Αισιοδοξία Θεοχάρη για τους φορολογικούς στόχους

17:53 9/4/2014 - Πηγή: Matrix24

Όπως αναφέρεται στην ανταπόκριση από την Αθήνα, ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι «η τρύπα στα έσοδα, που υπολογίζεται μεταξύ 200 και 300 εκατ. ευρώ, οφείλεται κυρίως στις δυσλειτουργίες που προκάλεσαν οι διοικητικές μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές στις προθεσμίες πληρωμής».

Ο ίδιος, πρόσθεσε πως «τα μακροοικονομικά στοιχεία είναι υπέρ μας. Η Ελλάδα πέτυχε τους εισοδηματικούς στόχους

του προϋπολογισμού το 2013, για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια και δεν βλέπω κανέναν λόγο που να δημιουργεί αμφιβολία ότι δεν θα τα καταφέρουμε ξανά φέτος».

Στη συνέχεια, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων επισήμανε ότι «μολονότι τα φορολογικά έσοδα είναι λιγότερα από τους στόχους, παραμένουν ωστόσο υψηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2013» και ότι «η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών από φορολογούμενους και εταιρείες αυξήθηκε άνω του 40%, ένδειξη ότι μια ολοένα πιο ισχυρή οικονομία θα συνέβαλε στην ενίσχυση των εσόδων».

Ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι «οι διαθέσιμοι δείκτες δείχνουν ότι η έξοδος από την ύφεση ήταν εντονότερη το τελευταίο τρίμηνο του 2013, από ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά και αυτό αποτελεί έναν ακόμη λόγο για να είναι κανείς αισιόδοξος σε σχέση με τα έσοδα».

Σύμφωνα με τον γγ Δημοσίων Εσόδων «η ελληνική κυβέρνηση έχει προσθέσει φέτος, έως τώρα, αξιώσεις -για μη καταβληθέντες φόρους, πρόστιμα και άλλες υποχρεώσεις- ύψους 2,3 δισ. ευρώ, αυξάνοντας το σύνολο των οφειλών στα 63 δισ. ευρώ περίπου» και ότι «τα 23,7 δισ. εξ αυτών είναι μη καταβληθέντες φόροι και πρόστιμα, που στην πλειοψηφία τους δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ, καθώς οι εταιρείες έχουν πτωχεύσει. Είμαστε ρεαλιστές και γι' αυτό οι στόχοι μας για τα έσοδα λαμβάνουν φέτος υπόψη τις καθυστερήσεις» τόνισε ο κ. Θεοχάρης.

Τέλος, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το επιτελείο του επικεντρώνεται τώρα στη φοροδιαφυγή των πλουσίων και στη μείωση του διοικητικού βάρους για τις επιχειρήσεις. «Αναμένω χειροπιαστά αποτελέσματα και στις δύο περιπτώσεις σύντομα» είπε, προσθέτοντας ότι «ο κόσμος άρχισε ήδη να αισθάνεται την διαφορά». Επίσης, υποστήριξε ότι «δεν πρέπει να γίνουν άλλες αλλαγές στο φορολογικό, μετά τον όγκο των νέων ρυθμίσεων την τελευταία τετραετία» και «εάν υπάρχουν μικροσφάλματα θα πρέπει αυτά να διορθώνονται κάθε τέσσερα χρόνια και όχι συνεχώς».

Keywords
Τυχαία Θέματα