ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΙΚΑΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ

Κέρδη άνω του 65% αποκομίζει ο δείκτης των τραπεζικών μετοχών μέσα σε λίγες συνεδριάσεις. Ελπίδες ότι οι διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης θα επιταχυνθούν. Προσδοκίες για την παροχή κινήτρων για τη συμμετοχή ιδιωτών στις αυξήσεις κεφαλαίου.

Δυναμική ήταν η αντίδραση των τραπεζικών μετοχών και εν γένει του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μόλις αποκαταστάθηκε η «ορατότητα» στο πολιτικό σκηνικό και δημιουργήθηκαν ελπίδες για την εξομάλυνση της κατάστασης.

Η προοπτική δημιουργίας ισχυρής, πολυκομματικής, βιώσιμης κυβέρνησης με βασική προτεραιότητα την εξασφάλιση της ευρωπαϊκή προοπτικής της χώρας σκόρπισε αισιοδοξία και οδήγησε τις μετοχές στα ύψη.

Ο Γενικός Δείκτης μέσα σε λίγες μόνο συνεδριάσεις αποκόμισε κέρδη της τάξης του 25% και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ξεπέρασε ξανά, οριακά, το επίπεδο των 600 μονάδων. Θεαματική ήταν η αντίδραση των τραπεζικών μετοχών οι οποίες τις προηγούμενες εβδομάδες είχαν βρεθεί σε ιστορικά χαμηλά και είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης των τραπεζών σημείωσε άλμα κατά 65%.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον τροφοδοτείται από τις προσδοκίες ότι μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης οι διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης θα επιταχυνθούν και κυρίως ότι ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση θα περιλαμβάνει κίνητρα για την συμμετοχή ιδιωτών. Η μετοχή της Eurobank ενισχύθηκε σε ποσοστό 105%, η μετοχή της Alpha Bank κατά 103%, της Εθνικής Τράπεζας κατά 78% ενώ κέρδη 65% αποκόμισε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς.

Η προοπτική να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές που υποστήριζε με κατηγορηματικό τρόπο την εθνικοποίηση όλων των τραπεζών που έχουν λάβει κρατική βοήθεια είχε οδηγήσει τις τραπεζικές μετοχές στα …τάρταρα.

Όμως η δημιουργία μιας νέας φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης αναπτερώνει τις ελπίδες των μετόχων των τραπεζών, καθώς δεδομένη είναι η θέληση της τρόικας να διαφυλαχθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας του τραπεζικού συστήματος. Για την ακρίβεια η διατήρηση της ιδιωτικής φυσιογνωμίας όσων τραπεζών κριθούν ως βιώσιμες αποτελεί σταθερή επιλογή της τρόικας. Στην έκθεση του ΔΝΤ, της 9ης Μαρτίου 2012, σημειώνεται ότι η ιδιωτική φυσιογνωμία των τραπεζών θα πρέπει να διατηρηθεί στο μέγιστο δυνατό σημείο, ενώ θα πρέπει όσες τράπεζες κριθούν βιώσιμες να έχουν την ευκαιρία να λάβουν βοήθεια από τον κρατικό τομέα με τέτοιο τρόπο που να παρέχει κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα να συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση.

Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο εγχείρημα θα δώσει μεγάλη ώθηση στην ψυχολογία ενώ παράλληλα θα ελαφρύνει το ελληνικό δημόσιο από το βάρος της κεφαλαιακής ενίσχυσης. Σε αντίθετη περίπτωση, προειδοποιούν στελέχη τραπεζών, η μη συμμετοχή ιδιωτών θα οδηγήσει στον καθολικό έλεγχο του τραπεζικού συστήματος από τον δημόσιο τομέα θα αποτελέσει ένα μεγάλο πισωγύρισμα στο παρελθόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα