«Focus» στις Ευρωεκλογές από τον ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, ευθύς εξαρχής, ήταν να μπορέσει να επικαλεστεί τα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων του προσεχούς Μαΐου προκειμένου να αμφισβητήσει την νομιμοποίηση της κυβέρνησης. Ωστόσο, οι αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως συνειδητοποιούν σιγά σιγά στελέχη της Κουμουνδούρου, δεν προσφέρονται για μία τέτοια πολιτική στάση: αφενός, διότι

η επιλογή των υποψηφίων από τους ψηφοφόρους δεν γίνεται μόνο βάσει πολιτικών κριτηρίων, αφετέρου γιατί οι περισσότεροι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται αδύναμοι είτε να περάσουν στον δεύτερο γύρο, είτε να κερδίσουν τους δήμους και τις περιφέρειες που διεκδικούν.

«Μετράει όπως ποτέ πριν»

Για τον λόγο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη δείξει ότι επικεντρώνει όλες τις προσπάθειές του στις Ευρωεκλογές, με στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει απλώς ένα «διαχειρίσιμο» -για την κυβέρνηση- προβάδισμα στην Ευρωκάλπη, αλλά μία σημαντική διαφορά. Έτσι, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αξιοποιώντας την ευκαιρία της υποψηφιότητάς του για την προεδρία της Κομισιόν, θέτει ήδη «βαριά πολιτικά» διλήμματα για την αναμέτρηση της 25ης Μαΐου. Ακόμη κι όταν βρίσκεται εκτός Ελλάδας, όπως χθες στο Δουβλίνο, ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνεται κυρίως στους Έλληνες ψηφοφόρους και αναγορεύει την εκλογική αναμέτρηση για την Ευρωβουλή σε ύψιστης σημασίας πολιτική μάχη. «Η ψήφος κάθε Ευρωπαίου πολίτη, παντού στην Ευρώπη, μετράει όπως ποτέ πριν», είπε χθες σε εκδήλωση του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, δίνοντας στρατηγικό χαρακτήρα στο αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. «Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών μπορεί να αλλάξει την πορεία της Ευρώπης, γιατί ο νεοφιλελευθερισμός και η γερμανική ηγεμονία έχουν οδηγήσει την Ε.Ε. σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο», συμπλήρωσε. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να θέτει τα ίδια διλήμματα, καθώς παράλληλα με την ευρεία διαφορά με τη ΝΔ, έχει θέσει και ένα ακόμη στοίχημα: να ξεπεράσει το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς –και, άρα, και η δική του υποψηφιότητα- τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους πανευρωπαϊκά και να γίνει τρίτη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα