Αναστασιάδης : Δεν υπάρχει θέμα «κουρέματος» καταθέσεων

Ο κ. Αναστασιάδης στέλλοντας ξεκάθαρο μήνυμα κυρίως προς τους ευρωπαίους είπε ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό το “κούρεμα” είτε των καταθέσεων, είτε του δημόσιου χρέους. Επίσης ο κ. Αναστασιάδης που ανακοίνωσε την παραίτηση του από Πρόεδρος του ΔΗΣΥ (και των μελών της κυβέρνησης του από τις θέσεις των κομμάτων τους) είπε ότι τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν μέτρα στήριξης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού ( ανέργων, άστεγων,κλπ) και μέτρα για επανεκκίνηση της οικονομίας.

Στις οικονομικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, πρόσθεσε, θα είναι η επανάκτηση

της αξιοπιστίας της χώρας, η τήρηση των συμφωνηθέντων με τους ξένους και η βελτίωση διατάξεων του Μνημονίου που αφορούν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και του ύψους του δημοσίου χρέους.

Ως κυβέρνηση, είπε, αναλαμβάνουμε πλήρως την ευθύνη για ανάκαμψη της οικονομίας και θα το πετύχουμε.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Αναφερόμενος στο κυπριακό είπε ότι η νέα διακυβέρνηση θα ακολουθήσει φιλοευρωπαϊκή πολιτική και δίνοντας δείγματα γραφής είπε ότι η Κύπρος θα απευθυνθεί για ένταξη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, ενώ θα επιδιώξει να συμμετέχει σε όλους τους πυλώνες της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, Ο κ. Αναστασιάδης ανάφερε ακόμα ότι θα επιδιώξει τη βελτίωση των σχέσεων μας με το ΝΑΤΟ καθώς και την ανάπτυξη περαιτέρω σχέσεων με τις ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα. Ειδική αναφορά έκανε στην ανάγκη διατήρηση άριστων σχέσεων με την Ελλάδα, ενώ μίλησε και για ενίσχυση των σχέσεων μας με το Ισραήλ και τον Αραβικό κόσμο.

Τέλος κάλεσε τους τουρκοκύπριους να εργαστούν από κοινού μαζί μας για μια λύση που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και την επαναφορά της ειρήνης στην Κύπρο. Στα πλαίσια αυτά εξήγγειλε τον εκσυγχρονισμό του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο όπως είπε θα είναι το μόνο υπεύθυνο για αποφάσεις που αφορούν το κυπριακό και τις προεκτάσεις του. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για τις σχέσεις Εκτελεστικής και Νομοθετικής Εξουσίας, λέγοντας ότι θα σεβαστεί κάθε απόφαση της Βουλής.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του παραιτείται από τη θέση του Προέδρου του ΔΗΣΥ, επεσήμανε ότι επιβάλλεται συνεργασία και συνεννόηση για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις, πρωτίστως όσον αφορά το Κυπριακό και την οικονομική κρίση.

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική, είπε ότι βασική επιδίωξη θα είναι η πλήρης, ισότιμη και αξιόπιστη συμμετοχή σε όλους τους πυλώνες και πολιτικές της ΕΕ, η υποβολή αίτησης ένταξης στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, και η οικοδόμηση σχέσεων με το ΝΑΤΟ.

Όσον αφορά την οικονομία, είπε ότι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Κύπρου είναι η πρώτη και απαραίτητη προϋπόθεση, προσθέτοντας ότι η νέα Κυβέρνηση αναλαμβάνει πλήρως τις ευθύνες της και θα διασφαλίσει τη σταθερότητα και την προοπτική της οικονομίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι κυρίαρχη έγνοια του είναι να απλωθεί ένα δίκτυ κοινωνικής προστασίας προς όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη, σημειώνοντας ότι τις αμέσως επόμενες μέρες θα εξαγγελθούν συγκεκριμένα μέτρα που θα επιδιώκουν την στόχευση των κοινωνικών παροχών, την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τη διασφάλιση της εργατικής ειρήνης, ενώ ταυτόχρονα θα προωθηθούν συγκεκριμένα μέτρα που θα στοχεύουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

“Αναλαμβάνω τη μεγάλη ευθύνη που έχει εναποθέσει στους ώμους μου η βούληση των συμπολιτών μας και δεσμεύομαι, ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων αλλά και ενώπιον ολόκληρου του λαού, πως ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναλώσω όλες μου τις δυνάμεις στην εξυπηρέτηση των καλώς νοουμένων συμφερόντων της δοκιμαζόμενης πατρίδας μας”, είπε.

