ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ Ή ΚΑΡΑΒΙ ΠΟΥ ΑΡΓΕΙ...

07:01 2/6/2014 - Πηγή: Matrix24

Νομίζω κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν μπορεί να κατανοήσει τα όσα συμβαίνουν μετά τις κάλπες της 25ης Μαΐου. Πέρασε ήδη μια βδομάδα και ακόμη στην κυβέρνηση κουβεντιάζουν για το τι είδους ανασχηματισμό θα κάνουν και πότε θα τον κάνουν.

Κλειδί μας λένε, από πρωίας μέχρι εσπέρας, είναι ο Γιάννης Στουρνάρας. Θα μείνει, θα φύγει ο υπουργός Οικονομικών; Κι αν φύγει που θα πάει; Στην Τράπεζα

Ελλάδας όπως ο ίδιος θέλει και όπως του έχει υποσχεθεί ο πρωθυπουργός, κατά πως λένε όσοι καλύπτουν το κυβερνητικό ρεπορτάζ; Μήπως είναι καλύτερα να παραμείνει μέχρι τον Οκτώβριο για να διαπραγματευθεί το χρέος και να μετακομίσει στην Κομισιόν αφού εκείνο το μήνα θα πρέπει να επιλεγεί ο νέος Έλληνας επίτροπος;

Καλά είναι σοβαροί στην κυβέρνηση; Είναι δυνατόν να κάνουν τώρα τέτοιες σκέψεις; Και τον προηγούμενο καιρό τι έκαναν; Δεν ήξεραν πότε λήγει η θητεία του Προβόπουλου; Το ήξεραν; Είναι δυνατόν να μην έχουν αποφασίσει αν θα παραμείνει ή θα τον αντικαταστήσουν; Προφανώς και δεν είναι. Γιατί αν όντως τώρα σκέφτονται το θέμα είναι καλύτερα να παραδώσουν, σήμερα κιόλας, τα κλειδιά του κράτους στον ΣΥΡΙΖΑ. Τέτοια προχειρότητα δεν θα την επέτρεπε στον εαυτό του ούτε ο Στάθης Παναγούλης.

Δεύτερο θέμα, αν έχουν αποφασίσει να παραμείνει ο Προβόπουλος τότε όλη αυτή η συζήτηση μόνον κακό κάνει. Σε όλους. Και στον Προβόπουλο, και στον Στουρνάρα, και στον Σαμαρά, και στη χώρα. Αν έχουν αποφασίσει να μην του ανανεώσουν τη θητεία δεν μπορεί να μην έχουν βρει τον αντικαταστάτη του. Η θέση του κεντρικού τραπεζίτη δεν είναι είναι όπως η θέση του προέδρου στον Ιππόδρομο για να στοιχηματίζουν οι «αλογομούρηδες» αν θα είναι ο άλφα ή ο βήτα ή κάποιος τρίτος.

Δεν μπορεί λοιπόν παρά να τον έχουν αποφασίσει. Και προφανώς, για να γίνεται όλο αυτό το γαϊτανάκι, δεν μπορεί να είναι ο Στουρνάρας. Αν ήταν να είναι ο Στουρνάρας δεν θα είχε δημιουργηθεί όλο αυτό το πρόβλημα.

Τρίτο θέμα, είναι δυνατόν να μην έχει αποφασίσει ο πρωθυπουργός αν μετά τις εκλογές θα παραμείνει στο πόστο του ο υπουργός Οικονομικών; Ο Στουρνάρας είναι το πρώτο βιολί της κυβέρνησης δεν είναι η τελευταία τρύπα της κυβερνητικής φλογέρας. Υπουργός στο νούμερο ένα υπουργείο είναι, δεν είναι στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, στο όποιο ελάχιστοι των Ελλήνων αν τους ρωτήσεις θα ξέρουν να σου απαντήσουν ποιος το διοικεί.

Δεν ήξερε ο Σαμαράς ότι στις 25 Μαΐου έχουμε εκλογές; Ήξερε. Δεν γνώριζε ότι αμέσως μετά θα κάνει ανασχηματισμό; Το γνώριζε. Οι πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο το έλεγαν καιρό τώρα. Ακόμη και ο ίδιος οι πρωθυπουργός, αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως τον είχαν προαναγγείλει. Τότε γιατί καθυστερούν; Δεν έχουν ετοιμαστεί; Είναι δυνατόν; Είναι δυνατόν να έχουν αφήσει ακόμη κι αυτό, ποιος δηλαδή θα είναι ο αντικαταστάτης του Στουρνάρα, για την τελευταία στιγμή; Δεν θέλω να το πιστέψω; Δεν μπορώ να το πιστέψω.

Ένα τέτοιο σοβαρό θέμα δεν γίνεται να έχει αφεθεί για να αντιμετωπιστεί την τελευταία στιγμή, μές' στον κακό χαμό και στην τούρλα του Σαββάτου. Αν όντως τώρα ψάχνουν να δουν τι θα κάνουν με τον Στουρνάρα καταλαβαίνουμε και τι προετοιμασία θα έκαναν κάθε φορά που ήταν να διαπραγματευτούν με την τρόικα. Και καταλαβαίνουμε γιατί φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.

Ο ανασχηματισμός που θα γίνει θα έπρεπε να ξεκινά με δεδομένα τα πρόσωπα του υπουργού Οικονομικών και του κεντρικού τραπεζίτη και όχι με την αναζήτησή τους. Πλέον, κι αν ο Σαμαράς δεν θέλει να γίνει ο ίδιος όμηρος ποικιλώνυμων πιέσεων και η κυβέρνησή του να εμφανίσει συμπτώματα διάλυσης, θα πρέπει το αργότερο μέχρι το Σαββατοκύριακο να κάνει τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Η χώρα δεν αντέχει να χάνει χρόνο σε διαπραγματεύσεις με τους υποψήφιους για είσοδο, αποχώρηση ή παραμονή στην κυβέρνηση υπουργούς και υφυπουργούς. Πρέπει να διαπραγματευθεί με τους εταίρους-δανειστές της. Εκτός κι αν η διαπραγμάτευση με τον Μπίληδες (τον Οικονόμου και τον Καπερνάρο), τον Δάνη και τη Συλβάνα, τον Ταμήλο και τον Ψαριανό, τον Χαϊκάλη και τη Χρυσούλα Γιαταγάνα είναι τόσον σκληρή που ο Σόϊμπλε και η Λαγκάρντ μπορούν να περιμένουν.

Πάντως αν κοσκινίζουν για άλλες δέκα ή και περισσότερες μέρες το υπουργικό συμβούλιο σκεφτείτε τι έχει να γίνει με τις νέες πολιτικές που εφεξής πρέπει να υπάρξουν -αφού αυτό, όπως όλοι παραδέχονται, ήταν το βασικό μήνυμα της κάλπης. Θα μπει το Φθινόπωρο κι ακόμη θα τις επεξεργάζονται. Όσο οι αλλαγές στην κυβέρνηση καθυστερούν πολύ φοβάμαι ότι θα ισχύσει και γι' αυτή ότι και για το καράβι που αργεί...

Keywords
Τυχαία Θέματα