Διεθνής διάκριση για το PANDORA του ΑΠΘ

15:08 4/7/2013 - Πηγή: Matrix24

Οι είκοσι ομάδες κοντραρίστηκαν στο διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε από τις 24 έως τις 30 Ιουνίου 2013, στο Αϊντχόφεν της Ολλανδίας με τα ρομποτικά τους οχήματα για τέσσερις ημέρες σε διάφορες πίστες, υπό συνθήκες πραγματικής καταστροφής. Στον τελικό της κατηγορίας καλύτερου αυτόνομου οχήματος η ομάδα «Pandora» ήρθε δεύτερη, πίσω από την ομάδα «Hector» του Πανεπιστημίου του Darmstadt.

Το ρομποτικό όχημα «Pandora» ενσωματώνει αισθητήρια όργανα για τον προσδιορισμό της θέσης του οχήματος στο χώρο (αισθητήρες υπερήχων,

ηλεκτρονική πυξίδα, σύστημα για τον υπολογισμό της κλίσης του οχήματος και laser scanner), καθώς και αισθητήρια όργανα υπεύθυνα για τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση ενός θύματος (αισθητήρες θερμοκρασίας, μετρητές CO2, μικρόφωνα και κάμερα στην κεφαλή του βραχίονα).

Στον διεθνή διαγωνισμό πήραν μέρος πάνω από πεντακόσιοι σύνεδροι από τους χώρους της Ρομποτικής, της Μηχατρονικής, των Ευφυών Συστημάτων και της Τεχνητής Νοημοσύνης, με αντικείμενο την ανάπτυξη ενός, ή περισσοτέρων ρομποτικών οχημάτων τα οποία μπορούν να πλοηγούνται σε χώρους που έχουν υποστεί καταστροφή, όπως π.χ. από σεισμό και να ανιχνεύουν θύματα.

Το «Pandora» είναι μετεξέλιξη συλλογικών προσπαθειών των τελευταίων χρόνων, που απαίτησαν «πολλές χιλιάδες ανθρωποώρες, εκτός μαθημάτων» από τους καθηγητές και τους φοιτητές της συγκεκριμένης ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ, με μικρές χορηγίες για την αγορά των υλικών. Η ερευνητική ομάδα ρομποτικής PANDORA (Program for the Advancement of Non Directed Operating Robotic Agents) συστάθηκε το 2005 και σήμερα απαρτίζεται από 5 μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ , τους καθηγητές Βασίλη Πετρίδη, Ζωή Δουλγέρη, τον αν. καθηγητή Λουκά Πέτρου, τον επ. Καθηγητή Ανδρέα Συμεωνίδη και το λέκτορα Χαράλαμπο Δημουλά, καθώς και από 22 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος.

Στο διαγωνισμό RoboCupRescue η ομάδα Pandora είχε συμμετάσχει στο παρελθόν τρεις φορές (2008 – 2009 – 2011) με ενθαρρυντικά αποτελέσματα, βελτιώνοντας κάθε φορά την τεχνογνωσία και την προσέγγιση της ομάδας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα