ΔΗΜΑΡ: ΔΙΑΛΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΥΠΑΡΞΙΑΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ

Σε πολύ βαρύ κλίμα και αντιμέτωπη με απίστευτη πολιτική πίεση, συνεδριάζει το απόγευμα (17.30) η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ. Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Τι φοβάται ο Φώτης Κουβέλης.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Η κατάσταση στην Αγίου Κωνσταντίνου είναι κρίσιμη, καθώς ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και τα στελέχη του αντιμετωπίζουν

το σοβαρότερο δίλημμα από την ίδρυση του κόμματος. Ο Φώτης Κουβέλης πιέζεται ένθεν κακείθεν, καθώς από τη μια οι «σκληροί» του κόμματός του τον παροτρύνουν έντονα να υποχωρήσει και να μην θέσει σε κίνδυνο τη συνοχή της κυβέρνησης και την εκταμίευση της δόσης, ενώ άλλα στελέχη δηλώνουν ότι οι αλλαγές στα εργασιακά πρέπει να παραμείνουν «κόκκινη γραμμή» για το κόμμα.

Την ίδια στιγμή, η πολιτική πίεση αυξάνεται έτι περαιτέρω, αφού μετά τις σημερινές δηλώσεις Στουρνάρα, στην Αγίου Κωνσταντίνου είναι κοινή πεποίθηση ότι τα μέτρα θα έρθουν σε ένα άρθρο και δεν μπορούν να ελπίζουν σε τυχόν υποχώρηση της κυβέρνησης.

 Διαχείριση κυβίστησης;

Πάντως, στελέχη που πιέζουν τον Φώτη Κουβέλη να υποχωρήσει προβλέπουν, μιλώντας στο matrix24.gr ότι «είναι τόσο μεγάλο το διακύβευμα, που δεν υπάρχει άλλη λύση από την υποχώρηση». Μάλιστα, ενδεχόμενο συμβιβασμό του κόμματος προανήγγειλε, εμμέσως, πλην σαφώς και το στέλεχος του κόμματος, Νίκος Μπίστης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ΔΗΜΑΡ διαπραγματεύτηκε πολλά που κερδήθηκαν ή, μάλλον, που δεν χάθηκαν. Υπάρχει ένα τέλος που δεν έχει έρθει ακόμα κι ο χρόνος που μένει μπορεί να μην είναι πολύς, αλλά είναι πυκνός. Οι συμβιβασμοί γίνονται στην παράταση», είπε με νόημα ο υπεύθυνος Διεύρυνσης του κόμματος, που φέρεται να είναι ένα από τα στελέχη που πιέζουν τον Φώτη Κουβέλη για τον «μεγάλο συμβιβασμό».

Σε κάθε περίπτωση, στην παρούσα συγκυρία μόνο εικασίες μπορεί να γίνουν, αφού, κατά πληροφορίες, στις επικοινωνίες του με τον υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη, ο «διαπραγματευτής» της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Χατζησωκράτης τού επισημαίνει ότι παραμένει στο ακέραιο η διαφωνία του κόμματος του Φώτη Κουβέλη.

 Ζητείται «κάτι παραπάνω»;

Την ίδια ώρα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι, για να επιμένει στην άρνησή του ο Φώτης Κουβέλης, η αιχμή δεν είναι μόνο τα εργασιακά. Σύμφωνα με αυτά τα σενάρια, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ φοβάται ενδεχομένως ότι τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «γερμανούς εφοριακούς», «ειδικό δεσμευτικό λογαριασμό» και άλλα επώδυνα μέτρα έχουν βάση και επ’ ουδενί θέλει να συναινέσει σε τέτοια σενάρια. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έχει ειδοποιηθεί ότι πρέπει να συνυπογράψει -με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ- πολιτική δήλωση περί εφαρμογής των μέτρων προς τους δανειστές και αντιδρά και σ’ αυτό.

Εγκλωβισμένος στρατηγικά

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, η βασική ανησυχία στελεχών της ΔΗΜΑΡ που εισηγούνται τον συμβιβασμό είναι πως, αν δεν γίνει, τότε το κόμμα τους χάνει απολύτως τον ζωτικό του χώρο, αν βρεθεί εκτός κυβερνητικού μπλοκ. Στην Αγίου Κωνσταντίνου, δηλ

Keywords
Τυχαία Θέματα