Αντικρουόμενα μηνύματα από αγορά και καταναλωτές

14:29 9/5/2013 - Πηγή: Matrix24

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στις 89,2 μονάδες, από 88,1 μονάδες το Μάρτιο, φθάνοντας στην υψηλότερη τιμή των τελευταίων τρεισήμισι ετών. Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι νέα βελτίωση εκπορεύεται κυρίως από τις προσδοκίες που δημιούργησε η επανεκκίνηση των οδικών αξόνων στον τομέα των κατασκευών δημόσιων έργων αλλά και από τη ρευστοποίηση αποθεμάτων στη Βιομηχανία. Παράλληλα,

η απαισιοδοξία στο λιανεμπόριο υποχώρησε ελαφρώς ενόψει των αγορών του Πάσχα.

Ωστόσο, την ίδια περίοδο η καταναλωτική εμπιστοσύνη επιδεινώθηκε οριακά και διαμορφώθηκε στις -71,8 μονάδες, από -71,2 τον προηγούμενο μήνα. Οι Έλληνες παραμένουν σταθερά οι πιο απαισιόδοξοι Ευρωπαίοι, αν και πλέον ακολουθούν από κοντά λόγω των εξελίξεων οι Κύπριοι. Στην Κύπρο ο δείκτης σημείωσε κατακόρυφη πτώση (-64,4 από -40,0 μονάδες).

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, καθώς απαισιόδοξοι είναι και οι πολίτες σε Πορτογαλία, Βουλγαρία, Ουγγαρία και Ρουμανία, ενώ συνολικά η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινείται ανοδικά σε 15 χώρες. Θετικοί δείκτες καταγράφονται σταθερά στις σκανδιναβικές χώρες.

Επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας περιμένει το 79% (από 74% ένα μήνα νωρίτερα). Το ποσοστό όσων κρίνουν ότι η κατάσταση θα παραμείνει αμετάβλητη περιορίστηκε σε 10% από 15%.

Οι προβλέψεις των πολιτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες παρέμειναν τον Απρίλιο αμετάβλητες, με το 72% να κρίνει ότι θα επιδεινωθεί μέσα στον επόμενο χρόνο. Μόνο το 4% προσδοκά βελτίωση.

Το ποσοστό των πολιτών που δηλώνουν, όμως, ότι «μόλις τα βγάζουν πέρα», αυξήθηκε στο 59% από 52%.

Εννέα στα δέκα νοικοκυριά (από 88% τον Φεβρουάριο) δεν θεωρούν πιθανό να προχωρήσουν σε αποταμίευση μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο. Παράλληλα, αυξήθηκε το ποσοστό, στο 71% (από 66%), όσων δηλώνουν ότι θα περιορίσουν τις δαπάνες τους μέσα στο επόμενο έτος.

Ελαφρά μειωμένες είναι οι απαισιόδοξες προβλέψεις για την ανεργία, με το σχετικό δείκτη να υποχωρει στις 77,9 από τις 83 μονάδες. Το ποσοστό όσων προβλέπουν ότι η ανεργία θα αυξηθεί ελαφρά ή αισθητά μειώνεται στο 88% (από 91%). Το 5% να αναμένει ελαφρά μείωση (από 3%).

· προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας

Keywords
Τυχαία Θέματα