ΑΣΦΥΚΤΙΑ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Ορατός είναι ο κίνδυνος απόλυτης εξάρτησης από εισαγόμενα φάρμακα, αν σταματήσει η ελληνική παραγωγή, υποστηρίζουν οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείας, που δηλώνουν έτοιμες να καλύψουν το έως το 75% των αναγκών σε φάρμακα, αν εξασφαλιστούν οι πρώτες ύλες.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Τη μετατροπή του διλήμματος «γενόσημα ή πρωτότυπα» σε «παραγόμενα ή εισαγόμενα» προοιωνίζουν οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι, εάν δεν στηριχθεί η ελληνική παραγωγή.

Με δεδομένο το πάγωμα της εφοδιαστικής αλυσίδας, κυρίως λόγω της αδυναμίας του ΕΟΠΥΥ

να εξοφλήσει τους φαρμακοποιούς, αλλά και το κούρεμα «με την ψιλή» των ομολόγων, με τα οποία είχαν πληρωθεί οι εταιρείες προηγούμενες νοσοκομειακές οφειλές, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία βρίσκεται σε ασφυξία και το φάσμα της ανεργίας και της πλήρους εξάρτησης της χώρας από τα εισαγόμενα φάρμακα είναι απειλητικό.

Ωστόσο, δηλώνουν έτοιμοι να στηρίξουν τη χώρα αν χρειαστεί. «Θα μπορούσαμε να καλύψουμε το 70 με 75% των αναγκών της χώρας σε φάρμακα, σταματώντας πλήρως τις εξαγωγές, αρκεί να διασφαλιστούν μόνο τα χρήματα για την εισαγωγή των πρώτων υλών, που είναι και το βασικό κόστος», αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανία (ΠΕΦ), Δημήτρης Δέμος. Το υπόλοιπο ποσοστό είναι κυρίως ογκολογικά, αντικαρκινικά φάρμακα, που θα χρειαστεί να εισάγονται.

Επιπλέον, οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι υποστηρίζουν πως, παρά τις δυσμενείς συνθήκες, δεν πρόκειται να μεταφέρουν τα εργοστάσια τους στο εξωτερικό. Μάλιστα, μέχρι στιγμής δεν έχουν επηρεαστεί οι 8500 άμεσα εργαζόμενοι, οι θέσεις των οποίων θα διατηρηθούν.

Στο κούρεμα των ομολόγων κατά 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ (από 2,5 δις έπεσαν στα 670 εκατομμύρια), έρχονται να προστεθούν χρέη που ξεπερνούν το 1,2 δις., οι συνεχόμενες μειώσεις τιμών, η αύξηση των επιτοκίων στον τραπεζικό δανεισμό, αν και οι τράπεζες αποφεύγουν να δανείσουν, καθώς και η καθυστέρηση στην έκδοση νέου δελτίου τιμών φαρμάκων έχει φέρει τον κλάδο σε οριακό σημείο, σύμφωνα με την ΠΕΦ.

Κατά τον κ. Δέμο, η ανορθόδοξη διαμόρφωση των τιμών, την ώρα που στην ελληνική αγορά δεν εισάγονται νέα φάρμακα ελλείψει δελτίου τιμών, είναι η ρίζα των προβλημάτων. Αν και τα ελληνικά φάρμακα συνιστούν μόλις το 3% της συνολικής δαπάνης υγείας, είναι η υπερσυνταγογράφηση ακριβών φαρμάκων, που είναι δυνατόν πολλές φορές να αντικαθίστανται από γενόσημα, που εκτοξεύουν τη φαρμακευτική δαπάνη, σημειώνει ο κ. Δέμος.

Πάντως, οι Έλληνες Φαρμακοβιομήχανοι σε συνεργασία με τους ξένους συνάδελφους τους και τους ιδιοκτήτες φαρμακαποθηκών, ετοιμάζονται να καταθέσουν κοινή πρόταση στη νέα κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην αγορά φαρμάκων.

Στις προτάσεις της ΠΕΦ συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, δράσεις για την ενίσχυση του ΕΟΦ, ώστε να αναλάβει ακόμη και να πραγματοποιεί βιοϊσοδυναμίες φαρμάκων, που τώρα γίνονται στο εξωτερικό, με σημαντικό κόστος.

Keywords
Τυχαία Θέματα