Χιλιάδες μικρόβια μιλούν τη δική τους διάλεκτο

Αν και ο γενετικός κώδικας, η γλώσσα στην οποία είναι γραμμένες οι πληροφορίες του DNA, πιστεύεται ότι είναι ίδιος σε όλους τους οργανισμούς με ελάχιστες εξαιρέσεις, η εντυπωσιακή μελέτη που δημοσιεύει το περιοδικό Science, έχει σημασία για τις συνθετικές μορφές ζωής που έχουν αρχίσει να ξεπηδούν στα εργαστήρια και ορισμένες φορές μιλούν τη δική τους γενετική γλώσσα.

Οι ερευνητές του Κοινού Ινστιτούτου Γονιδιώματος του αμερικανικού Πενταγώνου πήραν δείγματα από 1.776 διαφορετικές

τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων 17 σημείων στο ανθρώπινο σώμα. Αντί να εξετάσουν ξεχωριστά κάθε μικρόβιο στα δείγματα, εφάρμοσαν τεχνικές μαζικής γενετικής ανάλυσης.

Η μελέτη εστιάστηκε στα λεγόμενα κωδικόνια τερματισμού, αλληλουχίες τριών βάσεων στο DNA (π.χ. TAG ή TAA) οι οποίες κανονικά λένε στο κύτταρο πότε να σταματήσει την ανάγνωση ενός συγκεκριμένου γονιδίου για την παραγωγή της αντίστοιχης πρωτεΐνης.

Πειράματα που αφορούσαν την ανάγνωση μιας συγκεκριμένης γενετικής αλληλουχίας έδειξαν ότι τα κωδικόνια τερματισμού διαβάζονταν διαφορετικά σε 31.415 δείγματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα μικρόβια προσέθεταν ένα ακόμα αμινοξύ στην παραγόμενη πρωτεΐνη αντί να σταματούν τη διαδικασία στο κωδικόνιο τερματισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα