BRICS: Σχέσεις Βορρά – Νότου

Ως γνωστόν με τα αρχικά BRICS εμφανίζονται ως συμμαχία οι χώρες Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιος Αφρική. Μπορεί τα δυτικά ΜΜΕ να διαδίδουν πάμπολλες ανοησίες για προσεχή διάλυσή τους. Εντούτοις, τα BRICS συναντήθηκαν στο Ντάρμπαν της Νοτίου Αφρικής για να ιδρύσουν (εκτός των άλλων) μια δική τους πιστοληπτική ικανότητα, παρακάμπτοντας τη δικτατορία οίκων όπως των Moody’ s και της Standard & Poor. Το εξόχως σημαντικό θα είναι ότι οι

ΗΠΑ και η ΕΕ δεν θα δικαιούνται μερίδιο από αυτή την Τράπεζα του Νότου που εκτός των άλλων αποτελεί αντίβαρο στην Παγκόσμια Τράπεζα και το σύστημα των Μπρέτον Γούντς που κυριαρχούνται από τη Δύση.

Ανάμεσα στα άλλα προβλήματα, η ανάπτυξη της Βραζιλίας, της Κίνας και της Ινδίας επιβραδύνθηκε. Για παράδειγμα, η Κίνα καθίσταται κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Βραζιλίας – ξεπερνώντας τις ΗΠΑ – την ίδια στιγμή που ολόκληροι κλάδοι της βραζιλιάνικης βιομηχανίας υποφέρουν από τον ανταγωνισμό των φτηνών κινέζικων προϊόντων.

Μια από τις προοπτικές των κρατών αυτών θα είναι η προοπτική των συναλλαγών τους μέσω δικών τους νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου και ενός παγκοσμίως μετατρέψιμου Γουάν, όλο πιο μακριά από το αμερικάνικο δολάριο και το πετροδολάριο. Ο Τζίμ Ο’ Νιλ της Γκόλντμαν Σακς ήταν ο άνθρωπος που εισήγαγε τον όρο BRICS και επιπλέον είναι ο άνθρωπος που πιστεύει σήμερα τα σχετικά με την επιβράδυνση της Κίνας. Ο Ο’ Νιλ ισχυρίζεται ότι η Κίνα αναπτύσσεται ακόμα με ένα ἱσχνό»7,7 % δημιουργώντας το ισοδύναμο μιας ελληνικής οικονομίας κάθε 11 βδομάδες. Η επιβράδυνση είναι δομική και κυκλική, με άλλα λόγια είναι σχεδιασμένη ύφεση λόγω του ελέγχου που ασκείται στην υπερθέρμανση και στον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με την Έκθεση του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, ο Βορράς ξεπερνιέται από τον Νότο με τρομακτική ταχύτητα. Με άλλα λόγια η άνοδος του Νότου αναδιαμορφώνει ριζικά τον κόσμο κατά τον 21ο αιώνα με τις αναπτυσσόμενες χώρες να καθοδηγούν την οικονομική ανάπτυξη, βγάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια και προσθέτοντας δισεκατομμύρια σε μια νεοφανή παγκόσμια τάξη. Και εν μέσω αυτής της διαδικασίας, εξελίσσεται ένα ευρασιατικό έπος: η ανάπτυξη της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Κίνας.

(Απόσπασμα από άρθρο του Πέπε Εσκομπάρ, από τους atimes.com)

Keywords
Τυχαία Θέματα