Ράιχενμπαχ: Σκοτώστε τη γραφειοκρατία και σώστε τους μισθούς των Ελλήνων

Ο επικεφαλής της Task Force στην Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ επανέλαβε χθες, για πολλοστή φορά, ότι αν δεν λυθεί το πρόβλημα της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς δεν πρόκειται η ελληνική οικονομία να εξέλθει από την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται.
Ο Χορστ Ράιχενμπαχ μιλώντας στο συνέδριο του Economist, έθεσε ως προτεραιότητες την διαχείριση των εσόδων, τη μείωση του διοικητικού βάρους στο δημόσιο τομέα κατά 25% και

την απλοποίηση των διαδικασιών για την έναρξη νέων επιχειρήσεων, ενώ προανήγγειλε ότι μέσα στον Ιούλιο θα έρθει ομάδα ολλανδών ειδικών για να συμβουλέψουν την χώρα σε θέματα προώθησης των εξαγωγών.

Δεν είναι ο πρώτος ξένος αξιωματούχος από την πλευρά των δανειστών μας που επισημαίνει την ουσία του ελληνικού προβλήματος: Οτι, δηλαδή, η γραφειοκρατία και η αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση αποτελούν σήμερα το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανάπτυξη ενός κράτους υγιούς και ανταγωνιστικής επιχειρηματικότητας, εξωστρέφειας και διαφάνειας.
Δυστυχώς στην Ελλάδα παρά τη μικρή βελτίωση που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα, αυτά τα δεδομένα παραμένουν αρνητικά, λειτουργώντας αποτρεπτικά τόσο σε επίπεδο δημιουργίας νέων επιχειρηματικών ευκαιριών και θέσεων εργασίας, όσο και προσέλκυσης επενδύσεων αλλά και απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
Σε πρόσφατη συνέντευξη του στην Passauer Neue Presse, ο κ. Ράιχενμπαχ είχε δηλώσει ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή και μια αξιόπιστη στρατηγική κατά της διαφθοράς.
Γραφειοκρατία και διαφθορά αποτελούν τη γάγγραινα της ελληνικής οικονομίας και δεν διαφαίνεται ισχυρή πολιτική βούληση για να καταργηθούν ή έστω να μειωθούν. Το κόστος της γραφειοκρατίας ακυρώνει ακόμη και τις μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα καθώς η αδράνεια και οι καθυστερήσεις της δημόσιας διοίκησης εξακολουθούν να προσθέτουν κόστος και γραφειοκρατικό βάρος στις επιχειρήσεις. Οσο και να μειωθούν οι μισθοί, τα βάρη πολλαπλασιάζονται !
Η γραφειοκρατία λειτουργεί ως σκιάχτρο και για τους ξένους επενδυτές, κάτι που αποτυπώνεται στο γεγονός ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα δεν ξεπερνούν το 13% του ΑΕΠ (έναντι 32% στην Ε.Ε.)
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη διεθνή επιχειρηματικότητα, όποιος φιλοδοξεί να συστήσει επιχείρηση στην Ελλάδα πρέπει να περάσει από τουλάχιστον 15 διαδικασίες, να ξοδέψει κατά μέσο όρο 38 ημέρες από τη ζωή του και να υποβληθεί σε έξοδα (για χαρτόσημα, παράβολα, φόρους κτλ.) που είναι πέντε φορές υψηλότερα από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ
Οι δαιδαλώδεις διαδικασίες του δημοσίου δεν δικαιολογούνται από την τήρηση κατά γράμμα του νόμου αλλά απαιτούν ..άλλη εξήγηση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα δικαιολογητικά και οι άδειες που απαιτούνται για τη λειτουργία μιας αποθήκης. Ο επίδοξος επιχειρηματίας θα χρειαστεί περίπου 90 ημέρες για να εξασφαλίσει άδεια εγκατάστασης, 45 ημέρες για να συνδεθεί με το δίκτυο της ΔΕΗ, ενάμιση μήνα για να συνδεθεί με την εταιρεία ύδρευσης, μία εβδομάδα για να αποκτήσει αποχέτευση κα

Keywords
Τυχαία Θέματα