Αξιωματούχοι επεξεργάζονται το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου

Υψηλόβαθμες πηγές, που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις, ανέφεραν ότι το πακέτο αναμένεται να περιλαμβάνει αυξήσεις φόρων, εφάπαξ μέτρα αύξησης των εσόδων, σχέδια αποκρατικοποιήσεων και τη μεταρρύθμιση του κυπριακού τραπεζικού τομέα για να διασφαλισθεί ότι η χρηματοδότησή του, στο πλαίσιο του προγράμματος, θα είναι βιώσιμη. Οι αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί ότι θα προβλέπεται μία αύξηση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων και εφάπαξ φορολογία στις τραπεζικές καταθέσεις ή εναλλακτικά ένας φόρος στο εισόδημα από τις καταθέσεις. Θεωρείται πιθανή η συμβολή της Ρωσίας στη χρηματοδότηση

του προγράμματος με τη χρονική επιμήκυνση του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ που έχει ήδη χορηγήσει στην Κύπρο και ενδεχομένως με τη μείωση του επιτοκίου του, σύμφωνα με δηλώσεις των αξιωματούχων.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συνεδριάσουν μαζί με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ το απόγευμα στις Βρυξέλλες, αλλά ακόμη και αν συμφωνήσουν να υπάρξει ένα πρόγραμμα, αυτό δεν θα είναι οριστικό. Η τρόικα- του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)- δεν έχει παρουσιάσει ακόμη την έκθεση για την κατάσταση του τραπεζικού τομέα και της οικονομίας της Κύπρου και τις δυνατές λύσεις. Μία πηγή δήλωσε ότι είναι πιθανό αυτό να μη συμβεί ούτε και σήμερα, καθιστώντας αδύνατο οτιδήποτε άλλο από μία πολιτική συμφωνία. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανκ Σόιμπλε υπαινίχθηκε, ωστόσο, χθες ότι αναμένει να υπάρχει η έκθεση της τρόικας στις συζητήσεις που θα γίνουν για τη διάσωση της Κύπρου.

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής θα ταξιδέψει τη Δευτέρα στη Μόσχα για διαβουλεύσεις, δήλωσε Κύπριος διπλωμάτης, σημειώνοντας ότι είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία για τη συμμετοχή των Ρώσων στο πρόγραμμα, η οποία θα περιληφθεί στην τελική συμφωνία.

«Δεν μπορώ να κάνω πρόγνωση για το πόσο πολύ θα προχωρήσουν οι υπουργοί. Φυσικά, η ταχύτητα στις διαπραγματεύσεις είναι επιθυμητή, αλλά θα χρειασθεί τόσος χρόνος όσος χρειάζεται μέχρι να λυθούν τα θέματα με ποιότητα, γιατί χρειαζόμαστε μία βιώσιμη λύση», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Keywords
Τυχαία Θέματα