Δικογραφία 7.000 σελίδων για τον «Κύκλο της Πάτμου»

Σύμφωνα με την ελληνική αστυνομία, από την έρευνα προέκυψε ότι τρία εκατομμύρια ευρώ δεν καταχωρήθηκαν στο βιβλίο εσόδων-εξόδων της οργάνωσης, ενώ από τον τραπεζικό λογαριασμό της Μ.Κ.Ο. είχαν μεταφερθεί ποσά σε λογαριασμούς μελών της, για εξόφληση προσωπικών δανείων, λειτουργία off-shore εταιρείας για ανακαίνιση ακινήτων κ.α.

Ενδεικτικά, στη δικογραφία αναφέρεται:

• Για συμπόσιο στην Κασπία, η Μ.Κ.Ο. επιχορηγήθηκε με μεγάλο χρηματικό ποσό. Ωστόσο, το συγκεκριμένο συμπόσιο αναβλήθηκε με

το πρόσχημα λόγων ασφαλείας που σχετίζονταν με την πολιτική κατάσταση στο Αζερμπαϊτζάν, χωρίς το αδιάθετο ποσό να επιστραφεί στο Υπουργείο.

• Για συμπόσιο στον Αμαζόνιο, από την έρευνα προέκυψε ότι τα πραγματικά συνολικά έσοδα της Μ.Κ.Ο. για την τέλεση του συμποσίου υπερέβαιναν κατά πολύ τα καταχωρημένα στα λογιστικά βιβλία. Σύμφωνα με τον οικονομικό απολογισμό για το εν λόγω συμπόσιο τα έσοδα και τα έξοδα ήταν ισοσκελισμένα, γεγονός όμως που όπως προέκυψε δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

• Για συμπόσιο στο Νείλο, η Μ.Κ.Ο. έλαβε, μεταξύ άλλων, χρηματοδότηση από το Ελληνικό Δημόσιο. Επειδή το συμπόσιο αναβλήθηκε, με το πρόσχημα αναταραχών στην περιοχή, έπρεπε να δοθεί ως αποπληρωμή ρήτρας για την ακύρωση του ναύλου, χρηματικό ποσό. Ταυτόχρονα, το σωματείο απέσπασε κι άλλο χρηματικό ποσό, για τον ίδιο ακριβώς λόγο, από ελληνική τράπεζα. Ενδεικτικό της πρόθεσης των μελών της Μ.Κ.Ο. να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος, είναι το γεγονός ότι ενώ η αποπληρωμή της ρήτρας πραγματοποιήθηκε από τη δωρεά της ελληνικής τράπεζας, τα συγκεκριμένα παραστατικά υποβλήθηκαν ως δικαιολογητικά στο Ελληνικό Δημόσιο. Επίσης, όπως προέκυψε από το προανακριτικό υλικό, το ναυλοσύμφωνο μεταξύ της ναυτιλιακής εταιρείας και της Μ.Κ.Ο., καθώς και σχετικό τιμολόγιο, είχαν συνταχθεί μετά την απόφαση για την αναβολή του συμποσίου.

Επίσης, αναφέρονται περιστατικά, όπως:

• Στα παραστατικά που υποβλήθηκαν για έλεγχο στους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς, συμπεριλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων: α) λειτουργικά έξοδα διαμερίσματος σε κεντρική περιοχή της Αθήνας, που αποτελούσε μόνιμη κατοικία μέλους της Μ.Κ.Ο., και όχι επίσημη έδρα του σωματείου, β) έξοδα αγοράς προϊόντων σούπερ-μάρκετ κ.λπ., καθώς και έξοδα γευμάτων σε εστιατόρια και γ) έξοδα μετακίνησης μέλους της Μ.Κ.Ο. και συγγενικών του προσώπων, για σκοπούς άσχετους με τη δραστηριότητα του σωματείου.

• Η μη διενέργεια διαγωνισμών για προμήθειες, ενώ ακόμα και για τη μοναδική περίπτωση διενέργειας διαγωνισμού, που αφορούσε στη ναύλωση αεροσκάφους από ξένη αεροπορική εταιρεία (για τη μεταφορά συμμετεχόντων συμποσίου), δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία.

• Η απευθείας ανάθεση έργου σε μέλη ή συγγενικά/φιλικά πρόσωπα μελών της Μ.Κ.Ο.

• Η διαπίστωση πλήθους περιπτώσεων, κατά τις οποίες φυσικά πρόσωπα προσπορίζονταν οικονομικά οφέλη, ενώ ήταν μέλη της Μ.Κ.Ο., ως αμοιβές για παροχή υπηρεσιών προς το σωματείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα