O πρώην διοικητής του UCK πρωθυπουργός στο Κόσοβο

Ο Χάσιμ Θάτσι, παρότι το κόμμα του κέρδισε τις εκλογές, δεν μπόρεσε να βρει πολιτικούς συμμάχους για το σχηματισμό κυβέρνησης και μετά από επτά χρόνια στην εξουσία θα περάσει στην αντιπολίτευση.

Στη νέα κυβέρνηση θα συμμετέχουν η «Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου» (LDK) του Ίσα Μουσταφά, η «Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου» του Ραμούς Χαραντινάι και η «Πρωτοβουλία για το Κόσοβο», του Φατμίρ Λιμάι ενώ ψήφο εμπιστοσύνης θα δώσει το κίνημα «Αυτοδιάθεση»

του Άλμπιν Κούρτι. Στη συμφωνία προβλέπεται επίσης ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας όπως και ο πρόεδρος της βουλής θα προέρχονται από τη «Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου».

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την επίτευξη συμφωνίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης ο Ραμούς Χαραντινάι τόνισε ότι θα εργαστεί για να καταστεί το Κόσοβο μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ και θα δημιουργήσει ένα Κόσοβο όπου όλοι οι πολίτες θα αισθάνονται ελεύθεροι.

Ο Ραμούς Χαραντινάι διετέλεσε πρωθυπουργός και το 2004 όταν κατηγορήθηκε για εγκλήματα πολέμου και μετά από 100 ημέρες διακυβέρνησης αναγκάστηκε να παραιτηθεί και παραδόθηκε στο δικαστήριο της Χάγης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Χαραντινάι ως διοικητής μονάδας του UCK ευθύνεται για το θάνατο 300 αμάχων και την εξαφάνιση 400. Τα οστά πολλών από αυτούς βρέθηκαν, μετά την είσοδο των νατοϊκών δυνάμεων, στη λίμνη Ράντονιτς και σε πηγάδια χωριών όπου δρούσε η μονάδα του Χαραντινάι. Η δίκη κράτησε μέχρι το 2008 και το δικαστήριο εξέδωσε αθωωτική απόφαση λόγω έλλειψης στοιχείων. Η πρώην εισαγγελέας του δικαστηρίου της Χάγης Κάρλα Ντελ Πόντε είχε δηλώσει τότε ότι οι μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη Χαραντινάι εξαφανίζονται μυστηριωδώς ή αλλάζουν ριζικά την αρχική τους κατάθεση. Η δίκη επαναλήφθηκε το 2010 αλλά και η δεύτερη απόφαση ήταν αθωωτική πάλι λόγω έλλειψης στοιχείων.

Τις επόμενες ημέρες και αφού ανακοινωθούν τα επίσημα τελικά αποτελέσματα των προχθεσινών εκλογών θα συσταθεί η βουλή σε σώμα και θα εκλέξει το νέο πρωθυπουργό.

Keywords
Τυχαία Θέματα