Επίσης, διαβεβαίωσε ότι “η συστηματική και συνεπής συνεργασία μεταξύ της Εκτελεστικής και της Νομοθετικής εξουσίας θα αποτελέσει βασική επιδίωξη μου”, προσθέτοντας ότι “οι δύσκολες περιστάσεις που η πατρίδα μας αντιμετωπίζει και οι μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας επιβάλλουν την ευρύτερη δυνατή συνεργασία και συνεννόηση, τόσο μεταξύ των θεσμών, όσο και μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, τόσο της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης”.

“Το Κυπριακό ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση για την πατρίδα μας. Σχετίζεται με την εθνική επιβίωση. Και είναι υπόθεση όλων. Οι ώμοι κανενός, είτε Προέδρου της Δημοκρατίας, είτε πολιτικού αρχηγού, δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της διαχείρισης του εθνικού μας προβλήματος. Απαιτείται συλλογικότητα στη βάση μιας διεκδικητικής στρατηγικής”, είπε.

Πρόσθεσε ότι “για αυτό και άμεσα θα συσταθεί και θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το Συμβούλιο Αρχηγών των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων με εντολή την ετοιμασία των κανονισμών λειτουργίας του νέου, αναβαθμισμένου Εθνικού Συμβουλίου”, το οποίο “θα είναι το όργανο λήψης όλων των βασικών αποφάσεων”.

“Το Εθνικό Συμβούλιο θα έχει καθοριστικό ρόλο στον καταρτισμό ενός συνολικού περιγράμματος λύσης, αλλά και στην απόφαση για την όποια νέα διαδικασία, η οποία θα πρέπει να καθιστά την κατοχική δύναμη υπόλογη για τις προτάσεις που θα καταθέτει η άλλη πλευρά”, σημείωσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι οποιαδήποτε νέα διαδικασία θα παραμείνει υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι “ο οδυνηρός συμβιβασμός της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας δεν θα πρέπει να μας αποτρέπει από τη διεκδίκηση της πλήρους εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, την απαλλαγή της χώρας από την κατοχή και τη δημιουργία ενός σύγχρονου, λειτουργικού και ενωμένου ευρωπαϊκού κράτους, που δεν θα επιτρέπει σε κανένα να αμφισβητήσει τη μια και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια”.

“Η νέα διαδικασία δεν μπορεί να παραγνωρίζει την ιδιότητα μας ως ευρωπαϊκού κράτους και ως εκ τούτου την ενεργό και ουσιαστική εμπλοκή της ΕΕ”, επεσήμανε και, απευθυνόμενος στους Τουρκοκύπριους, διαβεβαίωσε ότι “πρόθεση και επιθυμία μου είναι η συντομότερη λύση του Κυπριακού με τρόπο που θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι βασική επιδίωξη θα είναι η πλήρης, ισότιμη και αξιόπιστη συμμετοχή σε όλους τους πυλώνες και πολιτικές της ΕΕ, και ότι “προς αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η απόφαση για υποβολή αίτησης ένταξης στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, κάτι που συμπίπτει και με το ψήφισμα που η Βουλή των αντιπροσώπων υιοθέτησε”.

“Την ίδια ώρα, θέση μου είναι πως θα πρέπει να προχωρήσουμε στην οικοδόμηση σχέσεων και με το ΝΑΤΟ”, είπε.Πρόσθεσε ότι “αυτό που η πατρίδα μας χρειάζεται είναι ξεκάθαρους προσανατολισμούς με συγκροτημένη στρατηγική, μια εξωτερική πολιτική που στόχο θα έχει τη διασφάλιση των συμφερόντων της Κύπρου στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη διασφάλιση της εκμετάλλευσης του φυσικού μας πλούτου, αλλά και στην προώθηση της Κύπρου ως επιχειρηματικού κέντρου με προσέλκυση ξένων επενδύσεων”.

Προς αυτή την κατεύθυνση και πέραν από την αξιόπιστη παρουσία και συνεργασία με τα κράτη μέλη της ΕΕ, “θα επιδιώξουμε πρώτον την εμβάθυνση σχέσεων με γειτονικές χώρες όπως το Ισραήλ αλλά και την περεταίρω ανάπτυξη σχέσεων με τον αραβικό κόσμο, και δεύτερο την αναβάθμιση διμερών σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία αλλά και την Κίνα και άλλα κράτη, δημιουργώντας ένα πλέγμα συμμαχιών υποβοηθητικό των πολιτικών και οικονομικών στόχων της εξωτερικής μας πολιτικής”.

