Αν. Σακελλαρίου: Τι θα γίνει με τα warrants

Την εκτίμησή της ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι σε πολύ καλή κατάσταση και είναι κεφαλαιακά ισχυρές διατυπώνει η διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) κα Αναστασία Σακελλαρίου.

Σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή» εκτιμά ότι τα αποτελέσματα του stress test της ΕΚΤ θα είναι διαχειρίσιμα ενώ αναφέρεται στα σχέδια αλλά και τις δυσκολίες για την εναλλακτική

αξιοποίηση των τραπεζικών warrants. Επίσης εκτιμά ότι μπορεί να ανακτηθούν πάνω από 30 δις. ευρώ από το πακέτο των 50 δις. για την στήριξη των τραπεζών, επίπεδο υπερδιπλάσιο της αρχικής εκτίμησης του ΔΝΤ.

«Είναι λογικό μετά από μια τόσο μεγάλης διάρκειας κρίση να παραμένει η ανησυχία. Ωστόσο οι τράπεζες σήμερα βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση και είναι κεφαλαιακά ισχυρές. Με την οικονομία να κινείται σε τροχιά ανάκαμψης έχει σχηματιστεί ένα εξαιρετικά θετικό κλίμα και υπάρχουν ισχυρές προσδοκίες στο εξωτερικό ότι η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια μπορεί να κάνει τη θετική έκπληξη. Αυτό δεν είναι μόνο μια γενική εκτίμηση ή γνώμη αλλά όπως είδαμε από τις μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου που πραγματοποίησαν οι τράπεζες το προηγούμενο διάστημα οι επενδυτές έμπρακτα αποδεικνύουν την εμπιστοσύνη τους. Τα 8,3 δις. ευρώ που επενδύθηκαν στις ελληνικές τράπεζες από διεθνείς επενδυτές αποτελούν μια ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης όχι μόνο για τον τραπεζικό τομέα αλλά ευρύτερα για την οικονομία και τις δυνατότητες της χώρας». Για το stress test της ΕΚΤ σημειώνει ότι: «Ακόμα και αν προκύψουν κάποιες πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες πιστεύω ότι θα είναι διαχειρίσιμες. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη ολοκληρώσει δυο κύκλους stress test και ανακεφαλαιοποίησης και αυτήν τη στιγμή διαθέτουν ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια. Το πρόσφατο stress test της Τράπεζας της Ελλάδος με τη συνδρομή της Blackrock κέρδισε την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών κάτι που αποτυπώθηκε στην συμμετοχή τους στις αυξήσεις κεφαλαίου. Κατόπιν των αυξήσεων οι ελληνικές τράπεζες είναι θωρακισμένες κεφαλαιακά και συγκρίνονται ευνοϊκά με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές. Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες έχουν συμφωνήσει με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχέδια αναδιάρθρωσης τα οποία περιλαμβάνουν περαιτέρω ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης».

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τονίζει ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με συνδυασμένες ενέργειες από πλευράς τραπεζών αλλά και διαμόρφωσης κατάλληλου θεσμικού πλαισίου. «Οι τράπεζες ήδη εργάζονται εντατικά για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και έχουν δημιουργήσει ειδικές μονάδες με σκοπό την μεγιστοποίηση των ανακτήσεων με στοχευμένες λύσεις. Ωστόσο χρειάζονται και συγκεκριμένες θεσμικές παρεμβάσεις ώστε να ενισχυθούν οι ενέργειες των τραπεζών. Η θεσμική παρέμβαση πρέπει να είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να διασφαλιστεί η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών η οποία έχει χτιστεί τα τελευταία δυο χρόνια. Το Ταμείο συμβάλλει ενεργά και στις δυο κατευθύνσεις ώστε το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που σήμερα αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τις τράπεζες να μετατραπεί με την κατάλληλη αντιμετώπιση σε παράγοντα ανάπτυξης της οικονομίας.» Για τα warrants και τη δυνατότητα δημόσιων προτάσεων αναφέρει: «Για να λάβουμε κάποια απόφαση για τα warrants θα πρέπει να σταθμίσουμε πολλούς παράγοντες. Από την μία είναι οι κανόνες κρατικής βοήθειας που είναι πολύ συγκεκριμένοι και πολλές φορές είναι απαγορευτικοί για κάποιες κινήσεις. Το δεύτερο είναι το πως το ταμείο θα πετύχει την μεγιστοποίηση της ανάκτησης των χρημάτων που έχουμε τοποθετήσει στις τράπεζες. Τέλος πολύ σημαντικό για μας είναι η όποια κίνηση πραγματοποιηθεί να μην εμπεριέχει πρόσθετους κινδύνους. Είμαστε θεσμικός οργανισμός που διαχειρίζεται χρήματα του δημοσίου και δεν έχουμε την ελευθερία να κάνουμε επενδυτικές κινήσεις όπως έχει μια ιδιωτική εταιρία. Τα σκεφτόμαστε όλα, και φυσικά μας απασχολείτο ζήτημα των warrants αλλά οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να κινηθούν εντός των παραπάνω τριών περιορισμών».

