ΧΑΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ ΓΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Πλήθος ερμηνειών συνοδεύει την διάψευση της Μέρκελ ότι ζήτησε από τον Κάρολο Παπούλια την διενέργεια δημοψηφίσματος.

Το αίτημα του Γ. Α. Παπανδρέου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος με αντικείμενο την

παραμονή ή την έξοδο την Ελλάδας από την ευρωζώνη είχε φέρει σύγχυση στην Άγκελα Μέρκελ τον περασμένο Νοέμβριο. Την ίδια σύγχυση προκάλεσε στο περιβάλλον της Μέρκελ και η διαρροή από το  Προεδρικό Μέγαρο, κατά την συνομιλία της με τον Κάρολο Παπούλια. Μετά την διάψευση της δήλωσης από το περιβάλλον της, τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης επιδόθηκαν σε σενάρια.

Έτσι, η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung εκδόθηκε με τίτλο «Το Βερολίνο αντικρούει την κυβέρνηση στην Αθήνα», όπου υπενθύμιζε ότι η πρόταση του κ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα τον περασμένο Νοέμβριο είχε συναντήσει αντιστάσεις, μεταξύ άλλων και από το Βερολίνο. Από την πλευρά του, ο συντάκτης της Bild Πάουλ Ροντσχάιμερ επιβεβαίωσε με άρθρο του την πρόταση για δημοψήφισμα και υποστηρίζει ότι αυτή έγινε κατά την συνομιλία Μέρκελ- Παπούλια, όπου η Γερμανίδα Καγκελάριος έριξε «στο τραπέζι» και την ιδέα του δημοψηφίσματος, προκειμένου να πάρει μια πειστική απάντηση από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας εν όψει της συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, η Sueddeutsche Zeitung μίλησε για «Αθηναϊκή γλωσσική σύγχυση», υπογραμμίζοντας σε σχετικό άρθρο της ότι: «Ο λόγος για τον οποίο κυκλοφορεί στην Ευρώπη η ιδέα του δημοψηφίσματος είναι η επιθυμία πολλών να αποσαφηνιστεί επιτέλους το πώς φαντάζονται οι Έλληνες το μέλλον τους – επειδή από αυτό εξαρτάται και το μέλλον των Ευρωπαίων». Στο ίδιο άρθρο σημειώνεται ότι: «Η Άγκελα Μέρκελ τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μια ισχυρή κυβέρνηση μετά τις νέες εκλογές. Κρίνοντας από την προσεκτική αυτή τοποθέτηση, φαίνεται ότι το Βερολίνο έλαβε το μήνυμα, μη τυχόν και υπάρξει νέα γερμανική υπαγόρευση».

Τηρώντας κριτική στάση, η Berliner Zeitung κάνει λόγο για απόσυρση της Μέρκελ από το ευρωπαϊκό σκηνικό και συγκεκριμένα το κεντρικό άρθρο της έχει τίτλο: «Η Μέρκελ μπαίνει στο περιθώριο διεθνώς» και εξηγεί ότι: «Η καγκελάριος δεν θα μπορέσει καν να υποστηρίξει το πρόγραμμα της για λιτότητα στην Σύνοδο των G-8», ενώ χαρακτηρίζει ως προϊόν σύγχυσης την πρόταση δημοψηφίσματος για το ευρώ. Το περιοδικό Stern εκδόθηκε με τίτλο: «Δήθεν πρόταση Μέρκελ προκαλεί σύγχυση. Η διάψευση ήρθε άμεσα. Η οργή στην Αθήνα είναι μεγάλη». Ενώ, οι Financial Times της Γερμανίας χαρακτηρίζουν το χθεσινό συμβάν ως «παιχνίδι σύγχυσης» και ως «κεραυνό εν αιθρία» και το δημοσίευμα αναφέρει: «Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, η Α. Μέρκελ φέρεται να πρότεινε στη χώρα δημοψήφισμα για το ευρώ. Λίγα λεπτά αργότερα η γερμανική κυβέρνηση το διαψεύδει. Στην Αθήνα επικρατεί δυσπιστία και οργή».

Keywords
Τυχαία Θέματα