Bloomberg: Έρχεται έκρηξη στεγαστικών δανείων από το 2015

Ο Έλληνας τραπεζίτης, Θεόδωρος Καλαντώνης, που έχει επιβιώσει από πολύ δύσκολες καταστάσεις τα τελευταία έξι χρόνια, δήλωσε στο Bloomberg πως θα δούμε επιτέλους την ανάσταση των στεγαστικών δανείων.

Το επόμενο έτος «θα είναι ένα σημείο καμπής για την ελληνική αγορά ενυπόθηκων δανείων» δήλωσε ο Καλαντώνης, εκτελεστικός γενικός διευθυντής της Alpha Bank

για τα μη- εξυπηρετούμενα δάνεια, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο από το γραφείο του στην Αθήνα. «Οι άνθρωποι θα συνειδητοποιήσουν ότι οι τιμές δε θα πέσουν άλλο, η λανθάνουσα ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται και οι τράπεζες θα αρχίσουν και πάλι να δραστηριοποιούνται στην προώθηση νέων δανείων».

Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας, σχεδιάζουν να διπλασιάσουν τα στεγαστικά δάνεια το τρέχον έτος και μπορεί να το κάνουν και το 2015, σύμφωνα με τον Καλαντώνη. Η χορήγηση στεγαστικών δανείων υποχώρησε από τα 15 δισεκατομμύρια που δίνονταν το 2007, σε λιγότερο από 250 εκατομμύρια ευρώ το περασμένο έτους, όπως δήλωσε.

Το 2010, όταν η Ελλάδα μπήκε στο διεθνές σχέδιο διάσωσης, η κυβέρνηση πάγωσε κατασχέσεις σπιτιών με ανεξόφλητο χρέος υποθηκών 200.000 ευρώ ή και λιγότερα. Το μέτρο εμπόδισε χιλιάδες Έλληνες από το να μείνουν άστεγοι κατά τη διάρκεια των 6 ετών ύφεσης, πυροδοτώντας ένα ποσοστό ανεργία της τάξης του 27% τον Απρίλιο.

Ο νόμος επίσης επέτρεψε τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά την πληρωμή του στεγαστικού τους δανείου να σταματήσουν τις πληρωμές με ατιμωρησία. Αύξησε το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ενυπόθηκων δανείων και άλλων δανείων σε 33,5% κατά το πρώτο τρίμηνο από 31,9% στο τέλος του 2013, σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η κυβέρνηση, υπό την πίεση για την ενίσχυση των τραπεζών μετά τη λήψη 240 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βοήθεια, αναγκάζει τους ιδιοκτήτες σπιτιών, οι οποίοι μπορούν να πληρώσουν την υποθήκη τους, αλλά δεν το κάνουν, να το πράξουν.

Από τον Ιανουάριο του 2014 ένας τροποποιημένος νόμος προστατεύει μόνο τις πρώτες κατοικίες με αξία μέχρι 200.000 ευρώ, αν το καθαρό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του δανειολήπτη είναι μικρότερο από 35.000 ευρώ το χρόνο. Οφείλουν επίσης, οι δανειολήπτες να πληρώσουν τουλάχιστον το 10% του καθαρού μηνιαίου εισοδήματός τους για την υποθήκη τους.

«Βλέπουμε περισσότερες κατασχέσεις στο μέλλον, διότι πρακτικά είμαστε στο σημείο μηδέν τώρα» δήλωσε ο Καλαντώνης. «Το κάνουμε όμως μόνο σε ανθρώπους που έχουμε ισχυρές ενδείξεις ότι μπορούν να πληρώσουν το δάνειό τους αλλά επιλέγουν να μην το κάνουν».

Από τον Ιανουάριο του 2015 οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν έναν νέο δείκτη για να υπολογίσουν το «περισσευούμενο» ποσό από το ετήσιο εισόδημα των δανειζόμενων, συνυπολογίζοντας το κόστος διαβίωσης. Αυτό το ποσό θα πρέπει να κατευθύνεται στην αποπληρωμή στεγαστικών δανείων, σε περίπτωση που ο υπόχρεος αρνηθεί, τότε η τράπεζα θα έχει την δυνατότητα να προχωρά σε κατάσχεση, εξήγησε ο κ. Καλαντώνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα