Ακροδεξιοί στο γερμανικό στρατό;

Οι ειδικοί προσπαθούν να πάρουν μέτρα κατά του εξτρεμισμού στο στρατό.

Πόσα εξτρεμιστικά ακροδεξιά στοιχεία κρύβονται στις τάξεις του γερμανικού στρατού; Σε πρόσφατη συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία ο επικεφαλής της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Παρακολουθήσεων (MAD) Ούλριχ Μπιρκενχάιερ πέρασε στην αντεπίθεση. Ανέβασε σε 400 τις περιπτώσεις ελέγχου περιστατικών με εξτρεμιστικό περιεχόμενο, εκ των οποίων οι 300 με ακροδεξιό και οι 50 με ισλαμιστικό περιεχόμενο.

«Τα όπλα προσελκύουν»

Όπως υποστήριξε, ο στρατός

προσελκύει νέους με ακροδεξιές απόψεις από 18 μέχρι 25 ετών. Τους ενδιαφέρει πολύ κυρίως η επαφή με τα όπλα. Ακραία αριστερά στοιχεία δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου. Στο ίδιο συμπέρασμα έχει καταλήξει και ο Ούλριχ Κιρς, πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανών Στρατιωτών, δηλαδή του συνδικαλιστικού οργάνου των στρατιωτών.

«Έχω κάνει κακή εμπειρία με ακροδεξιούς» λέει. «Με απείλησαν μάλιστα και προσωπικά, δεν θέλω όμως να μιλήσω περισσότερο γιατί έτσι θα αφύπνιζα εκείνους που ξέρουν πώς γίνεται –αλλά συμβαίνει καθημερινά». Ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων ακροδεξιάς βίας στο στρατό που καταγράφηκε πέρυσι προκαλεί ακόμη περισσότερη εντύπωση, γιατί τα τελευταία 5 χρόνια ο μέσος όρος των διαπιστωμένων κρουσμάτων δεν ξεπέρασε τους 40 στρατιώτες», είπε στην DW ο Λούτζερ Τερμπρύγκεν, εκπρόσωπος της Μπούντεσβερ. Στοιχεία για προηγούμενα χρόνια δεν υπάρχουν, γιατί μετά από παρέλευση πέντε χρόνων, σβήνονται όλα τα αποθηκευμένα στοιχεία.

«Ένας στους 10»

Εάν συγκρίνει κανείς μεταξύ τους τους αριθμούς που δίνει η Μπούντεσβερ, καταλήγει σε ένα αξιοπρόσεκτο συμπέρασμα: θα διαπιστώσει ότι εκείνο που προκύπτει από τις 400 περιπτώσεις με υπόνοιες ακροδεξιών πράξεων και τα 40 διαπιστωμένα περιστατικά με εξτρεμιστές, είναι ότι ο καθένας – καθαρά στατιστικά – θα πρέπει να προχώρησε σε 10 ακροδεξιές πράξεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπήρξαν αποδείξεις, αλλά σε άλλες επρόκειτο για πρόσωπα με επαναλαμβανόμενη εξτρεμιστική δράση. Αυτή είναι η επιγραμματική ανακοίνωση της Μπούντεσβερ.

«Από τους 180.000 στρατιώτες και στρατιωτίνες, οι 400 τράβηξαν την προσοχή με την ακροδεξιά συμπεριφορά τους», λέει ο Ράινερ Άρνολντ, εκπρόσωπος του SPD σε θέματα άμυνας. «Κι έναν παρά πάνω να έχουμε είναι πολύ. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες. Χρειαζόμαστε την Στρατιωτική Υπηρεσία παρακολούθησης. Η Μπούντεσβερ δεν μπορεί να επιτρέψει ακροδεξιά ή ισλαμιστική ιδεολογία στις τάξεις της».

Η Στρατιωτική Υπηρεσία Παρακολουθήσεων μπορεί να επέμβει μόνο όταν ο εμπλεκόμενος είναι στρατιώτης, υπάλληλος ή ανώτερος υπάλληλος. Σχετικά με τους υπαλλήλους ιδιαίτερα ο επικεφαλής της Ούλριχ Μπίρκενχαιερ επιθυμεί να συμμετέχει στην διαδικασία της επιλογής τους, όταν είναι υποψήφιοι. Ένας τέτοιος διπλός έλεγχος δεν γίνεται από όλους αποδεκτός. Το ζήτημα είναι ότι επειδή ο στρατός καθρεφτίζει την κοινωνία, σε μια πρόσφατη μελέτη του Ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ για το 2012, το 9% των πολιτών βλέπει τον κόσμο μέσα από ακροδεξιά οπτική γωνία. Υπό αυτή την έννοια η Μπούντεσβερ εξετάζει τους υποψηφίους με ένα ασφαλές σύστημα πολλών επιπέδων. Πάντως κίνδυνος να κατακλυσθεί το στράτευμα με ακροδεξιούς δεν υπάρχει.

Από την Deutsche Welle

Keywords
Τυχαία Θέματα