Αποχωρούν οι μεγάλες πολυεθνικές από τη Ν. Ευρώπη

Τον περασμένο Οκτώβριο η Kimberly-Clark Corp ανακοίνωσε ότι προχωράει στη διακοπή των δραστηριοτήτων της παραγωγής βρεφικών πανών Huggies στην Ευρώπη, λόγω της υπογεννητικότητας, των χαμηλών τιμών, αλλά και του ανταγωνισμού από άλλες εταιρείες. Η Alcoa Inc, παγκόσμιος κολοσσός αλουμινίου με έδρα τις ΗΠΑ, αλλά και ο γαλλικός όμιλος ειδών πολυτελείας PPR SA μειώνουν σταδιακά τη δραστηριότητά τους ή αποχωρούν ολοκληρωτικά από χώρες της Νότιας Ευρώπης, χωρίς

να υπάρχει προοπτική επιστροφής. Οι εν λόγω αποχωρήσεις αποτελούν μέρος ενός μαζικού κύματος αποχωρήσεων από τον ευρωπαϊκό νότο. Το συγκεκριμένο φαινόμενο, σύμφωνα με την Wall Street Journal συμβαίνει λόγω των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις, η δραματική πτώση της κατανάλωσης και φυσικά η ανυπαρξία προοπτικών ανάπτυξης.

Άλλο ένα παράδειγμα αποτελεί η γερμανική εταιρεία Putzmeister Holding GmbH, η οποία δραστηριοποιείται στην παρασκευή τσιμέντου αποχωρεί σήμερα από Ιταλία και Ισπανία, έπειτα από μία δεκαετία έντονης παρουσίας και επενδύσεων. Τα τελευταία τρία χρόνια η εν λόγω εταιρεία προχώρησε στο κλείσιμο ενός εργοστασίου στην Ιταλία, ενώ μείωσε την παραγωγή σε εργοστάσιό της στην Ισπανία. Η γερμανική φαρμακευτική Merck KgaA, μείωσε προσφάτως το εργατικό της δυναμικό στην Ισπανία κατά 20% λόγω των περικοπών σε φαρμακευτικές δαπάνες που επέβαλε η κυβέρνηση της χώρας, αλλά και η Compass Group, με έδρα τη Βρετανία, η οποία έβαλε λουκέτο στα εστιατόρια που διατηρούσε κατά μήκος του εθνικού δικτύου της Πορτογαλίας, με την αιτιολογία ότι η αύξηση της τιμής των διοδίων που επέβαλε η κυβέρνηση μείωσε τη χρήση των συγκεκριμένων δρόμων. Οι συγκεκριμένες κινήσεις απειλούν να επιδεινώσουν το επιχειρηματικό κλίμα για χρόνια.  Το πρόβλημα λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις αν αναλογιστεί κανείς ότι οι ξένες εταιρείες είναι αυτές που επενδύουν περισσότερο στην καινοτομία, και όχι οι κυβερνήσεις.

Οι προβλέψεις για την καταναλωτική δαπάνη είναι δυσοίωνες με την Standard & Poor’s να εκτιμά περαιτέρω συρρίκνωση του εισοδήματος των καταναλωτών στη Νότια Ευρώπη το 2012 και το 2013 – γεγονός που καθιστά την αποχώρηση πολλών εταιρειών «μη αναστρέψιμη». Και όλα αυτά σε μια χρονική στιγμή που οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα και Πορτογαλία παρουσιάζουν μείωση της τάξεως του 38% από το 2007, καθώς πολυεθνικές επενδύουν όλο και περισσότερο σε αναδυόμενες αγορές. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της BDO, στελέχη μεγάλων πολυεθνικών θεωρούν ότι είναι πιο επικίνδυνο να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα παρά στην εμπόλεμη Συρία και στην Ισπανία παρά στην ασταθή πολιτικά και κοινωνικά Αίγυπτο.

Keywords
Τυχαία Θέματα