανατικών φίλων του Τριφυλλιού αρκετά χρόνια νωρίτερα.

Στη θρυλική φωτογραφία με τον Ζαχαρία Πιτυχούτη να κάνει τον γύρο του θριάμβου στο στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης» με τη σημαία του Παναθηναϊκού, φαίνεται ξεκάθαρα ότι πάνω από το γιγάντιο Τριφύλλι αναγράφεται «13η Θύρα». Είναι σαφές λοιπόν, ότι οι οργανωμένοι φίλοι του Παναθηναϊκού είχαν στήσει τη... φωλιά τους στη Θύρα 13 του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, αρκετά χρόνια προτού αποκτήσουν καταστατικό και νομική υπόσταση.

Μάλιστα οι ρίζες του οπαδικού κινήματος της «Θύρας 13» είναι ακόμα πιο βαθιά χωμένες στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Σύμφωνα με μαρτυρίες η «Θύρα 13» απέκτησε τα πρώτα χαρακτηριστικά της ταυτότητάς της στα μέσα της δεκαετίας του 1950!

Αρχηγός της «Θύρας 13» των ερυθρόλευκων τη δεκαετία του '70 ήταν ο Αττίλιο
Την ίδρυση της «Θύρας 13» από τους οπαδούς του Τριφυλλιού, επιχείρησαν να αντιγράψουν και οι φίλοι των αντίπαλων ομάδων βλέποντας και ζηλεύοντας την ατμόσφαιρα που δημιουργούσαν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού. Δεδομένου ότι οι πιο ένθερμοι οπαδοί επιλέγουν κάποιο από τα πέταλα του γηπέδου, οι φίλοι του Ολυμπιακού είχαν δύο επιλογές. Τις θύρες 6-7 και τις θύρες 13-14 του γηπέδου «Γ. Καραϊσκάκης». Το πέταλο της θύρας 7 ήταν από την πλευρά του Νέου Φαλήρου και τη θύρας 13 από την πλευρά της Καστέλλας.

Οι πρώτοι οργανωμένοι φίλοι του Ολυμπιακού επέλεξαν τη «Θύρα 13», όπως και αυτοί του Παναθηναϊκού. Μάλιστα όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα στις αρχές της δεκαετίας του ’70 αρχηγός της «Θύρας 13» των ερυθρόλευκων ήταν ο Αττίλιο (κατά κόσμο Βασίλης Δουρίδας, †1994) ο οποίος με την τρομπέτα του έπαιζε από τότε το κομμάτι που ακούγεται μέχρι και σήμερα (από τα ηχεία του γηπέδου πλέον) στο ανακατασκευασμένο «Γ. Καραϊσκάκης».

Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού για αρκετά χρόνια θα χρησιμοποιούν το όνομα «Θύρα 13» όπως άλλωστε φαίνεται ξεκάθαρα και στη φωτογραφία της εφημερίδας «Ομάδα» τον Μάρτιο του 1974 (στην ορθογραφία και στη σύνταξη πάντα ίδιοι!).

Ο Αττίλιο με την τρομπέτα του, αρχηγός των φιλάθλων της... Θύρας 13. Φωτογραφία από τον τελικό Κυπέλλου ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ το 1971, που διεξήχθη στο «Γ. Καραϊσκάκης».Κάποια στιγμή όμως, έστω κι αργά, αντιλήφθηκαν πως στην επιλογή της θύρας των οργανωμένων είχαν έρθει δεύτεροι και καταϊδρωμένοι, καθώς η «Θύρα 13» ήταν συνυφασμένη με τον Παναθηναϊκό. Έτσι, αποφάσισαν, σε μία νύχτα μέσα, να περάσουν στο απέναντι πέταλο και στη «Θύρα
Keywords
Αναζητήσεις
πεταλο θυρας 13, γατε 13
Τυχαία Θέματα