«Αναρχικοί ετών 50»

Ο ρεπόρτερ συνομιλεί με νεαρούς αναρχικούς του υπό κατάληψη Vox και καταγράφει τις απόψεις τους για την οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας. Το εσωτερικό της καφετέριας, που καταλήφθηκε από αναρχικούς πριν ένα έτος, είναι διακοσμημένο με αφίσες, που απεικονίζουν αντάρτες με όπλα, ενώ στον τοίχο είναι ζωγραφισμένο το σύμβολο της αναρχίας (Α).

«Δεν ήρθε η ώρα για επανάσταση;» αναρωτιέται ένας θαμώνας στρίβοντας τσιγάρο. «Τώρα ή ποτέ. Εάν δεν κάνουμε κάτι τώρα, τίποτα δε θα αλλάξει» απαντά ένας άλλος. Ο αριθμός των αναρχικών αυξάνονται

λόγω της κρίσης, μιας και η οργή εναντίον του πολιτικού συστήματος έχει διογκωθεί, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Το ρεπορτάζ σημειώνει πως η κρατούσα άποψη είναι ότι η πολιτική ελίτ φροντίζει μόνο για τα συμφέροντα των πλουσίων στην Ελλάδα.

«Παλιότερα ήταν πιο πολύ ένα νεολαιίστικο κίνημα», λέει ένας άλλος θαμώνας ο οποίος όπως όλοι οι αναρχικοί από τους οποίους ο δημοσιογράφος πήρε συνέντευξη, αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα το όνομά του. «Τώρα βλέπεις αναρχικούς 40, 50 ή ακόμα και 60 ετών, όχι μόνο 20ρηδες όπως πριν από κάποιες δεκαετίες». Πολλοί αναρχικοί δηλώνουν πως είναι φιλειρηνιστές αλλά ορισμένες ομάδες έχουν κατηγορηθεί για χρήση βίας.

Παρακάτω καταγράφεται ένα περιστατικό που συνέβη στην καφετέρια. Ένας άντρας μπήκε μέσα στην καφετέρια ζητώντας βοήθεια, επειδή είχε δεχθεί επίθεση από ακροδεξιές ομάδες. Τα περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν επικεντρωθεί στο ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής, της οποίας τα ποσοστά στις τελευταίες εκλογές αυξήθηκαν στο 14%. Αυτό το κόμμα μοίραζε τρόφιμα μόνο σε Έλληνες και έχει μια άγρια αντιμεταναστευτική ρητορική, αναφέρει το Reuters. Ωστόσο η οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα είναι η κινητήριος δύναμη που στρέφει όλο και περισσότερους στον εξτρεμισμό.

Μετά ο δημοσιογράφος αναφέρεται στις τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα, ενώ παραθέτει και αστυνομικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 2012 σημειώθηκαν 527 βομβιστικές επιθέσεις και τους πρώτους έξι μήνες αυτού του χρόνου 254.

Τέλος αναλύει την πορεία της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και περιγράφει όλα όσα συνέβησαν από τη δολοφονία και μετά του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα