Χρειάζονται χρήμα και δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη

Το ερώτημα τέθηκε από την κα Διαμαντοπούλου στον Πρόεδρο της ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο κ. Χάνες Σβόμποντα, οποίος είπε ότι οι εθνικές Τράπεζες είναι για να εκδώσουν χρήμα, αλλά η έκδοση χρημάτων δεν είναι το πρόβλημα.

«Το πρόβλημα επισήμανε ο κ. Σβόμποντα, αφορά τις Τράπεζες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό είναι το ένα πρόβλημα. Και βεβαίως το θέμα είναι πώς η Ευρωπαϊκή Τράπεζα

Επενδύσεων θα μπορέσει να προωθήσει τις επενδύσεις».

Αναλυτικότερα, η κυρία Διαμαντοπούλου απευθυνόμενη στον κ. Σβόμποντα επισήμανε ότι «επειδή το θέμα της εναλλακτικής είναι βεβαίως αυτό που μας ενδιαφέρει και αφού πεισθούμε ότι υπάρχει εναλλακτική πρέπει να την περιγράψουμε, ήθελα να κάνω μια συγκεκριμένη ερώτηση που αφορά τους Σοσιαλιστές και τη διατύπωση των προτάσεων: Στο τραπέζι ετέθη απ’ όλους το θέμα των δημοσίων επενδύσεων, είναι η ουσιαστική απάντηση αυτή τη στιγμή στην ανάπτυξη. Έχει τεθεί το θέμα στους Σοσιαλιστές, μια σοβαρή συζήτηση για το προνόμιο της Τράπεζας να εκδώσει χρήμα.

Η έκδοση χρήματος, υπογράμμισε η κα Διαμαντοπούλου, ήταν η απάντηση και επί Ρούσβελτ και τώρα στον Ομπάμα με το stimulus project. Είναι γνωστός ο αντίλογος και το θέμα του πληθωρισμού και τα προβλήματα που θέτει κυρίως η Γερμανία. Όμως υπάρχει άλλη απάντηση για το πώς θα γίνουν ευρωπαϊκές δημόσιες επενδύσεις; Εκτός εάν αποφασίσουμε ν’ αλλάξει η λειτουργία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων η οποία Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων πλέον λειτουργεί ως να είναι μια μεγάλη ιδιωτική Τράπεζα ανταγωνιστική.

Κλείνοντας την ερώτηση, η πρώην Επίτροπος και υπουργός επισήμανε ότι «εάν δεν απαντήσουμε από πού θα προέλθουν οι πόροι για την ανάπτυξη, δε μπορεί να υπάρξει εναλλακτική κατά την άποψή μου παρά μόνο θεωρητική. Και αυτή την εναλλακτική για τους πόρους πρέπει να τη θέσουν οι Σοσιαλδημοκράτες».

Η απάντηση του κ. Σβόμποντα ήταν η ακόλουθη:

«Διάβασα την έκθεση ερχόμενος από το αεροδρόμιο, μετά από τη συνάντηση στο Νταβός όπου συμμετείχε η οικονομική ελίτ. Οι Εθνικές Τράπεζες, συμπεριλαμβάνοντας και την ΕΚΤ, την Κεντρική Τράπεζα, αποτελούν αντικείμενο επικρίσεων και σε ό,τι αφορά το θέμα του πληθωρισμού. Είναι πολύ χαμηλός ο πληθωρισμός. Η Γερμανία οδηγήθηκε στο φασισμό όχι λόγω υψηλού πληθωρισμού αλλά λόγω υψηλής ανεργίας.

Συμφωνώ μαζί σας ότι οι Εθνικές Τράπεζες βρίσκονται εδώ για να εκδώσουν χρήματα, αλλά η έκδοση χρημάτων δεν είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα αφορά τις Τράπεζες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό είναι το ένα πρόβλημα. Και βεβαίως το θέμα είναι πώς η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα μπορέσει να προωθήσει τις επενδύσεις.

Εάν λοιπόν έχουν χρήματα για να τρέξει η οικονομία, αν δώσουν οι Τράπεζες χρήματα στην οικονομία και έχουμε και έναν προϋπολογισμό που επιτρέπει τα χρήματα να δοθούν για τις επενδύσεις και πάρουμε και χρήματα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι αλλά λείπει αυτή η γενική προσέγγιση. Και νομίζω ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να πολεμάμε για μια εναλλακτική λύση.

Ο διάλογος μεταξύ της κας Άννας Διαμαντοπούλου και του κ. Χάνες Σβόμποντα έγινε στο πλαίσιο της εκδήλωσης «The South in Talk» που διοργανώθηκε χθες από την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ κα Μαριλένα Κοππά και το ηλεκτρονικό περιοδικό «Μεταρρύθμιση».

Keywords
Τυχαία Θέματα