ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ Ο ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ

«Δεν θα χρειαστεί να γίνουν απολύσεις στο δημόσιο τομέα προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των υπαλλήλων, καθώς θα ακολουθηθεί ο κανόνας μια πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις και θα εφαρμοσθεί και η συνταξιοδοτική ωρίμανση», δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης.

Τους τρόπους μείωσης του αριθμού

των δημοσίων υπαλλήλων, στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνονται απολύσεις, ανέλυσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθηγητής Αντώνης Μανιτάκης, μιλώντας στην Ένωση Βελγικών Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Ο κ. Μανιτάκης, ως επίτιμος ομιλητής της εκδήλωσης,ανέπτυξε το μοντέλο εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης, προσπαθώντας να διαλύσει ταυτόχρονα την έντονη φημολογία περί απολύσεων από το Δημόσιο.

Για τη συνταξιοδοτική ωρίμανση ανέφερε ότι θα υπάρξει μέριμνα για πρόωρη εθελούσια συνταξιοδότηση με εξαγορά τριών πλασματικών χρόνων.

Επίσης όπως είπε, το ίδιο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμά ότι μόνο φέτος οι αποχωρήσεις από το δημόσιο θα φθάσουν τις 40.000. Με την αξιοποίηση της πρότασης του υπουργείου για πρόωρη εθελούσια συνταξιοδότηση, άλλοι 35.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα αποχωρήσουν σταδιακά. Οπότε, όχι μόνο θα επιτευχθεί ο στόχος για 150.000 λιγότερους υπαλλήλους μέχρι το 2015, αλλά -όπως εκτίμησε – θα υπερκαλυφθεί υπερβαίνοντας κατά πολύ τις 200.000 αποχωρήσεις.

Εκτίμησε λοιπόν ότι  στα τέλη του 2015 ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα θα μετρά περίπου 600.000 εργαζομένους και θα είναι περίπου κατά το 1/3 μικρότερος σε σχέση με το 2009 πριν από την κρίση.

Παράλληλα  όπως είπε, «θα έχει περιορισθεί δραστικά το μισθολογικό κόστος και θα έχουν απελευθερωθεί θέσεις, προκειμένου να ανανεωθεί η δημόσια διοίκηση με νέους, καταρτισμένους και ικανούς υπαλλήλους που προς το παρόν δεν απορροφούνται».

Σχετικά με την αναδιάρθρωση των διοικητικών δομών, είπε ότι έχουν  ήδη παραδοθεί προς τελική επεξεργασία και μελέτη οι πρώτες πέντε εκθέσεις υπουργείων. Από την αναδιάρθρωση των δομών θα προκύψει έως και 50% μείωση διοικητικών μονάδων, γενικών δ/νσεων, δ/νσεων και τμημάτων -με ανάλογη μείωση λειτουργικών δαπανών, διοικητικών βαρών και θέσεων προσωπικού.

Μετά την υιοθέτηση των εκθέσεων θα ακολουθήσει η σύνταξη των νέων οργανισμών με την επεξεργασία και την έκδοση των σχετικών προεδρικών διαταγμάτων έως το τέλος του έτους. Το 2013 θα γίνει η αξιολόγηση προσωπικού, η οποία θα ξεκινήσει από την επιλογή Γενικών Δ/ντών, Δ/ντων και προσωπικού θέσεων ευθύνης.

Τον τρίτο άξονα της ριζικής αναδιάρθρωσης των δημοσίων υπηρεσιών αποτελεί -όπως είπε- «η τιτάνια μάχη κατά του τέρατος της γραφειοκρατίας». Το κόστος της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα εκτιμάται στο 6,8% του ΑΕΠ (14 δισ. ευρώ), όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη είναι 3,5%. Μάλιστα, στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να δαπανούν ετησίως 2 δισ. ευρώ για να καλύψουν το κόστος που προκύπτει από γραφειοκρατικά εμπόδια.

Αυτή θα καταπολεμηθεί με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την άρση των διοικητικών

Keywords
Τυχαία Θέματα