Ανοιχτό το μέτωπο των νέων μέτρων του 2014

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η Κυβέρνηση επέλεξε να «διακινδυνεύσει», καταθέτοντας τον προϋπολογισμό χωρίς την έγκριση της τρόικας, ώστε να στείλει και στο εσωτερικό το μήνυμα ότι κάπου μπαίνει φρένο στις απαιτήσεις της. Και ενδεχομένως να επιχειρήσει να διαπραγματευτεί πολιτικά με Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον και Βερολίνο τις εκκρεμότητες. Πληροφορίες όμως λένε πως ίσως η Αθήνα

αναγκαστεί να «συρθεί» στην λήψη πρόσθετων μέτρων το οποία θα τα φέρνει στην Βουλή κάθε φορά που θα συμφωνούνται.

Μέχρι τότε όμως η κυβέρνηση έχει λάβει εντολή υιοθέτησης και σχεδιασμού των νέων μέτρων, μέχρι την επιστροφή των δανειστών για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με αντικείμενο πλέον την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και την εκταμίευση της δόσης των 4,9 δισ. ευρώ.

Όπως έλεγαν αξιωματούχοι από την πλευρά των δανειστών, «οι ενστάσεις μας παραμένουν και θα εξεταστούν στο δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων που αναμένεται να ξεκινήσει τη νέα χρονιά, τώρα θα συζητήσουμε μόνο τα τέσσερα προαπαιτούμενα. Η ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου της αξιολόγησης θα αργήσει».

Η επιστροφή της τρόικας την ερχόμενη εβδομάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα αφορά αποκλειστικά και μόνο την υποδόση του 1 δισ ευρώ που εκκρεμεί από τον προηγούμενο Ιούλιο. Επιθυμία και των δύο πλευρών είναι να κλείσει η διαπραγμάτευση που αφορά τα τέσσερα προαπαιτούμενα (ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ, διαθεσιμότητα – απολύσεις στο Δημόσιο, οφειλές Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ, κώδικας Δικηγόρων), πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων και εν συνεχεία να εκταμιευθεί η υποδόση του 1δισ ευρώ.

Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στις Βρυξέλλες, συμφωνήθηκε να μην υπάρξει αναζωπύρωση του αρνητικού κλίματος που υπήρξε τον τελευταίο καιρό μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας, εν όψει μάλιστα και της ανάληψης της Ευρωπαϊκής Προεδρίας από την Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, Ζοζέ Μπαρόζο και Όλι Ρεν, επιχειρούν να δώσουν ώθηση στις διαπραγματεύσεις ώστε να ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο τις επόμενες ημέρες, με στόχο έως τις 17 Δεκεμβρίου να έχει εκταμιευθεί η υποδόση.

Τα ανοιχτά θέματα της αξιολόγησης για την δόση των 4,9 δισ. ευρώ θα τεθούν επί τάπητος τον Ιανουάριο. Η Αθήνα ταμειακά αντέχει έως τον Μάιο και δεν υπάρχει πίεση, όμως αυτό δίνει το περιθώριο στην τρόικα να συνεχίσει τις καθυστερήσεις, ώστε να πετύχει αυτό που θέλει.

Η ατζέντα των διαπραγματεύσεων όμως των προαπαιτούμενων του Δεκεμβρίου, είναι ιδιαίτερα καυτή καθώς περιλαμβάνει ζητήματα που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε πολιτική αστάθεια, καθώς οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν ακόμα μια φορά νέα σκληρά μέτρα, προκαλώντας ανησυχία στην κυβέρνηση για ενδεχόμενο «ατύχημα».

Keywords
Τυχαία Θέματα