Αυξήθηκαν κατακόρυφα οι αριστούχοι φοιτητές την τελευταία δεκαετία

18:23 9/2/2014 - Πηγή: Matrix24

Ενδεικτικά, φέτος 178 πτυχιούχοι διεκδίκησαν τις 52 θέσεις μεταπτυχιακού προγράμματος οικονομικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ακόμη πιο απαιτητικές είναι οι συνθήκες, εάν επιλέξουν τη φυγή –για σπουδές ή δουλειά– στο εξωτερικό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, από τα 31.516 πτυχία που χορήγησαν τα ελληνικά πανεπιστήμια το 2011-12, τα 2.181, δηλαδή το 7%, ήταν άριστα. Δέκα χρόνια πριν, το 2001-02, τα άριστα πτυχία αντιστοιχούσαν στο 5,2% του συνόλου των πτυχίων εκείνης της

χρονιάς (1.324 στα 25.231). Κατά την έναρξη της οξύτατης οικονομικής κρίσης στη χώρα, δηλαδή το 2009-10, το ποσοστό των άριστων πτυχίων είχε αυξηθεί στο 6%. Αντίστοιχα, έχουν αυξηθεί τα πτυχία με Λίαν Καλώς (βαθμό μεταξύ 6,5 και 8,49), ενώ έχουν μειωθεί όσοι αρκούνται σε ένα Καλώς (από 5 έως 6,49).

«Η κρίση μάς έχει κάνει πιο συνειδητοποιημένους. Η εποχή που οι περισσότεροι αρκούνταν σε ένα 5 έχει περάσει» τονίζει στην «Καθημερινή της Κυριακής» η Χριστίνα Μπολτσή, τεταρτοετής του Φιλολογικού Τμήματος του ΕΚΠΑ, με έως τώρα μέσο όρο λίγο πάνω από 9. «Την αξία του πτυχίου την δίνει το ΑΕΙ, αλλά και ο ίδιος ο πτυχιούχος» λέει, καθώς πιστεύει ότι κάθε φοιτητής πρέπει να αγαπά αυτό που σπουδάζει. Η ίδια είναι ενθουσιασμένη με τις σπουδές της.

«Το Άριστα από μόνο του δεν μετρά. Στο εξωτερικό για να επιλέξουν έναν απόφοιτο Ιατρικής για ειδικότητα κοιτούν τις εργασίες και τις δημοσιεύσεις του» λέει επίσης στην εφημερίδα ο Γιάννης – Γιώργος Τζανίνης, τεταρτοετής στην Ιατρική Αθηνών, με μέσο όρο στο 9. «Τι ονειρεύομαι; Λόγω της μεγάλης αναμονής για ειδικότητα στα ελληνικά νοσοκομεία, θέλω να φύγω στο εξωτερικό – ΗΠΑ, Βρετανία, ή Σουηδία. Αλλά είμαι σίγουρος ότι θα επιστρέψω» λέει, και σαν να μονολογεί προσθέτει: «Βέβαια, τώρα το λέω αυτό»…

Keywords
Τυχαία Θέματα