SPIEGEL: Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΓΙΝΕ «ΕΚΒΙΑΣΙΜΗ»

Ευθείες βολές προς τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ρίχνει το περιοδικό Der Spiegel στην ηλεκτρονική του μορφή, καθώς την κατηγορεί ότι κατέστησε τη Γερμανία «ευάλωτη στους εκβιασμούς», ενώ προβλέπει χαλάρωση των όρων του ελληνικού μνημονίου.

Το περιοδικό, στο στόχαστρο

του οποίου πολλές φορές έχει βρεθεί η Ελλάδα, τώρα τα βάζει με την κ. Μέρκελ καθώς θεωρεί ότι όχι απλώς δεν μπορεί να εφαρμόσει τις όποιες απειλές έχουν ακουστεί κατά καιρούς από την Ομοσπονδία για «αποβολή των αμαρτωλών χωρών» από την Νομισματική Ένωση, αλλά έφερε τη Γερμανία σε αδύναμη θέση «και αυτό γιατί δεν μπορεί πλέον να αντέξει μια διάσπαση της Ευρωζώνης».

«Υπάρχει μια αγγλική φράση «To call a bluff». Αυτό δεν σημαίνει μόνο πως κάποιος κατάλαβε την μπλόφα, αλλά ότι αυτός που την κάνει οδηγείται στη γωνία» αναφέρει χαρακτηριστικά το γερμανικό περιοδικό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα παρόλο που η στάση της Άνγκελα Μέρκελ και της Γερμανίας παραμένει στη δημόσια συζήτηση η ίδια, ουσιαστικά έχουν αλλάξει πολλά, καθώς η κατάρρευση του ευρώ είναι μια πιθανότητα που θα οδηγήσει στην οικονομική καταστροφή όλες τις χώρες της ευρωζώνης, αλλά περισσότερο τη Γερμανία.

«Αν το ευρώ διαλυθεί, η μετά κόπων και βασάνων κατακτημένη ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας, καταστρέφεται» συνεχίζει το Spiege.»

Κατηγορεί την Καγκελάριο ότι «μας έμπλεξε σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι όπου πιστέψαμε ότι η χώρα έχει ισχυρά χαρτιά. Κάναμε όμως, λόγω κρίσιμης φάσης, λάθος στην αξιολόγηση, όπως οι παίκτες στο πόκερ», προσθέτει το άρθρο.

«Δείτε για παράδειγμα την στάση της Καγκελαρίου για την Ελλάδα. Επισήμως χρησιμοποιεί την παλιά σκληρή γραμμή. Η Μέρκελ έχει πει επανειλημμένως ότι οι Έλληνες θα εφαρμόσουν αυστηρά τα συμφωνηθέντα μέτρα. Αλλά τελευταία ακούσαμε πως η καρδιά της ματώνει όταν ακούει για τους Έλληνες συνταξιούχους. Η Μέρκελ έχει δηλώσει επίσης πως οι συνέπειες εξόδου για την Ελλάδα αλλά και τη Γερμανία θα είναι ανυπολόγιστες», γράφει το Spiegel.

Το περιοδικό αναφέρει ακόμα πως στους επόμενους μήνες θα υπάρξει μια υποχώρηση της Γερμανίας για τις συμφωνίες με την Αθήνα και θα βρεθεί ένας τρόπος να παραταθεί ο χρόνος εφαρμογής των μέτρων και ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα