Μιχάλης Λιάπης: Από τα μεγαλεία στο Μορμορανσί, σιδηροδέσμιος στην Ευελπίδων

Συνελήφθη και οδηγήθηκε στο ΑΤ Αρτέμιδας απ΄ όπου θα μεταφερθεί στην τροχαία Αγίας Παρασκευής, για να σχηματισθεί δικογραφία σε βάρος του, προκειμένου ο πρώην υπουργός να οδηγηθεί στον εισαγγελέα με τις κατηγορίες της πλαστογραφίας, ψευδής βεβαίωσης και όχημα ανασφάλιστο.

Μάλιστα! Είναι τόσο ξερές αυτές οι ανακοινώσεις που ανεξέλεγκτα αποπροσανατολίζουν στη κοινή γνώμη το δράμα που κρύβεται στην ομολογουμένως οικτρή κατάσταση ενός υποδειγματικού δανδή της πολιτικής σκηνής. Ποιος, άραγε, θα περίμενε μια τέτοια εξέλιξη στη

πορεία ενός άοκνου εργάτη του στυλ ο οποίος τα τελευταία 4 χρόνια απέχει από τον πολιτικό στίβο , φέροντας το βάρος της ευθύνης να μείνει στο απυρόβλητο; Ποιος δεν θυμάται με οδύνη την χαριτωμένη επιστολή που έστειλε το 2009 στο τότε πρωθυπουργό , και συμπτωματικά πρωτοξάδελφό του Κώστα Καραμανλή, διαμηνύοντας την απόφασή του ότι δεν προτίθεται να κατεβεί υποψήφιος για λόγους πολιτικής συνέπειας και αξιοπρέπειας στις πρόωρες εκλογές;

Και, βέβαια, ποιος μπορεί να αγνοήσει τον έκτοτε θρήνο στις γειτονιές της Β’ Αθήνας που απώλεσαν τον κομψό συμπαραστάτη των αγώνων τους και τον οποίον εξέλεγαν βουλευτή αδιαλείπτως επί 22 συναπτά έτη; Μόνο και μόνο για την αυτοτιμωρία του να αποσυρθεί εσχάτως , σύμφωνα με εβδομαδιαία εφημερίδα, στην αριστοκρατική συνοικία Herastrau, που βρίσκεται δίπλα στο πάρκο με τις λίμνες του Βουκουρεστίου θα έπρεπε να τον εγκωμιάζουν. Και συντετριμμένοι να συμπαρίστανται σήμερα στον αγώνα επιβίωσης που δίνει ο πρώην υπουργός κυκλοφορώντας στην κακοτράχαλη τούτη χώρα με τζιπ και πλαστές πινακίδες.

Δυστυχώς, είναι τόσο εύθραυστη, αμφίρροπη και κακεντρεχής η πολιτική ζωή αυτού του τόπου που δεν αφήνει ούτε έναν ευγενή από μεγάλο τζάκι να αγιάσει. Διότι, μεταξύ μας, ο Μιχάλης Λιάπης δεν είναι κανένας τυχαίος. Είναι γιος του Κωνσταντίνου Λιάπη και της Αντιγόνης Καραμανλή, αδελφής του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, και ως εκ τούτου ανεψιός του πρώην εθνάρχη. Μεγαλωμένος με αριστοκρατικές αρχές, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του οίκου των Καραμανλήδων εκ της Πρώτης Σερρών (πρώην Κιουπκόι), μαθήτευσε στο Κολέγιο, σπούδασε στη Νομική Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακά στο Παρίσι.

Λίγοι τον θυμούνται να κατεβαίνει στο Αεροδρόμιο του Ελληνικού το 1974 από το αεροπλάνο που μετέφερε τον θείο του από την πόλη του φωτός ώστε να αναλάβει πρωθυπουργός κατά τη μεταπολίτευση. Είχε ήδη μετακομίσει επί χούντας στο Μορμορανσί, για να συντροφεύει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή την εποχή της αυτοεξορίας του. Ωστόσο αυτό και μόνο το στιγμιότυπο της καθόδου από τη σκάλα πίσω από το θείο του αρκούσε για να σφραγίσει έκτοτε τη παρουσία του νεαρού Μιχάλη στο δημόσιο βίο.

Προφανώς, εκεί πρωταγωνίστησε μακριά από κάθε έννοια νεποτισμού και οικογενειοκρατίας αναλαμβάνοντας ειδικός συνεργάτης επί θεμάτων επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων του πρωθυπουργού θείου του, τον οποίο ακολούθησε ως διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του, όταν έγινε και πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στο ενδιάμεσο των καθηκόντων του επισκεπτόταν τακτικά την Μύκονο, όπως και ο θείος του, γα να διαπιστώσει εκ του σύνεγγυς σε εκλεκτά ρεστοράν και λουξ ξενοδοχεία τις κακουχίες των κατατρεγμένων επισκεπτών του ακριτικού αυτού νησιού.

Ωστόσο το ταλέντο του στη διαχείριση των κοινών την απέδειξε περίτρανα όταν ανέλαβε πρωθυπουργός ο εξάδελφός του Κώστας Καραμανλής. Παρότι οι μεταξύ τους σχέσεις υπήρξαν αενάως νεφελώδεις καθότι από παιδιά πέρα από ανταγωνισμούς δεν είχαν και καλή χημεία, ο Κώστας φέρθηκε μεγαλόθυμα προς το Μιχάλη ο οποίος επί δεκαετίες πλασαριζόταν ως ο σωστός ανεψιός που όμως είχε το λάθος επίθετο. Αν και δεν διέθετε το βαρύ του όνομα εξοπλισμένος με την οικογενειακή παράδοση διατέλεσε υπόδειγμα ικανότητας και αποτελεσματικότητας για πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν τη Βουλή στη διερεύνηση ακόμα και ποινικών του ευθυνών τόσο κατά τη θητεία του ως υπουργού Μεταφορών όσο και Πολιτισμού.

Η αλήθεια είναι πως η υπουργική του σταδιοδρομία δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Όπως, ατυχώς, και προσωπική του ζωή αφού χώρισε συναινετικά με τη σύζυγό του Αμαλία Μπογδάνου με την οποία έχουν αποκτήσει ένα γιο και μια κόρη. Στα πλαίσια μιας σφοδρής κακοδαιμονίας που λες και έπαιρνε ρεβάνς από μια ζωή χαρισάμενη, ενδιαμέσως καταγγέλθηκε μάλλον αδίκως ότι το 2005 ταξίδεψε στην Γερμανία με έξοδα της εταιρίας Siemens. Ακολούθως, εν πολιτική αποστρατεία διατελών, το όνομά του ενεπλάκη στην υπόθεση δωροδοκιών της ίδιας Γερμανικής εταιρείας και κατέθεσε επ΄ αυτών στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής. Προ διετίας ήρθε στη δημοσιότητα η φορολογική δήλωση του στην οποία φαινόταν ότι όντας υπουργός το 2008 ελάμβανε παρανόμως επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης.

Εν τω μεταξύ νοσηλεύθηκε για λίγο στο Ερυθρό Σταυρό, ενώ φήμες κυκλοφόρησαν εις βάρος του από δημοσιογράφο ότι διαθέτει 148 εκατ. ευρώ στο τραπεζικό του λογαριασμό τα οποία φέρονται να αποτελούν παρακαταθήκη του ιδρυτή της παράταξης αν ποτέ η ΝΔ αντιμετώπιζε οικονομικό πρόβλημα. Οι διαδόσεις ουδέποτε ελέγχθηκαν αφού δεν επιβεβαιώθηκε τίποτε από όσα δηλητηριωδώς διακινούνταν εις βάρος του.

Σήμερα στα 63 χρόνια ο Μιχάλης Λιάπης , βυθισιμένος σε ακούσια αφωνία , μια και κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να ζητήσει τη άποψη του για όλα όσα του καταμαρτυρούνταν και που έφταναν να του αποδίδουν κατηγορώντας μέχρι και για απιστία σε βάρος του δημοσίου, μπορεί πέραν απο σιωπηλός να κοιμάται και ήσυχος . Συνελήφθη για ένα ασήμαντο σχετικά αδίκημα και δεν χρειάζεται να αγωνιά, να συλλέγει στοιχεία ή να επιδεικνύει ηγετικά πολιτικά χαρίσματα. Από καιρό έχει συνειδητοποίησε πως είναι πλέον απεξαρτημένος από μια εφ’ όρου ζωής καταδίκη να ετεροκαθορίζεται βάσει οικογενειακής συγγένειας. Αν ο εξάδελφός του ξεκοκαλίζει ψάρια στη Ραφήνα γεμίζοντας τις μπαταρίες του χωρίς να του ζητάει κανείς το λόγο , γιατί και ο ίδιος να μην βολτάρει στη Λούτσα με πλαστές τις πινακίδες για να γεμίσεις τις μπαταρίες στο τζιπ;

Keywords
Τυχαία Θέματα