ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΟΥΑΗΣ

Σε παραίτηση αναγκάστηκε ο πρόεδρος της Παραγουάης μετά την βίαιη καταστολή της εξέγερσης των αγροτών από την Αστυνομία, ενώ ανησυχία εκφράζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την Πέμπτη, το Κογκρέσο ψήφισε για την καθαίρεση του προέδρου με 39 υπέρ, 4 κατά και δυο απόντες. Ωστόσο, η ομάδα υπεράσπισης του πρώην προέδρου Φερνάντο Λούγκο δηλώνει ότι το Κογκρέσο είχε προαποφασίσει την καθαίρεσή του, ενόσω οι διαδηλωτές ήταν έξω από το κτήριο, όπου γινόταν η ψηφοφορία.

Παράλληλα, χαρακτήρισε αντισυνταγματικό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και ζήτησαν χρόνο, για να ετοιμάσουν την απάντησή τους.

Αιτία ανατροπής είναι η βίαιη καταστολή των εξεγέρσεων των αγροτών στον ανατολικό τμήμα της χώρας, οι οποίοι δέχονται επιθέσεις από την αστυνομία στην προσπάθειά τους να περισώσουν τις εκτάσεις τους από την ιδιωτικοποίηση.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον δήλωσε πως «παρακολουθεί με ανησυχία την πολιτική κατάσταση στην Παραγουάη» και υπογράμμισε ότι «στηρίζει τον λαό της Παραγουάης και καλεί όλες τις πλευρές να σεβαστούν τη δημοκρατική βούλησή του». Τέλος, εξέφρασε τη στήριξή της στην απόφαση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών να στείλει εκπροσώπους του στην Παραγουάη.

Keywords
Τυχαία Θέματα