AgencyGlasses, τα ...παραπλανητικά hi tech γυαλιά

Κάποιος που φοράει τα AgencyGlasses μπορεί να έχει κλείσει τα μάτια του και να έχει πάρει ένα σύντομο υπνάκο, αλλά οι γύρω του νομίζουν ότι έχει κανονικά ανοικτά τα μάτια του και τους κοιτάζει! Η παραπλάνηση μπορεί να πάρει διάφορες μορφές. Για παράδειγμα, ο χρήστης μπορεί να είναι θυμωμένος, αλλά τα τεχνητά μάτια του που δημιουργούν τα γυαλιά, δείχνουν τα ακριβώς αντίθετα θετικά συναισθήματα - ή το αντίστροφο.

Ο δημιουργός των γυαλιών καθηγητής Χιροτάκα Οσάβα, σύμφωνα με το BBC, δήλωσε ότι τα γυαλιά του μπορούν να φανούν χρήσιμα

σε διάφορους επαγγελματίες που συχνά έρχονται σε επαφή με πελάτες και γενικά με ανθρώπους, όπως νοσοκόμες, σερβιτόρους, δασκάλους, κάθε είδους θεραπευτές κ.α., που θα ήθελαν να δείχνουν στους άλλους συγκεκριμένες συναισθηματικές αντιδράσεις, την ώρα που στην πραγματικότητα είναι απασχολημένοι με κάτι άλλο ή απλώς αφηρημένοι (φυσικά τα γυαλιά θα ήσαν εξίσου χρήσιμα στους πελάτες ή στους μαθητές, που θα ήθελαν επίσης να ξεγελάσουν τους άλλους σχετικά με το τι νιώθουν ή κάνουν τη συγκεκριμένη στιγμή).

Ο Οσάβα ανέφερε ότι «η ανεπτυγμένη κοινωνία μας χρειάζεται εργαζόμενους που συμπεριφέρονται πιο κοινωνικά. Τα AgencyGlasses έχουν ως στόχο να επεκτείνουν τις κοινωνικές και συναισθηματικές δυνατότητες των χρηστών μέσω της τεχνολογίας, όπως ακριβώς τα ρομπότ ήδη υποστηρίζουν τις σωματικές δυνατότητές μας και οι υπολογιστές τις νοητικές μας».

Τα γυαλιά έχουν ενσωματωμένο ένα ειδικό λογισμικό αναγνώρισης προσώπων, το οποίο επιτρέπει στα τεχνητά «μάτια» να στρέφονται μόνα τους σε κάποιον που κοιτάει τον χρήστη. Επίσης διαθέτουν δύο οθόνες τύπου OLED, οι οποίες ελέγχονται από τον χρήστη είτε μέσω του «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου του, είτε του υπολογιστή του, μέσω ασύρματης σύνδεσης Bluetooth. Ακόμη, ο υπολογιστής ή το τηλέφωνο είναι συνδεμένα με μια κάμερα που συνεχώς «διαβάζει» το περιβάλλον γύρω από τον χρήστη.

Στα γυαλιά υπάρχουν επίσης διάφοροι «έξυπνοι» αισθητήρες, που παρακολουθούν τη συμπεριφορά του ίδιου του χρήστη, ενώ μία εξωτερική μπαταρία διακριτικά τοποθετημένη στο ένα χέρι του, τροφοδοτεί με ενέργεια τη συσκευή. Ανάλογα με τις κινήσεις του κεφαλιού του χρήστη, τα γυαλιά ανταποκρίνονται, προβάλλοντας στους φακούς τους δύο μάτια που κοιτάζουν προς τα πάνω, που ανοιγοκλείνουν κλπ. Αν τα γυαλιά «πιάσουν» κάποιον άλλο να κοιτάζει τον χρήστη στα μάτια, του αντιγυρίζουν το βλέμμα (άσχετα με το που κοιτάζει στην πραγματικότητα εκείνη τη στιγμή ο χρήστης, ο οποίος μπορεί και να κοιμάται).

Σύμφωνα με τους Ιάπωνες ερευνητές, η μεγάλη επιτυχία των γυαλιών είναι ότι, χάρη σε αυτά, οι χρήστες δείχνουν στους άλλους πως νοιάζονται γι' αυτούς (άσχετα αν αυτό δεν είναι κατ' ανάγκη η αλήθεια…). Ταυτόχρονα, απελευθερώνουν τους χρήστες από την ανάγκη να ελέγχουν τα συναισθήματά τους, όσον αφορά το «πρόσωπο» που δείχνουν κάθε φορά στους γύρω τους (π.χ. κρύβοντας την ψυχική και σωματική εξάντληση τους).

Προς το παρόν, ένα πρόβλημα των γυαλιών είναι η άκομψη εξωτερική εμφάνισή τους, όμως στο μέλλον αυτή θα μπορούσε να βελτιωθεί. Ο φιλόδοξος Οσάβα δήλωσε ότι σκοπεύει να επεκτείνει την έρευνά του, ώστε να πετύχει κάτι ανάλογο με τη δημιουργία και (παραπλανητικών) χαμόγελων.

Keywords
Τυχαία Θέματα