Ανάπτυξη μόνο με τουρισμό και …ανεργία;

«Βλέπει» έστω και οριακή ανάκαμψη για το 2014 ο προϋπολογισμός. Όπως «βλέπει» και αύξηση των επενδύσεων, από εκεί που βρίσκονταν στο… μείον. Να ξέρουν κάτι στο υπουργείο Οικονομικών για ενδιαφερόμενους να ρίξουν πολύ χρήμα στην χώρα –και μάλιστα όταν ταυτόχρονα κόβονται κονδύλια από το ΠΔΕ- τόσο που να δικαιολογεί την αισιοδοξία τους αυτή; Ίσως.. Ο μόνος τομέας όμως που τράβηξε φέτος ήταν η τουριστική βιομηχανία.. Αποτέλεσμα; Μπορεί στα νούμερα η ύφεση να «φρέναρε», όμως στην πραγματικότητα

εκείνο που «καίει», η ανεργία όχι μόνον παρέμεινε στα επίπεδα ρεκόρ, αλλά αν το δει κανείς με απόλυτα νούμερα …υπήρξαν και απολύσεις. Και μάλιστα κατακαλόκαιρο με την κίνηση των επισκεπτών στο ζενίθ.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πως οι εργοδότες προτίμησαν να μην προσλάβουν και να μείνουν με το ίδιο προσωπικό ή χρησιμοποίησαν φθηνά εργατικά χέρια από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ ή τρίτες χώρες, είτε προσέλαβαν με «μαύρα» τους όποιους Έλληνες χρειάζονταν.

Έτσι, τα ασφαλιστικά ταμεία δεν τροφοδοτήθηκαν με «φρέσκο χρήμα, πόσο μάλλον όταν πρωταθλητές στην εισφοροδιαφυγή αναδεικνύονται επαγγελματικοί κλάδοι που «τρέφονται» –κυρίως ή απόλυτα- από τον τουρισμό: Εστιατόρια, καφέ, ξενοδοχεία και άλλα.

Αν μη τι άλλο ο κρατικός κορβανάς είδε τα έσοδά του αυξημένα –αν και όχι σε απόλυτη αναλογία με την εκρηκτική άνοδο του τουρισμού- τόσο ώστε να επιτρέψει στην Κυβέρνηση να αιτηθεί την συνέχιση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ.

Αρκεί όμως από μόνος του ο τουρισμός να κάνει την διαφορά και την επόμενη χρονιά; Ίσως ναι αν και οτιδήποτε καλό προχωράει σε αυτό τον τομέα οφείλεται στο φιλότιμο ορισμένων επιχειρηματιών, αν και μιλάμε για έναν τομέα που εξαρτάται απολύτως από τις εκάστοτε διαθέσεις των …επισκεπτών.

Η Ελλάδα μια χώρα που λέει πως θέλει να σταθεί στα πόδια της και να έχει την δική της παραγωγή επιβάλλεται να διευκολύνει και να δίνει ώθηση στην επιχειρηματικότητα: Εδώ όμως δεν μπορεί να οργανώσει και να «κερδίσει» το απόλυτο από έναν τομέα όπως ο τουρισμός που είναι βαθιά ριζωμένος στην ελληνική πραγματικότητα.

Πως λοιπόν περιμένουμε να συμβάλλει να αναπτυχθούν άλλοι τομείς που «ξεπετάγονται» όπως για παράδειγμα οι εξαγωγές προϊόντων της ελληνικής γης, ακόμη και από μικρούς επαγγελματίες;

Αν δεν καταλάβουν οι κυβερνώντες πως η δουλειά τους δεν είναι μόνον να «κόβουν» μισθούς και συντάξεις, να αυξάνουν φόρους και να έχουν ικανοποιημένα τα δικά τους «golden» παιδιά, αλλά και να φτιάξουν μια στοιχειώδη υποδομή σε αυτή την χώρα που θα επιτρέπει στην επιχειρηματικότητα να ανθίσει … τότε η ανάπτυξη θα πηγαίνει στον αυτόματο και θα επιτυγχάνεται μέσω της ..αυτο-οργάνωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα