Άκαρπη απέβη η πρώτη μέρα συνομιλιών για το συριακό

«Δεν επιτύχαμε πολλά αλλά συνεχίζουμε», είπε ο διεθνής μεσολαβητής Λάχνταρ Μπραχίμι σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των δύο πλευρών στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.

Ο Μπραχίμι είπε ότι εάν επιτευχθεί μια συμφωνία γι’ αυτό αύριο, μια οχηματοπομπή με εφόδια θα μπορέσει να μπει στην πόλη Χομς την επόμενη ημέρα.

Ακόμη, ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου είπε ότι σχεδιάζει να θέσει προς συζήτηση στις δύο πλευρές αύριο το ζήτημα της απελευθέρωσης κρατουμένων και από

τις δύο πλευρές.

Ο Μπραχίμι δήλωσε ότι παρουσίασε τα σχέδιά του στη συνάντηση, που άρχισε να διεξάγεται το πρωί, για την πρόοδο που θέλει να δει να σημειώνεται τις επόμενες εβδομάδες.

Η συριακή αντιπολίτευση ανέφερε ότι η δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων προς τη Χομς θα αποτελέσει μια «δοκιμασία» για την κυβέρνηση της Δαμασκού και θα καταδείξει την ειλικρίνειά της στις διαπραγματεύσεις.

«Ο κύριος όρος που συζητήθηκε σήμερα είναι να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για τη Χομς, η οποία πολιορκείται εδώ και 10 μήνες», δήλωσε ο Λουάι Σάφι, ένας εκπρόσωπος του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού και μέλος της αντιπροσωπείας του. «Η Χομς είναι μια δοκιμασία: αν το καθεστώς δεν ανοίξει διαδρόμους για τον κόσμο που πεθαίνει από την πείνα, αυτό θα πει ότι το καθεστώς θέλει μια στρατιωτική λύση και όχι μια πολιτική λύση», είπε ο ίδιος.

«Θέλουμε να διαπιστώσουμε αν το καθεστώς είναι σε θέση να παραδώσει τρόφιμα στον κόσμο που πεθαίνει από την πείνα. Δεν πρόκειται για κόσμο που πεινάει, πρόκειται για κόσμο που λιμοκτονεί», επέμεινε ο εκπρόσωπος. Σύμφωνα με τον Σάφι, «υπάρχουν 500 οικογένειες αμάχων» που είναι αποκλεισμένοι σε συνοικίες που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί μαχητές στο κέντρο της Χομς.

Ο Μπραχίμι είπε ότι «στη θεωρία αύριο ο κυβερνήτης (της Χομς) θα συναντηθεί με τους συμβούλους του για θέματα ασφαλείας και ελπίζουμε τελικά σε κάποιο χρονικό σημείο ότι μια οχηματοπομπή με βοήθεια, τρόφιμα και ορισμένα φάρμακα να επιτραπεί να μπει στην πόλη».

Ο έμπειρος διπλωμάτης είπε ότι η διαδικασία είναι δύσκολη, προχωράει με «μισά βήματα». «Είναι μια πολύ δύσκολη πορεία», είπε και πρόσθεσε «δεν κάνουμε βήματα, αλλά μισά βήματα».

Keywords
Τυχαία Θέματα