Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες για συμφωνία – Όλα πάλι ανοιχτά

Του Βαγγέλη Δουράκη

Νωρίτερα οι δύο πλευρές είχαν επιδοθεί σε ένα πολύωρο «γράψε-σβήσε» στα κείμενα του αναθεωρημένου μνημονίου, καθώς οι δύο πλευρές επιχειρούσαν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να βάλουν έτσι τις βάσεις μιας, κατ’ αρχήν έστω, συμφωνίας. Μάλιστα, από το υπουργείο Οικονομικών πέρασαν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο υπουργός Εργασίας και η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Όπως έλεγε κορυφαίος

αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μετά το πέρας αυτού του γύρου των διαβουλεύσεων «οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και σήμερα από το πρωί και ελπίζουμε να κλείσουμε συμφωνία μέχρι το απόγευμα. Έχουμε φτάσει πολύ κοντά».

Τα βασικά θέματα «αγκάθια» όμως παραμένουν ανοιχτά, με την τρόικα να επιμένει σε νομοθετική ρύθμιση για τις ομαδικές απολύσεις, αλλά και για τις απολύσεις στο δημόσιο το 2015. Σοβαρές ενστάσεις θέτουν και για το ποσό του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα διανεμηθεί.

Όπως έλεγε ο ίδιος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών «εάν δεν υπάρξει μία συνολική συμφωνία που θα κλείνει οριστικά κάθε μέτωπο, τότε θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις και τις επόμενες ημέρες».

Πιο κοντά αυτή την στιγμή Αθήνα και τρόικα φαίνεται να βρίσκονται στα θέματα που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ (πχ γάλα), αλλά και στην κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων.

Οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές αναμένεται να συνεχιστούν χωρίς τον Πολ Τόμσεν ο οποίος θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον.

Ενδεικτικό πάντως του εκνευρισμού που υπήρξε, είναι το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πόλ Τόμσεν όσο και οι ομόλογοί του στην Κομισιόν Ματίας Μορς και στην ΕΚΤ Κλάους Μαζούχ διέκοπταν επανειλημμένα τις συζητήσεις προκειμένου να διαβουλευθούν με τους προϊσταμένους τους σε Ουάσινγκτον, Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά επέμεινε στις γνωστές εδώ και ημέρες βασικές θέσεις της, αλλά έπαιξε και το «χαρτί» της επανεξέτασης ορισμένων ζητημάτων σε επόμενη αξιολόγηση, με την ελπίδα ότι θα φανεί μέχρι τότε πως ευσταθούν τα επιχειρήματα και οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης.

Τα ζητήματα που τέθηκαν ξανά επί τάπητος συνοψίζονται στα εξής:

1. Εργασιακά-ασφαλιστικά: Όπως έλεγε υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, «δεν υπάρχει σύγκλιση στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. Εμείς έχουμε άλλη προσέγγιση και συνεχίζουμε στη δική μας θέση».

2. Κινητικότητα και απολύσεις στο Δημόσιο: Η απαίτηση για συνέχιση των απολύσεων από το Δημόσιο το 2015 με προσδιορισμό σχετικού αριθμητικού στόχου συναντά την άρνηση της κυβέρνησης.

3. Διαρθρωτικές αλλαγές με βάση τις προτάσεις του ΟΟΣΑ: Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας επέμειναν εξαρχής στην υιοθέτηση του συνόλου των συστάσεων του διεθνούς οργανισμού, υποστηρίζοντας πως έτσι θα τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και θα προκύψουν οφέλη ύψους 5,2 δισ. ευρώ ετησίως. Ωστόσο, οι προτάσεις που σχετίζονται με τη διάρκεια ζωής του γάλακτος και τον χαρακτηρισμό του ως φρέσκου, την απελευθέρωση της τιμής και της διάθεσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, την περαιτέρω απελευθέρωση των φαρμακείων αλλά και παρεμβάσεις στις μεταφορές (ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία) προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις ακόμη και σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο. Μέχρι την τελευταία στιγμή η ελληνική πλευρά επιχειρεί να αποφευχθεί η πλήρης απελευθέρωση ή, εναλλακτικά, να υπάρξουν «ανταλλάγματα» από την τρόικα σε άλλους τομείς.

4. Δημοσιονομικά-Φορολογικά: Οι εκπρόσωποι των δανειστών προσπαθούν να περιορίσουν το ποσό που θα διατεθεί σε ενστόλους, χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες κάτω από τον κυβερνητικό στόχο των 500 εκατ. ευρώ τουλάχιστον.

Keywords
Τυχαία Θέματα