«Ανοίγει τις πύλες του» ο Πύργος του Άιφελ

07:18 6/5/2014 - Πηγή: Matrix24

Έχει ύψος 325 μέτρα (300 χωρίς την κεραία στην κορυφή) ήταν το πιο ψηλό κτίριο στον κόσμο μέχρι που το χτίστηκε το Εμπάιρ Στέιτ της Νέας Υόρκης το 1931. Έχει βάρος 10.100 τόνους και η κατασκευή του είναι τόσο σταθερή ώστε παρεκκλίνει μόλις έως 7,5 εκατοστά με σφοδρό άνεμο.

Κατασκευάστηκε μεταξύ του 1887 και του 1889, ως είσοδος για την διεθνή έκθεση Uneversell αλλά και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη Γαλλική Επανάσταση.

Απασχολήθηκαν συνολικά 300 εργάτες που ένωσαν 18.038 κομμάτια σιδήρου με 2,5 εκατομμύρια πριτσίνια, με μια στατική μελέτη του Maurice Koechlin.

Ο Άιφελ βοήθησε τους μηχανικούς Émile Nouguier και Maurice Koechlin και τον αρχιτέκτονα Stephen Sauvestre.

Ο κίνδυνος ατυχήματος, στη διάρκεια της κατασκευής, ήταν μεγάλος καθώς ο πύργος ήταν σε ανοιχτό πλαίσιο, χωρίς κανέναν ενδιάμεσο όροφο εκτός από δύο πλατφόρμες. Ωστόσο, μόνο ένας άνθρωπος σκοτώθηκε καθώς ο Άιφελ είχε λάβει προληπτικά μέτρα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των κινητών ικριωμάτων και προστατευτικών κιγκλιδωμάτων. Ο πύργος εγκαινιάστηκε στις 31 Μαρτίου 1889 και άνοιξε για το κοινό στις 6 Μαΐου 1889.

Η μεταλλική κατασκευή του Πύργου του Άιφελ ζυγίζει 7.300 τόνους, ενώ η όλη δομή, συμπεριλαμβανομένων των μη μεταλλικών στοιχείων, ζυγίζει περίπου 10.100 τόνους. Ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, η κορυφή του πύργου μπορεί να στραφεί μακριά από τον ήλιο μέχρι 18 cm, λόγω της θερμικής διαστολής του μετάλλου στην πλευρά που βρίσκεται ο ήλιος.

Οι επικρίσεις

Ο πύργος του Άιφελ επικρίθηκε πολύ από το κοινό όταν κατασκευάστηκε, καθώς πολλοί είχαν την άποψη πως ήταν αντιαισθητικός. Οι καθημερινές εφημερίδες γέμισαν με οργισμένες επιστολές από την καλλιτεχνική κοινότητα του Παρισιού.

Ο μυθιστοριογράφος Γκυ ντε Μωπασσάν λέει ότι έτρωγε το μεσημεριανό γεύμα στο εστιατόριο του Πύργου του κάθε μέρα. Όταν τον ρώτησαν γιατί, απάντησε ότι ήταν το μοναδικό μέρος στο Παρίσι, όπου κάποιος δεν μπορούσε να δει το πύργο.

Η διάλυσή του

Ο Άιφελ είχε πάρει άδεια για να σταθεί ο πύργος επί 20 έτη και στη συνέχεια προοριζόταν για να διαλυθεί το 1909, όταν η ιδιοκτησία του θα είχε επανέλθει στον Δήμο του Παρισιού. Η πόλη είχε προγραμματίσει να τoν γκρεμίσει αλλά επειδή ο πύργος αποδείχτηκε χρήσιμος για σκοπούς επικοινωνίας, επετράπη η παραμονή του και μετά τη λήξη της άδειας.

Ο Πύργος του Άιφελ διαθέτει τρία επισκέψιμα επίπεδα, προσβάσιμα με σκάλες ή με ανελκυστήρα. Για την άνοδο μέχρι το πρώτο επίπεδο χρειάζονται 300 βήματα (το ίδιο και για το δεύτερο). Το τρίτο και μεγαλύτερο επίπεδο είναι προσβάσιμο μόνο με τον ανελκυστήρα. Το πρώτο και το δεύτερο επίπεδο διαθέτουν εστιατόριο.

Δείτε παρακάτω την προοδευτική κατασκευή του πύργου του Άιφελ.

Keywords
Τυχαία Θέματα