Για το ύψος των κεφαλαίων που μπορεί να ανακτήσει το ΤΧΣ τονίζει: «Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί 25,5 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών και 14,4 δις ευρώ για την εξυγίανση των μη συστημικών. Το ΔΝΤ είχε εκτιμήσει το Μάρτιο 2012 ότι από το πακέτο για τη στήριξη των τραπεζών ύψους 50 δις. ευρώ θα ανακτούσαμε τα 16 δις. ευρώ. Καθοριστικός παράγοντας για την ανάκτηση είναι η γενικότερη πορεία της οικονομίας και το επενδυτικό κλίμα στις αγορές. Σήμερα η τρέχουσα αξία των μετοχών μας στις συστημικές τράπεζες είναι περίπου 18 δις. ευρώ, επίπεδο που μπορεί να αυξηθεί σημαντικά αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για την θετική πορεία της χώρας. Επιπλέον αναμένεται να ανακτηθούν και περίπου 2 δις. ευρώ από τις εκκαθαρίσεις των προβληματικών τραπεζών. Το ταμείο διαθέτει επίσης απόθεμα 11,5 δις. ευρώ και έτσι τα συνολικά κεφάλαια που μπορούμε δυνητικά να ανακτήσουμε μπορούν να ξεπεράσουν σημαντικά την αρχική εκτίμηση υπό ευνοϊκές συνθήκες στήριξης της προόδου της οικονομίας και της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.»

Τέλος για την ιδιωτικοποίηση της Eurobank, αναφέρει ότι: «Η πρωταρχική αποστολή του Ταμείου ήταν να αντιμετωπίσει την αρνητική καθαρή θέση των τραπεζών που είχαν δημιουργηθεί λόγο της κρίσης. Η αποστολή του ΤΧΣ δεν ήταν αποστολή επενδυτή αλλά διάσωσης. Αρνητική καθαρή θέση σημαίνει ότι όχι μόνο είχαν χαθεί τα κεφάλαια που είχαν τοποθετήσει οι μέτοχοι αλλά ότι τα κεφάλαια είχαν διαμορφωθεί σε αρνητικό επίπεδο. Με την ανακεφαλαιοποίηση, στην περίπτωση της Eurobank, έπρεπε πρώτα να καλυφθεί αυτή η αρνητική διαφορά, να επανέλθει η τράπεζα στο μηδέν και επιπλέον να τοποθετηθούν και τα απαραίτητα εποπτικά κεφάλαια ώστε να θεωρείται βιώσιμη. Έτσι με την αρχική τιμή με την οποία έγινε η πρώτη ανακεφαλαιοποίση το ταμείο κάλυψε πλήρως την αρνητική καθαρή θέση και εισέφερε τα απαραίτητα κεφάλαια που είχαν καθοριστεί από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η δεύτερη αύξηση κεφαλαίου της Eurobank που καλύφθηκε από ιδιώτες επενδυτές πραγματοποιήθηκε με όρους αγοράς».

Keywords
Τυχαία Θέματα