“Ειδική αναφορά θέλω να κάνω στην Ελλάδα. Και θέλω να διαβεβαιώσω πως θα συνεχίσουμε και θα αξιοποιήσουμε πλήρως τις άριστες με την Ελλάδα σχέσεις”, είπε.

Αναφερόμενος στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, είπε ότι “απαραίτητη προϋπόθεση είναι η μεταβολή της τουρκικής στάσης έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους μέλους της ΕΕ, και η εγκατάλειψη αναχρονιστικών πολιτικών που βασίζονται σε απειλές, στην αμφισβήτηση και στην όξυνση”, προσθέτοντας ότι “είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε για την οικοδόμηση μιας νέας σχέσης μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας που θα οδηγεί στην επίλυση του Κυπριακού με άρση των κατοχικών δεδομένων, συμβάλλοντας έτσι στην περιφερειακή ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία”.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση, λέγοντας ότι “η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας μας είναι η πρώτη και απαραίτητη προϋπόθεση, και θα επιτευχθεί μέσω της αξιόπιστης και συνεπούς υλοποίησης όλων όσων έχουν συμφωνηθεί”.

“Θέλω να στείλω ξεκάθαρο μήνυμα τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Η νέα Κυβέρνηση αναλαμβάνει πλήρως τις ευθύνες της και θα διασφαλίσει τη σταθερότητα και την προοπτική της οικονομίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα καταβληθεί προσπάθεια βελτίωσης διατάξεων που είτε αφορούν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, είτε δημιουργούν πρόσθετη υφεσιακή πίεση στην οικονομία μας. Ανάλογες προσπάθειες θα καταβληθούν και για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους”, είπε.

Πρόσθεσε ότι, “απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, θέλουμε την Ευρώπη στο πλευρό μας”.

“Δεν ζητούμε ειδική, αλλά δίκαιη μεταχείριση. Αξιούμε αυτό που δικαιούμαστε. Την αλληλεγγύη των εταίρων μας. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια θα διαπραγματευτούμε για ολοκλήρωση το συντομότερο της δανειακής σύμβασης. Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν θεωρούμε ότι αποτελούν στοιχεία αλληλεγγύης και δεν θα γίνουν αποδεκτές οι όποιες αναφορές περί κουρέματος καταθέσεων ή του δημόσιου χρέους. Ανάλογο θέμα δεν προσφέρεται ούτε προς συζήτηση”, σημείωσε.

Απευθυνόμενος προς τους πολίτες που βιώνουν με τον πιο οδυνηρό τρόπο τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τους διαβεβαίωσε ότι “κυρίαρχη μου έγνοια είναι να απλώσουμε το δίκτυ κοινωνικής προστασίας προς όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη, τους άνεργους, τους συνταξιούχους και τις άλλες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, καθώς και τους πρόσφυγες και τους εγκλωβισμένους”.

“Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, τις αμέσως επόμενες μέρες θα εξαγγελθούν συγκεκριμένα μέτρα που θα επιδιώκουν την στόχευση των κοινωνικών παροχών, την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τη διασφάλιση της εργατικής ειρήνης. Την ίδια ώρα με ταχύτατους ρυθμούς θα προωθηθούν συγκεκριμένα μέτρα που θα στοχεύουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας μας. Μέτρα που θα αποσκοπούν στη δημιουργία ενός φιλικού προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλοντος, στην παράκαμψη του αναχώματος της γραφειοκρατίας, και στην προσέλκυση επενδύσεων. Μόνο έτσι, με την ανάπτυξη, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και να αντιμετωπίσουμε τη μάστιγα της ανεργίας”, είπε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι “μέσα από μια τολμηρή και συγκροτημένη πολιτική εκσυγχρονισμού, μεταρρύθμισης και ανάπτυξης, θα ξανασταθούμε στα πόδια μας με αυτοπεποίθηση, θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες αποκατάστασης της περηφάνιας και αξιοπρέπειας που μας διέκρινε για χρόνια”.

“Απευθυνόμενος στους συμπολίτες μας, ζητώ την κατανόηση τους. Θέλοντας να είμαι απόλυτα έντιμος μαζί τους, επαναλαμβάνω κάτι που και στην προεκλογική περίοδο είχα τονίσει. Δεν υπάρχουν ούτε εύκολες, ούτε άμεσες λύσεις. Υπάρχουν όμως πολιτικές που θα χρειαστούν μια περίοδο χρόνου να αποδώσουν”, είπε.

Στη συνέχεια, επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι θα συμπεριφέρεται και θα ενεργεί ως Πρόεδρος όλων των Κυπρίων, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς διακρίσεις.

“Πρώτο βήμα υλοποίησης της δέσμευσης μου είναι πως με την ανάληψη σήμερα των καθηκόντων μου ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας υποβάλλω την παραίτηση μου από τη θέση του Προέδρου του ΔΗΣΥ”, είπε, σημειώνοντας ότι η δέσμευση αυτή καλύπτει κατά απόλυτο τρόπο και την Κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθούν νομοσχέδια που θα διασφαλίσουν την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους πολιτικούς, τους θεσμούς του κράτους, αλλά και τη δημόσια διοίκηση, τη λογοδοσία πολιτειακών και άλλων αξιωματούχων του κράτους στους πολίτες μέσα από τη θεσμοθέτηση των πολιτικών, αστικών και ποινικών ευθυνών τους, την αποκατάσταση μέσα από συγκεκριμένα μέτρα της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης και αμείλικτη πάταξη της διαφθοράς, και την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου μεταξύ των φορολογούμενων πολιτών και των δικαιούχων επιδομάτων.

Είπε, επίσης, ότι ένα άλλο σημαντικό κεφάλαιο της νέας διακυβέρνησης θα είναι ο εκσυγχρονισμός του κράτους έτσι ώστε όχι μόνο να είναι σύγχρονο και λειτουργικό, αλλά ευέλικτο, αποτελεσματικό και φιλικό προς τον πολίτη.

“Από σήμερα μπαίνουμε σε μια νέα εποχή για την πατρίδα μας. Μια εποχή που θα τη διακρίνει η διαβουλευτική δημοκρατία, ο απόλυτος σεβασμός στην αντίθετη άποψη και ιδιαίτερα στην κριτική”, είπε και καλωσόρισε την κριτική για την απουσία γυναικών από το Υπουργικό Συμβούλιο, σημειώνοντας ότι έχουν επιλεγεί τρεις καταξιωμένες γυναίκες σε άλλες νευραλγικές θέσεις που σχετίζονται με τον εκσυγχρονισμό και τη διακυβέρνηση της χώρας.

Επίσης, επανέλαβε τη δέσμευσή του για αναβάθμιση του καθεστώτος εκπροσώπησης των θρησκευτικών ομάδων.Τέλος, απευθυνόμενος προς τον απερχόμενο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, εξέφρασε, “παρά τις όποιες διαφωνίες μας, τον βαθύ σεβασμό μου στο πρόσωπο σας, με τις θερμότερες μου ευχές για ό,τι καλύτερο σε εσάς και στην οικογένεια σας”, προσθέτοντας ότι “η μοίρα των πολιτικών δεν κρίνεται από τους παρόντες, αλλά από την νηφάλια και αδέκαστη κρίση της ιστορίας”.

(Πηγή nomisma.com.cy)

Keywords
θεμος αναστασιαδης, θεμα, υπαρχει, μνημονιο, νέα, κυπρος, νατο, ηπα, ρωσία, ελλαδα, λύση, βουλη, συμμετοχή, ώμους, οηε, σημαίνει, επιδοματα, σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, νίκος αναστασιάδης, κυπρος εκλογες, οικονομικη κριση, χωρες, ρωσία, βημα, δημοκρατια, εθνικη, ευχες, ηπα, ισραηλ, κινα, κυπρου, οηε, οικονομια, πιεση, ωρα, αλληλεγγυη, ανθρωπινα δικαιωματα, αυτοπεποιθηση, γινει, δευτερο, δυναμη, διοικηση, ειπε, ειρηνη, εξυπηρετηση, εποχη, επιθυμια, ευθυνη, ευρωπη, ιδια, ηνωμενες πολιτειες, υποθεση, θεσεις εργασιας, κεφαλαιο, κυβερνηση, λύση, μοιρα, νατο, νηφαλια, οικογενεια, ρολο, σεβασμος, συγκεκριμενα, συνεχεια, συμμετοχή, συγχρονο, φορα, ωμοι, δικαιωματα, εθνικο, ιδιαιτερα, μπροστα, ομαδες, ποδια, σημαίνει, θελω να, θεσεις, ώμους
Τυχαία Θέματα