Χώρα υψηλού ρίσκου η Ελλάδα

Όπως παρουσίασε ο διευθυντής σύνταξης του Economist σε εκδήλωση στην Αθήνα, η Ελλάδα συγκαταλέγεται μαζί με χώρες που βρίσκονται σε πολιτική και κοινωνική αναταραχή όπως η Ουκρανία, η Γεωργία και άλλες σε μια ζώνη του υψηλού κοινωνικού και πολιτικού προβλήματος, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα για το 2014.

Στην υπόλοιπη ανάλυσή του ο δημοσιογράφος

του εντύπου τόνισε πως είναι ξεκάθαρο ότι η Δύση παίρνει τη σκυτάλη της ανάπτυξης, τα golden boys των τραπεζών κάνουν στην άκρη για να περάσει η ελίτ της τεχνολογίας, το ψηλότερο κτήριο στον κόσμο ξεπροβάλλει στην Κίνα, τα δύο πέμπτα του παγκόσμιου πληθυσμού βρίσκονται μπροστά σε μία κάλπη, ενώ γίνεται πραγματικότητα το πρώτο εμπορικό ταξίδι στο διάστημα.

Ο υπεύθυνος της έκδοσης προέβλεψε ότι το 2014 τα καλά νέα από πλευράς οικονομίας θα έρθουν από τη Δύση, με τις χώρες του G4 να συνδράμουν το παγκόσμιο πραγματικό ΑΕΠ κατά 544 δισ. δολάρια (ΗΠΑ – 370 δισ., Ιαπωνία – 91 δισ., Βρετανία – 43 δισ., Γερμανία – 40 δισ.). Επίσης, εκτίμησε ότι η ελίτ των επιτυχημένων επιχειρηματιών στον τομέα της τεχνολογίας θα διαδεχθεί τα golden boys των τραπεζών στο παγκόσμιο οικονομικό προσκήνιο και κατ’ επέκταση θα αποτελέσει το «κόκκινο πανί» για τη διεθνή κοινή γνώμη.

Στην κορυφή της κατάταξης με βάση την ταχύτητα οικονομικής ανάπτυξης τοποθέτησε στη θέση της μέχρι πρότινος πρωτοπόρου Κίνας (η οποία είναι πλέον χώρα μεσαίου εισοδήματος με πιο αργή ανάπτυξη) χώρες όπως το Νότιο Σουδάν και η Μογγολία.

Αναλύοντας τις συνθήκες υπό τις οποίες η Ελλάδα εισέρχεται στο 2014, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος και ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ Αντώνης Μακρής μίλησαν για εξαντλούμενες αντοχές της ελληνικής κοινωνίας λόγω των επιπτώσεων της συνεχιζόμενης λιτότητας και της ύφεσης της οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασαν την άποψη ότι οι εταίροι της Ελλάδας, οι οποίοι καθορίζουν τους όρους του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, θα πρέπει να επιδείξουν μεγαλύτερη κατανόηση προς αυτήν την κατεύθυνση. Εκτίμησαν δε ότι έως σήμερα το μεγαλύτερο βάρος έχει σηκώσει ο ιδιωτικός τομέας σε αντίθεση με τον δημόσιο.

Oι προοπτικές για την κυπριακή οικονομία το 2014 δεν προμηνύονται θετικές, εκτίμησε ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης, υπογραμμίζοντας ότι η ύφεση θα συνεχιστεί, οδηγώντας σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα ανεργίας και σε πιθανή μετανάστευση ταλέντων.

Keywords
Τυχαία Θέματα