Αντί σύσκεψης, ο Στουρνάρας

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ «επιβάλλουν» την πραγματοποίηση μίας σύσκεψης των αρχηγών τους με τον Αντώνη Σαμαρά, το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται απρόθυμο να ικανοποιήσει το νέο αίτημα που δημοσιοποίησε χθες η Ιπποκράτους.

Η πραγματοποίηση σύσκεψης των τριών αρχηγών πριν την διαμόρφωση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή

δεν έχει νόημα, καθώς ήταν οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης που στη συνάντησή τους το προπερασμένο Σάββατο οριστικοποίησαν τη συμφωνία, κλείνοντας και το μέτωπο των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό μοιάζουν να ισχυρίζονται στελέχη του Μαξίμου, αν και αναγνωρίζουν ότι τις τελευταίες ημέρες, και με αφορμή το περίφημο ΦΕΚ για τις 6 θέσεις αναπληρωτών υπουργών, η εικόνα της κυβέρνησης δεν ήταν η ιδανική.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. γ. Στουρνάρας θα είναι αυτός που σε συναντήσεις του με τους εκπροσώπους των δύο κομμάτων (μεταξύ άλλων οι Φιλ. Σαχινίδης και Δ. Χατζησωκράτης) θα επιχειρήσει να κλείσει τις τελευταίες λεπτομέρειες ώστε το νομοσχέδιο να ολοκληρωθεί και να ψηφισθεί από τη Βουλή ακόμη και τις ημέρες του Πάσχα, ώστε να είναι όλα έτοιμα στο Eurogroup της 13ης Μαΐου.

Το Μαξίμου θα ήθελε να αποτρέψει, επί του παρόντος, μία σύσκεψη των τριών – αν και δεν αποκλείεται να υπάρξουν τηλεφωνικές επαφές του Πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των δύο κομμάτων – για μία σειρά λόγων:

η δημοσιοποίηση του ΦΕΚ για τους αναπληρωτές υπουργούς φούντωσε την ανασχηματολογία και, προφανώς, μία συνάντηση των τριών σε αυτή τη συγκυρία θα… απογείωνε τα σχετικά σενάρια, κάτι που επιθυμεί να αποφύγει με κάθε τρόπο το πρωθυπουργικό γραφείο. Άλλωστε, ο Πρωθυπουργός γνωρίζει ότι η συνεχής συζήτηση περί ανασχηματισμού, τελικά αδρανοποιεί τους υπουργούς της κυβέρνησης ενώ με το ενδιαφέρον των ΜΜΕ στραμμένο σε αυτό το ζήτημα θεωρείται δεδομένο ότι αν δεν κατέληγε σε ανασχηματισμό, η συνάντηση θα αναδείκνυε τις διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των τριών εταίρωντα ανοικτά θέματα ενόψει πολυνομοσχεδίου δεν είναι μεν μείζονος σημασίας ως προς την υλοποίηση της συμφωνίας αλλά έχουν ιδιαίτερη κρισιμότητα σε πολιτικούς όρους. Η ΔΗΜΑΡ εμφανίζεται, για παράδειγμα, να επιμένει για την νομοθετική κατοχύρωση, από τώρα, του νέου ενιαίου φόρου για τα ακίνητα ώστε το χαράτσι του 2013 (που δεν θα έχει αφορολόγητο όπως ζητούσε το κόμμα της αριστεράς και απλώς θα είναι μειωμένο κατά 15%) να εμφανισθεί, και εντός Βουλής, ως μεταβατικό στάδιο. Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει αδυναμία να ικανοποιήσει το αίτημα της ΔΗΜΑΡ. Πρόκειται για «τεχνικό θέμα», λένε από το Μαξίμου, και προφανώς δεν θέλουν να του δώσουν πολιτικές διαστάσεις μέσω μίας συνάντησης κορυφήςοι αποκρατικοποιήσεις και ιδιαίτερα ο διαγωνισμός για τον ΟΠΑΠ. Οι οικονομικές προσφορές των δύο υποψηφίων αναμένεται να ανοιχθούν απόψε, επηρεάζοντας άμεσα και το κλίμα για την κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα